Hallasd a hangod a Kormányváltó Karneválon és a szavazáson is!
április 6, 2018

Egy masszív zenei élménnyel ér fel, amint vasárnap közeledtével egyre több politikára és közügyekre mindeddig „immunis” ember nyitja ki a szemét, illetve előadók, művészek és kulturális szervezetek emlékeztetnek rá: április 8-án éljünk a jogainkkal és a lehetőségünkkel – szavazzunk!

A Nem maradunk csendben egy közéleti, kulturális és zenei szervezők által életre hívott kezdeményezés, melynek lényege, hogy a művészet, a zene univerzális eszközeivel kovácsolja össze a tettre kész, gondolkodó és pozitív változásokra vágyó embereket. Ehhez csatlakozhatunk mi is szombaton a Kormányváltó Karnevál élettel, zenével és inspiráló energiákkal teli forgatagában.

„Szeretnénk megmutatni egy dinamikus, tettre kész tömeget, akiket nem lehet elhallgattatni – és hangerővel, krétarajzokkal minél több embert lelkesíteni, hogy menjenek el vasárnap szavazni. Azt is várom a résztvevőktől, hogy akármi is lesz vasárnap után, ne csak négyévente, hanem a választások között is foglalkozzanak a környezetükkel, közösségükkel, közös ügyeinkkel és mindig álljanak ki a jogaikért és azoknak a jogaiért, akik ezt nem tehetik meg.” – fogalmazta meg Mekler Zsuzsa, az esemény egyik szervezője.

A felvonulás szerves részeként és lüktető hajtóanyagaként szolgáló elektronikus zenét a hazai klubélet kulcsfigurái, pl. Route8, Husky Joe, Akos V biztosítják majd és lesz KERET DJ set is. Vereczkey Ákos (Akos V) és Kürthy András (Husky Joe) meséltek nekünk a részletekről;

Hogyan csöppentél bele a Kormányváltó Karnevál kezdeményezésébe?

Husky Joe: Sorostól kaptam rá meghívást.

Akos V: A szervezőkkel korábbi projektekben már dolgoztunk együtt és az első Nem Maradunk Csendben megmozdulás óta aktívan segítem a munkájukat.

Mit gondolsz erről a formátumról, hogy „szimpla” tüntetés, felvonulás helyett karneváli jelleget kap az esemény és szerephez jut a zene?

Husky Joe: Egyszer már sikerült így jó hangulatban menetelni. És az tök jó, hogy nemcsak dühösen lehet kifejezni a véleményünket. Remélem, ez most is sikerül majd.

Akos V: A zene, így az elektronikus zene befogadásról, elfogadásról, egyenlőségről és szabadságról szól. Tökéletes eszköz. Ezek pont azok az értékek, melyek mostanában csorbulnak, sokszor hiányoznak, így tökéletes formátummá válik, ráadásul sok fiatalt is könnyű megmozgatni vele.

A hangerő miatt pedig akarva akaratlanul is figyelnek rá.

Te magad hogy vélekedsz a zenészek/művészek politikai aktivitásának lényegességéről?

Husky Joe: Fontos lenne, hogy olyan környezetben élhessünk, ahol mindenki vállalhatja a véleményét, foglalkozástól, hivatástól függetlenül.

Akos V: Szerintem azoknak, akik ilyenformán a figyelem középpontjába tudnak kerülni, illetve szélesebb rétegeket megszólítani, feladata és felelőssége kiállni bizonyos ügyek mellett, melyek számukra fontosak.

Mivel készülsz szombatra?

Husky Joe: Mivel ez egy karnevál, a brazil politikai helyzet pedig sokban hasonlít az ittenihez, brazil zenéket biztosan viszek majd. A többit meglátjuk.

Akos V: A techno nem tűri meg maga körül az elnyomást, a szabadság csorbulását, a egyenlőtlenséget, így én most azzal érkezem. Korábban volt már 2tone vagy reggae/rocksteady is a szettekben, amelyek szintén fontos szabadságmozgalmakhoz kapcsolódtak a múltban.

Mit vársz ettől az eseménytől?

Husky Joe: Szeretném, ha sikerülne minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy fontos hangot adni véleményének. Szeretném, ha elhinnénk, hogy tehetünk azért, hogy egy olyan helyen éljünk, ahol a teljesítmény számít és nem a kapcsolatok, ahol lehet vitázni, ahol nem a félelmet és a gyűlöletet, hanem a konstruktív együttgondolkodást segíti a politika, ahol nem ideológiai alapon hozzák meg a döntéseket, hanem az adott ügyre magára koncentrálva. Menjetek el szavazni!

Akos V: Amennyiben bárki is emiatt nyitja ki a szemét, kel fel a fotelből és megy el vasárnap szavazni, nekem már megérte az egész megmozdulás.