Lézerkrisztus leszállt hozzánk és csak úgy szórja az elborult synthwave-áldást
március 26, 2019

Megjelent a synthwave-ben utazó, Zarát lealázó Insta-isten Laserchrist új száma, az Ayahuasca rivier. Bakancsos Máté projektje másfél év szünet után rukkolt elő második szerzeményével, amihez egy ütős klip is dukál.

Kevesen viszik ezt a műfajt mostanában az országban, és majdnem biztos, hogy senki sem ennyire „slágeresen”. A szám faék egyszerűségű dobjai meggyőzően játszanak alá az egymást követő szintitémáknak, de a hosszúságon és a dinamikán még érződik a projekt enyhe kiforratlansága. Ettől függetlenül hihetetlenül erős atmoszférája van, amire az erdei illegálbulikat idéző klip csak ráerősít.

Az új dalról és úgy alapvetően minden másról – például költői online trash turkálójáról is – megkérdeztem magát a szerzőt is.

Mikor kezdted a zenélést?

Általános alsóban fafúvós cuccokon, de ezzel úgy feledzettem a tüdőmet, hogy két slukkra elmegy egy szál Lucky.

A The Matterben ugye még gitárosként játszottál, minek köszönhető, hogy műfajt, illetve hangszert váltottál?

Már a The Matterben is a húzós gitárszólamokkal felváltva pötyögtem a Casio szinti klaviatúráját. Az utóbbit hétezerbe’ vettem a vaterán, és az arzenálom azóta sem újítottam, inkább pc-n rántom össze a trekkeket. Ez egyébként lényegesen olcsóbb, mint például havonta húrt cserélni, ami pedig számomra erős érv az elektronika mellett. Nem volt nagy megrázkódtatás a műfajváltás, az instrumentális zenekaraimban is korlátlanul keveredtek a stílusok.

Az első számod a Laserchrist név alatt másfél éve jött ki, de azóta egészen mostanáig nem jelentettél meg semmit. Mi volt az oka ennek a kihagyásnak?

A Laserchrist projekt alapgondolata ott gyökerezik, hogy egy már megteremtett, önállón is funkcionáló alkotás – jelen esetben kész zeneszám – mellé berántom a köreimből a művészarcokat, akik hozzá tehetnek valamit, – jelen esetben videóanyagot – hogy így megoszthassam a teremtés örömét, s később az ebből származó pozitív dolgokat (siker, rivaldafény, csillogás) a barátaimmal.

Viszont lelkes amatőrök (és itt nem a munkák minőségére utalok, hiszen a kivitelezés 100% fulltop profi cucc) lévén mindenki a szabadidejét áldozza rá, így egy teljes anyag elkészülte hosszú időt is igénybe vehet.

Kik azok, akik hatással voltak rád (akár itthonról, akár külföldről)?

Ha valaki igazán korrekt, mélyreható, tartalmas életművet akar felépíteni, érvényesülni a zeneiparban, feltétlenül ismernie kell a régi nagy klasszikus titánok munkásságát, ilyen téren ajánlom mindenki számára a HétköznaPICSAlódások 2000 előtt megjelent hanganyagait.

Az új számhoz készült egy elég penge videóklip is. Filmezéssel is foglalkozol?

Még nem, az Ayahuasca rivier világszínvonalú vizuális lenyomatát Vértes Ákos operatőr, vágó és Szabó Dániel Márton szervező, jelmeztervező és kis csapatuk hozta tető alá.

Sokan talán az Instáról ismerhetnek, ahol ruhaboltot is működtetsz, a személyes profilod pedig ugyanazon a néven megy, mint amin zenélsz. Tudatosan nem választod külön a kettőt?

Olyannyira egybemosódik nálam minden amit csinálok, hogy a közeljövőben az @atom.szett.outlet-en előfordulhatnak Laserchrist aláfestésű mozgóképek, videók, de ami talán lényegesebb, hogy a használtruha mikrobizniszemből stylingolom a következő klipjeim.

Várható a jövőben egy EP vagy egy album megjelenés?

Ötletem sincs.

Négy fal között marad a Laserchrist, vagy lesz esetleg élő fellépés is?

Én azonnali hatállyal fellépek akkor és ott, ahol alám rakják a megfelelő infrastruktúrát ehhez. Azért is lenne előnyös engem játszatni, mert a két számommal biztosan nem lopom el a show-t a főzenekartól, és a türelmetlen közönség is hamarabb megkapja az attrakciót amiért elindult otthonról.

És végül, adj pár tanácsot a tősgyökeres belpestieknek a győri éjszakához!

Győr fele tartó pestieknek mindenképpen ajánlott visszafordulnia, ha bulizni akarnak.