Bőr alatti depresszió
július 30, 2015

Egy újabb zseniális erdélyi zenekart üdvözölhetünk a blogon. Nem tudom mi folyik ott keleten, de kezd úgy tűnni, hogy az underground rockzene székhelye, bármennyire is adottak a feltételek, nem Budapest.

Persze azért ez kicsit túlzás, de eddig 100%-os az általam ismert erdélyi zenekar/minőség mutató. A 2013-ban alakult 1st Attempt ráadásul nem csak, hogy jó, de különleges is, hiszen ebben a szcénában ritkán hallunk női énekest. Sztojka Bori frontember pedig, bárhogy is nézzük egy csinos nő, akinek hangja tökéletesen passzol az összképbe. Rajta kívül a banda tagja Kövecsi Norbert szóló- és Lázár Tamás ritmusgitáros, az angol gyökerekkel rendelkező Jason T. Howson basszusgitáros, valamint  Jánosi Szabolcs-Csaba a dobok mögöttNéhány hangrögzítés szempontjából tragikus koncertfelvételt látva az jött le, hogy a banda tök jól hozza öltözködésileg a 90′-es évek grunge stílusát, ami a zenéjüktől sem áll túl távol. A flanelingeseken kívül hatással volt rájuk a Middlemist Red, The Black Angels, Triggerfinger, Foo Figthers, The Doors, Queens Of The Stone Age és a szintén erdélyi Face Today. Első EP-jük a Blackout után most itt a második, a Through These Eyes, ami egy egészen pörgős öt számos kiadvány lett.

A kislemez első száma a ‘Once’ olyan mint egy lendületes Blahalouisiana dal. Talán a legslágeresebb az összes közül. A hosszát leszámítva teljesen rádióbarát. A ‘Planetary’ kicsit kísérletezőbb. Nagyon jó a verzében hallható kávás dobpergetés. 2.30-tól kezdődő elszállás zseniális. Az egész mintha egy korai, de technikásabb Yeah Yeah Yeahs dal lenne. Imádom! Az utána következő ‘Cold Summer’ pörgős gitártémákkal operál, egy igazi buli szám. Szinte látom magam előtt az ugráló, pogózó tömeget, akik minden refrénnél hirtelen feldobják a kezüket és hamisan ordítják a szöveget.

Az ‘Under the Skin’ az EP leghosszabb száma. A húzos, nyújtott riffek teljesen széthúznak. Érdemes figyelni a gitártémára, melytől igazán pszichedelikussá és depresszívvé válik. Ehhez a dalhoz készült most el Kusztos Dávid által kreált klip, melyet nálunk láthattok először!

Első klipnek pláne, de csak úgy magába is nagyon erős anyag. Beteg! 

Az utolsó szám a ‘Modern Soldier’ egy igazi katonai indulóként kezdődik. Hallottunk már ilyet semmi extra, na de ha végighallgatjátok és az egészet egybe nézitek. A refrént imádom, a bridge egy igazi pattogós átvezetés, ahogy lennie kell, az outro pedig, nemcsak a dalt, de az EP-t is méltóképp zárja.

A 1st Attempt által kiadott mindkét EP-ről elmondható, hogy igazán lendületes és egyszerűen élvezet hallgatni. Alig várom, hogy élőben is láthassam őket, azonban a budapesti koncerthez még októberig várni kell.

Nektek hogy tetszik az EP és a klip?