Ezekkel a szuper magyar zenékkel búcsúzott tőlünk a nyár
szeptember 12, 2020

A nyár utolsó havában a hőség sem tudta megakadályozni a zenészeket, hogy temérdek újdonságot dobjanak piacra. Talán a járvány miatt, ki tudja, de megannyi friss szerző is akad a havi gyűjtésünkben. Emellett már jól megszokott előadók és nagy visszatérők is szerepelnek az augusztusi listán.

Felső Tízezer – Én a vadonban

A Felső Tízezer új videós dala, az ‘Én a vadonban’ az augusztusi számvetés első eleme. A zenekar legutóbbi albumának ez a negyedik klipesített száma. Talán a legizgalmasabb az egész képi anyagban az, hogy a főhős az Index felmondott főszerkesztő-helyettese, Haász János. Így végül ez valahol a szolidaritás gesztusának és a szólásszabadság, a szabad sajtó melletti kiállásnak is minősül.

Hó Márton – Tegnap majdnem eltalált egy meteor

Hó Márton egy új albummal és klippel is megajándékozott minket. Ő maga a járványnak köszöni, hogy megszülethetett a lemez, bár a dalok egy része már korábban kész volt. Hó Márton egyébként ezzel gyászolja 2020-at és a vírus előtti világot. A lemezről a ‘Suburbia’ című dalhoz készült a videóklip. Külön öröm, hogy mind a rendező, mind a videó szereplője is a KERET bloghoz köthető. A kamerák mögött rezidens fotós-videósunk, Komróczki Dia volt, míg előtte egyik szerzőnk, László Panna.

AGAVOID – STRATUM SESSION – LIVE

Az AGAVOID egy izgalmas live session videót hozott nekünk a hónapban, mely két új dalt és egy korábbi újragondolását tartalmazza. A számokat naplemente alatt rögzítették, így a dalok elkülönítésében ez is izgalmas szerepet játszott. A két új track egyébként ízelítő az ősszel érkező új lemezről.

Puma Danger – So We Fly

A Puma Danger új klipje a ‘So We Fly’ című grunge-os dalhoz készült. A videó azért is különleges, mert alapanyagát a 80-as években rögzítették az USA-ban és most azt a közel hatórányi felvételt digitalizálták és vágták meg. Hogy mi került végül bele abba a három perc ötvenbe? Nézzétek meg!

Zsüd – Birds

Zsüd legelső dala, a ‘Birds’ is augusztus egyik termése, a single az előfutára a jövő évben megjelenő nagylemezének. A szöveget egy vezetett meditáció inspirálta, melynek témája a feltétel nélküli szeretet volt, ebben tűnt fel a kismadár képe is.

  • Vincze Judit egy másik izgalmas projektjéről már többször is írtunk.

ONAKOM – #flumesounds

ONAKOM ‘#flumesounds’ névre keresztelt anyagának a Flume által indított pályázat (letölthető sample packkel lehetett dolgozni) adja az alapját. A 30-60 másodperc hosszú zenei ötletek, kísérletek, különböző sampling módszerekkel kerültek feldolgozásra, mint pl. microsampling, granulár szintézis, warping, direct sampling, loop és slice. A zene alkotóelemei (dob, basszus, pad, lead, fx) kizárólag ezen hangokból születtek meg, a végeredmény pedig a ősszel megjelenő bemutatkozó EP előfutára is egyben. A projekt mögött egyébként Birinyi Tamás áll, aki grafikusként és motion designerként számtalan zenei projekt keretében olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint pl. EPROM, Alex Banks, iamyank, Andro, Szabó Balázs, Surfalone, vagy éppen Pixa, de most maga is produceri pályára lép.

RÓQA & Call Me Unique – Majestic

A neo soul, trip-hop kedvelőinek is akadt hallgatnivaló újdonság a hónapban, RÓQA (Őrsi András) és a Birminghamben nevelkedett énekes-dalszerző-gitáros Call Me Unique közös klipje. A projekt debütáló EP-je egyébként ősszel érkezik majd. A dalhoz készült videó egy szerelem történetét meséli el, az első pillantástól kezdve az elhidegülésig. „A klip technikai értelemben fölöttébb eklektikus: hét teljesen eltérő eszközre rögzült a nyersanyag. Az archaikus, analóg technikáktól, egészen az iPhone kameráig terjed a skála.  A koncepció, is ebből következik: miképpen szervesíti a heterogén rögzítéstechnikákat a forma és a cselekmény” – mesélték az alkotók a Recordernek.

cappuccino projekt – kezek

‘Kezek’ névre hallgat a cappuccino projekt új száma, mely így megtalálta méltó helyét a dal demója mellett. Elég jó kis szerzemény, de aki a magánnyal küszködik, csak a rosszabb hangulat kockázatával hallgassa meg. Ez persze a stabil cappucino-rajongóbázisra nem vonatkozik, hiszen szomorkodni boldogan is lehet.

  • Korándi Dávid munkásságáról már többször is írtunk és többek között vele nyitottuk meg Klubest-sorozatunkat is a Gólyában.

képtelenfüred – BURN

Szájer Bulcsú szólóprojektje, a képtelenfüred hangulatos újdonsága a ‘Burn’. Bulcsú a dalt otthon rögzítette, a végeredmény pedig egy kellemes, nyárias, könnyed elektronikus csemege, ami hangzásvilága egy új szeletét fedi fel előttünk.

The Devil’s Trade – The Call Of The Iron Peak

Új, 11 számos albummal jelentkezett Makó Dávid zenei projektje, a The Devil’s Trade. Az Alpok rejtekében született lemez a The Call Of The Iron Peak nevet viseli és olyan témákat boncolgat, mint családi veszteségek, alkotói szorongás vagy a jelenkor történései. A címadó és egyben záró dal egyfajta visszalépés a gyökerekhez, ugyanakkor a projekt zenei evolúciójának is fontos mérföldköve: először jelennek meg benne dobok, kanál, és kanna, szúrta ki a hvg.hu.

FALMI – Esik az Eső

FALMI ‘Esik az Eső’ című friss single-je mindenképp újat hoz, hiszen ebben a stílusban ritka a magyar szöveg, főleg a kortárs színtéren, azonban Fekete Álmos eltalálta a lépést és lehet, hogy egy új hullámnak leszünk fültanúi az elektronikus tánczenében.

  • FALMI Debütáló EP-jét bővebben is kielemeztük a blogon.

Illés Molnár – Won’t fly away

Illés Molnár első önálló albuma is augusztusban debütált. A Won’t fly away névre keresztelt lemez a címéhez passzolóan lebegős, gitárpopos, a lágyabb zenéket kedvelőknek kedvez, és remélhetőleg később többet is hallhatunk majd alkotójáról.

Perpetuum – Black Sand

Egy kis soft dubstep is fért még a nyár utolsó havába. A Perpetuum ‘Black Sand’ című friss klipje képi világát tekintve igazán minimalista. Ez kellemesen kiegészíti a dalt, mely egy izgalmasan lüktető, zaklatottabb ritmusra épül.

Simon Jr. – PLAY

Simon Jr. Play névre keresztelte háromszámos, még ropogós EP-jét. Stílusában keveredik a funk és lo-fi is, illetve izgalmas jazzes-bluesos elemek is felfedezhetőek. A titokzatos előadó nem most kezdte a komponálást, Soundcloud-oldalán mélyebben is beletúrhatjuk magunkat munkássága eklektikusan kalandozó rétegeibe.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET Facebook csoportjába!