Magányba burkolózott pécsi utcák ürességét csomagolja soundtrackbe Kollarics Attila friss szólódala
február 5, 2021

A decemberi megjelenéseket szemléző cikkünkben kaptuk fel először a fejünket a pécsi szcéna egyik legérdekesebb új projektjére, Kollarics Attila (Pí Therapy, Totoro) elektronikusabb vizekre merészkedő, filmzenés irányokba kacsintgató szóló megjelenéseire. Az első lockdown során gyümölcsöző, a bezártságot és bizonytalanságot dalokba formáló zenei projektek szürete után feltűnt Rain and Saudade után Attila következő dala, az ‘Empty Street‘ most nálunk debütál, dal-és klippremier!

Az ‘Empty Street’ (cím a klip képi világa után szabadon) tovább fűzi a zajokat és vokálokat anyagmintaként használó instrumentális szálat és szinte egészében elektronikus oldalról elkapva tárja elénk a pécsi főút hajnali társtalanságát, egy audiovizuális utazásba csomagolva.

„Azért választottam ezt a képi világot, mert számomra ez a dal az egyedüllét ürességének és békéjének végtelen érzését jelenti. Mint egy sötét utcán a szálingózó hó alatt – és felett”

-bontja ki a dal koncepcióját Attila.

„A videoklipet egy nagyon jó eszköznek tartom arra, hogy egy új dimenziót adjon a zenének, akár egy új gondolatba, keretbe téve azt. Minden eddigi szóló szerzeményemet egy saját, telefonnal felvett klippel adtam ki.”

A Spotify-on is hallgatható friss szerzemény egy leporolt, két éve született dallamot gondolt újra egy új billentyűvel és egy szemernyi akusztikus csilingeléssel megtoldva. A dal alá szőnyegként becsempészett ropogó hó hangja hallatán pedig tényleg olyan hangulat fogott el, mintha ebben a pillanatban fordulnék rá a pécsi Király utcából jövet a kihalt hatosra, valamikor jóval az utolsó éjszakai után.

Az új dalt a korábbi megjelenésekhez hasonlóan szintén Kirschner Péter keverte és masterelte.

A békeidők visszatértéig Attila zenekari formában működő projektjei -ahogy lényegében minden más is- pihenővágányra kényszerültek, ez a patthelyzet kialakulása után kezdett szöveges dalok helyett az instrumentális- és filmzenés nyomvonalon alkotni. Erről az ideiglenes váltásról így mesélt:

„A szólóprojekttel a célom, hogy azokat a témákat is ki tudjam fejteni, amikre egyébként egy zenekari formációban nincs tér, lehetőség – főleg az elektronikus elemek bevonásával. Egyben tanulás is, mert teljesen más jellegű alkotás, mint egy gitáros dalt megírni.”

A következő szólóanyagot tavaszra ígérte Attila, addig is pörgessétek megjelenéseit otthonról itt, ha épp egy adag nyugalomra vagy békére vágytok.

A koncertek felett persze továbbra is hatalmas kérdőjel lebeg, de az eredeti forgatókönyv szerint március 6-án (pótdátum április 3.) élőben is elcsípthetitek Attila formációit az egynapos, feltörekvő produkciókat színpadra állító Made in Pécsen!