Íme az első nevek az ötödik Kolorádó Fesztivál eklektikus line-upjából
február 6, 2020

Kolorádó ősokszínűsége bizony az a fesztivál, amire jópáran már csak a miliő, a családiasság és a helyszín miatt is elmennénk. Hiszen verőfényben, tocsogó sárban, a nap 24 órájában biztosak lehetünk abban, hogy találunk legalább egy olyan szegletet, ahol ismerős vagy ismeretlen zenék, gondolatok és/vagy emberek bírnak majd maradásra. Nem lesz ez másként az ötödik alkalommal sem, június 17. és 20. között. De hogy még inkább megjöjjön a kedvünk a dologhoz, befutott az első adag fellépő neve is. Ráadásul a szervezők egy lejátszási listával is megfejelték a hangolódást.

A nemzetközi vendégek között szerepel Nilüfer Yanya, aki nemrégiben az Interpol és a The xx társaságában is turnézott. Magyarországon eddig még nem csíphettük el, de a Spotify-os Heti Kalandunkban annál valószínűbb, hogy volt már hozzá szerencsénk. Kedves indie popjában bármikor bátran követhet egy szintipop dalt rockosabb hangzás, csillapodás neo-soullal, majd ismét táncba hívás.

A ghánai highlife-ot dancehall és hip-hop felütéssel, a feledés homályának határáról előhúzó Ata Kak szintén tiszteletét teszi majd a Kolorádó forgatagában. Csakúgy, mint két nagy visszatérőnk, a korábban a Dürer Kertben koncertező The KVB és a Bo Ningen. Előbbi a post-punkot vegyíti boszorkányosan a kortárs kísérleti elektronikával, utóbbi pedig londoni művészsulis japán srácok kollektívája, akik zajos-koszos matekrockra adták a fejüket, és a tavalyi Vanishing Pointon az egyik húzónévnek számítottak. Emellett lesz internetkultúra- és politika-kritikus art-punk Melbourne-ből, a Tropical Fuck Storm prezentálásában, és megtudhatjuk, milyen a tradicionális mexikói folk varázslat genderszakos narratívával, mindezt La Bruja de Texcoco jóvoltából.

Az éjszakában komfortosabban mozgó vendégeknek az okos technóban gondolkodó Daniel Avery-vel, a Hunee-féle eklektikus diszkóval, Giant Swan komfortzónán kívüli DIY zajtechnójával és az AnD techo párosának kompromisszummentes analóg menetelésével kedveskednek a szervezők. Roza Terenzi tört ütemekben gazdag, kifinomult ausztrál buliztatással mutatkozik be. Akinek pedig a lassabb ütemek mozgatják meg lábát és a szívét, annak SHYGIRL jövő-trapje és Erika De Casier álmodozó R’n’B-je lehet majd a biztos pont a menetrendjében.

A Kolorádó úgy teleportálja az elektronikus zenét a klubok sötétjéből a természet fényhatásokkal felpimpelt lágy ölére, hogy egyszerre érezzük magunkat otthon, ugyanakkor egy különleges, másik bolygón is. Ebben ezúttal is segítségünkre lesznek a meghívott fellépők és a szívünkbe zárt helyszínek is. A budai hegyek közé érkezik az újhullámos electro nagykövet Helena Hauff, ellentmondást nem tűrő tempójával és mixeivel Sherelle robbantja majd fel a Csűrt, míg a Csodaszarvas nyugalmát a The Empire Line zajos-koszos DIY technóval szaggatja darabokra. A hazai éjszakából Crimson, Yinna, AGA2L és a Pizza Amore már biztosan a majorban várja a napfelkeltét, és a Taka Tukát sem kell majd hiányolnia senkinek.

A hazai zenekarok mezőnyében ismét helyet kapott több kedvencünk és Kikeltetős bandánk is. Fellép az indie-folk Platon Karataev, a klubzenét gitárhanggal vegyítő Analog Balaton, a beat-korszakot újra-újra megidéző Carson Coma, valamint az idei Kikeltetőben feltűnt, melankólikus alter Cataflamingo és zajkirálynő MA’AM is. Akárcsak a klubestünkön is szívünkbe zárt Cz. K. Sebő & Cappuccino projekt párosa.

Pár év kihagyás után visszatér Kolorádóba a Bohemian Betyars és várhatóan idén is nagy bulit csap a Csaknekedkislány, a Middlemist Red, a Felső Tízezer és a Ricsárdgír is. Az „alapkövek” mellett elsőkolorádózik az Esti Kornél szomorkás gitárpopja, valamint a VHK, és a Dorota elborult jazz-punkja is. Az utóbbi által megkezdett zabolátlanabb vonalat erősíti a Berriloom and the Doom és a Hexa is, az élő hangszeres elektronikus hullámzásért pedig a Freakin’ Disco felel – és remélhetőleg legalább olyan emlékezetes pillanatokat robbantanak majd ki, mint tavaly. Velünk lesz a free-jazz egyik legkiemelkedőbb hazai alakja, a , kísérleti zenei frontról pedig a 12z erősíti a lineupot.

A fesztivál első napja, mely hagyományosan vendégszervezőknek is tered ad a kibontakozásra, idén különösen izgalmasnak ígérkezik. A Csűrt a Jazzaj tölti majd meg tört ütemekkel, valamint négy év kihagyás után a Kolorádón éled újjá egy napra a Rakéta Fesztivál, akik a rét több kisebb színpadára hívják meg a legizgalmasabb hazai hálószobazenészeket. Erről hamarosan bővebben is beszámolunk majd.

Ezen kívül idén három napon keresztül önálló idősávot kap az újhullámos trap itthon is egyre gazdagodó repertoárját összefogó On The Low kiadó, felvonultatva ezzel a színtér apraját-nagyját. Végül, de nem utolsó sorban pedig idén is lesz KERET színpad, de a további részleteket egyelőre tegyük félre meglepetésnek.

Ennyi szuper név közül biztos van, amit kihagytunk, úgyhogy böngésszétek át a plakátot is;

Fotók: Kolorádó Fesztivál 2019 / Kolorádó Facebook-oldal