Kossuth Lajos azt üzente: itt a Giliszta új száma
március 15, 2024

A 2017-ben megalakult pszichedelikus funk-punk/bármicore zenekar, a Giliszta, akarva akaratlanul mindig tud valami teljesen újat, abszolút nonszensz, ironikus, mégis hiánypótlót alkotni. Most sincs ez másképp, hiszen nemzetünk ünnepén, március 15-e alkalmából megjelent legújabb számuk, a Lajos.

Az általunk már jól ismert „Kossuth Lajos azt üzente …” kezdetű katonadalt dolgozták fel. Felszínesen tekintve egy humoreszknek tűnik, de emögött egy nagyon jól összerakott dal van, mind zeneileg, mind pedig a szöveg értelmezését tekintve. Zilált, hektikus hangulatú, a hangszerelés, a különböző szólamok pedig mind egyfajta zavart állapotot idéznek elő, az egész ezáltal mégis inkább egy patetikusabb hangnemben szólal meg.

A dalról, erről a jelenségről pedig ezt látja a zenekar tagja, Kő Ábel Holló:

Egy mezei szóviccből eszkalálódott rendszerkritikává ez a katonadal feldolgozás. Átélve, ahogy lehetetlenedik itthon a helyzet és figyelve, ahogy egyre több szimpatikus fiatal húzza el a csíkot, igyekeztem a kínunkat a magunk humorszerető nyelvén megfogalmazni. Szól ez a dal az irreális hatalmi vegzálásokról, a háború nyomasztó lehelletéről, a társadalmi leszaromságról aminek sajnos én is bőven részese vagyok, a tudatmódosító szerekbe temetkezésről vagy arról, hogy milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni ahhoz, hogy megvegyek egy fél kiló ehetetlen minőségű trappista sajtot. Remélem azért mégsem az a megoldás, hogy mindnyájunknak el kell menni!

  • Én is nagyon remélem, hogy nem ez a megoldás, de az, hogy ez a dal megjelent, hogy a magyar zenei szcéna él és virul, bizonyítja is, hogy van még miért itthon maradni!
  • Ha pedig élőben hallgatnátok meg az új számot, 28-án az Akváriumban megtehetitek.