Ezen a bolygón, ebben a korban, nehéz és bonyolult létezni
május 24, 2022

Az elmúlt két év mindannyiunk számára sok nehézséggel, lemondással és megpróbáltatással járt. Ugyan a járványhelyzet végre normalizálódni kezdett, egyre kevesebbet hallunk fertőzésszámokról, feloldották a korlátozásokat, de még így is nehéz visszatérni a „megszokott kerékvágásba”. A Csóka Ági féle Lady / Bird, ami az elmúlt három évben szólóprojektként futott, most Hepp Ildikó, Muck Éva és Ruprech Barna közreműködésével dolgozza fel a témát, új ’Minden’ című dalában.

„Az elmúlt két év, mint nagyjából mindenkinek a bolygón, sok hullámvölgyet, de egyben sok élet-leckét is hozott magával, ezek közül a legfontosabb talán az, hogy egy lángokban álló világban mekkora szerepe van a közösségnek és a kapcsolódásnak, mert ezek a legstabilabb kapaszkodók akkor is, ha minden kilátástalannak és szomorúnak tűnik.”

A szám melankolikus dallamaival, fülbemászó akkordemeneteivel és Ági bárhol könnyen felismerhető, egyedi hangjával, egy kicsit belenyugvós, de pozitív lecsengést, egyfajta lezárást ad az elmúlt két évnek.

„Ez az album egyrészt öncélú terápia, mert a közös alkotás egy boldog buborékot adott az elmúlt hónapokban, amikor a külvilág nem adott túl sok okot örömre, másrészt pedig egy harmincnéhány éves ember valószínűleg még mindig naiv és idealista konklúziói az életről.”

A dalhoz werk-videó formájában egy klip is készült, ami főként Ruprech Barna munkáját dícséri. A mixet pedig Garay Anna Elza készítette.

És a legjobb az egészben? A ’Minden’ nem csak egy önálló megjelenés, de egyben az azonos névre keresztelt közelgő Lady / Bird album első előfutára is.

„A MINDEN névre keresztelt anyag minden száma ugyanazt az egyszerű és közhelyes üzenetet próbálja megfogalmazni: ezen a bolygón, ebben a korban nehéz és bonyolult létezni és manőverezni az emberi kapcsolatok és az élet minden területén, és néha/gyakran elkerülhetetlen a kétségbeesés, az elkeseredés és a heti rendszerességű egzisztenciális válság, de az ezeket ignoráló üres hurráoptimizmus helyett jobb inkább elfogadni, hogy az élet néha rossz, de meg kell találni az örömöt a legapróbb dolgokban és azt is el kell hinni, hogy majd minden jobb lesz, mert ennél jobb opció nem nagyon van (vagy legalábbis én még nem találkoztam ilyennel).”

Az album a terveik szerint szeptember 16-án fog megjelenni, és a ’Minden’ alapján egy nagyon izgalmas anyag lesz. Mi már nagyon várjuk!

„Tényleg nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire hálás vagyok azért, hogy ezek az emberek időt és energiát áldoztak arra, hogy ez az anyag megszülethessen és ezzel motivációt és egy közös célt adtak egy olyan időszakban, amikor eléggé céltalannak tűnt minden, nem is beszélve arról, hogy a végeredmény így mennyivel jobb és teljesebb lesz. (Remélem ezt majd kicsit kevésbé szubjektíven mások is így látják!)”