Ha már nincs, ami tartaná benned a lelket LADY / BIRD segít a márciusi mantrával
március 30, 2021

Az idei tavasz sajnos nem hozta el azt az újjászületést, amit minden évben várunk tőle. Továbbra is csak fertőzésszámokat látunk mindenhol és a szájmaszkjaink alatt már egyre nehezebb bármilyen mosolyt fenntartani. Szerencsére van nekünk egy Csóka Ágink, aki első visszatérő fecskeként fest egy kis boldogságot életünk egére új dalával. A Rock Band for Old Men, a Lightning Field és a Disco Nap zenekarokban való alkotás mellett 2019-ben indult, majd tavaly nevesült szóló projekt léleksímogató hangzására pedig igen nagy szükség van napjainkban.

Mindig is szerettem azokat a számokat, amik őszinték és nem akarnak többek lenni annál amik. Ez az orgona és fúvós szólamokra építkező hálószoba ambient dal is ilyen, amit a pontosan betaláló sorok és a rájuk érkező könnyed-optimista válaszok tesznek mindenki által átérezhetővé. A ‘Márciusi Mantra‘, ahogy a címe is mutatja, egy olyan belső hang amit mostanában egyre nehezebb megtalálni, pedig fontos, hogy folyton szóljon bennünk. A videókazetta hatású aláfestő videóval együtt pedig garantált az instant nyugalom, ami tulajdonképpen a fő célja volt Áginak a számmal, amiről bővebben is mesélt nekünk:

„Már több mint egy éve élünk ebben a furcsa párhuzamos valóságban, amiben egyre nehezebb nem teljesen összeomlani. Sokan emberi tragédiák és a létbizonytalanság súlyát cipelik és ezt össze sem lehet hasonlítani a mezei magánnyal és kiégéssel, de az egyértelmű, hogy gyakorlatilag mindenki csak árnyéka önmagának és elmondhatatlanul hiányzik már mindenkinek az igazi tavasz és valami igazi öröm. Egy ilyen helyzetben a gyermeki optimizmus luxus ugyan, de szerintem az egyetlen kapaszkodó, ami segíthet átvészelni ezt az időszakot plusz az a némileg naiv gondolat, hogy holnap talán már eggyel jobb lesz az élet. Nekem legalábbis ez a maradék kis idealizmus ad minimális életerőt, és ezt az érzést szerettem volna beleírni egy dalba arról, hogy ma bizony jobb esetben is csak vegetálunk még, de egyszer csak lesz újra ok örülni és felszabadultnak lenni. Úgy éreztem, ez a legjobb alkalom arra, hogy megpróbálkozzak életem első magyar nyelvű dalszövegével, mert ténylegesen mantraként funkcionál amit saját magamnak is próbálok ismételgetni. Remélem, hogy az egyre hosszabb nappalokkal és az egyre nagyobb mennyiségű napsütéssel együtt ez a dal is tud egy picit segíteni másoknak abban, hogy átvészeljék ezt az egyelőre nagyon béna tavaszt és érezzék, hogy nincsenek egyedül ebben a nyomorult helyzetben.”

„A számnál már csak a rögtönzött videó készült el gyorsabban – a próbatermünknél terveztünk felvenni egy minimál lipsynces vizuált, de a spontán készült vágóképek és a “kivágott jelenetek” végül sokkal jobban tetszettek, így nagyrészt ezek kerültek be a klipbe. A videót Csambal Tamás vette fel, az elkészítésében pedig a zenekar tagjai, Hepp Ildikó, Balázs Tomi és Gyertyános Juli, valamint Somi Krisztián és Szujó Alexandra segédkeztek, akik mind a legkedvesebb barátaim közé tartoznak és akiknek iszonyú hálás vagyok, hogy mindig segítenek életre hívni ilyen hirtelen jött ötleteket is.”

Ha már a belefásultságba is belefásultál, tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy megpróbálsz egy kicsit pozitívabban tekinteni a világra. A repeaten hallgatandó zenéd már megvan hozzá. Aztán előbb-utóbb tényleg fel fog kelni az a nap is, amikor minden visszatér a normális kerégvágásba.