Öt indok, amiért érdemes kazettát hallgatni napközben
szeptember 28, 2017

A legtöbb dolgozó ember napközben hallgat zenét, legyen az irodában vagy otthon, csak hogy jobban teljen az idő, meg mert ilyenkor zavaró tud lenni a csend. Mivel hallgatható rádió frekvencia szinte már nincs az országban, az online adások pedig még mindig nem túl praktikusak, az ember a legjobban a saját zenéjével jár ilyenkor, de azon belül is mutatok egy lehetőséget, amire fogadjunk, már vagy 15 éve nem gondoltál: hallgass kazettát! Nem csak hogy kézzelfoghatóbb formája ez a zenének, még a bandáknak is jó, és

még egészséges is!

Hogy mi?! Na figyelj, itt van 5 indok, amiért érdemes napközben kazettát hallgatni.

1. Jobban megismered a saját zenéidet

Ahelyelyett, hogy csak streamelnéd bele a hallgatnivalót a vakvilágba, így lesz egy kis rituáléja az egész folyamatnak. Meg tudod jobban szemlélni a borítót, átlapozni a bookletet, tudatosabban hallgatod magát az anyagot. Egyébként ilyen szempontból már az is sokat segít, ha digitálisan is inkább gyűjtöd merevlemezen, és nem kölcsönzöd a felhőből a dalokat, mert attól – saját és baráti tapasztalatok szerint – teljesen súlytalanná válnak.

2. Jó érzés fizikailag tulajdonolni zenét

Az előbbi pontból következik, hogy mára már a zenét szinte csak néhány pixel reprezentálja a szemed előtt, pedig tök jó érzés fizikailag birtokolni egy általad kedvelt albumot. Ki tudod rakni a falra, polcra, akárhova, és bár a műfajnak még mindig a vinyl a királya, azért egy kazigyűjtemény is lehet ugyanolyan lélekmelengető.

3. Támogatsz egy csomó király bandát

A kazetta teljesen totálisan a reneszánszát éli, az elmúlt pár évből könnyen tudsz találni egy rakás olyan külföldi és magyar előadót, akik ilyen formában is megjelentették a zenéjüket. A gyártási költségek viszonylag alacsonyak, így nagy árréssel tudják még mindig kedvező áron adni neked a kész terméket, ezáltal tudod közvetlenül pénzzel támogatni az előadót.

4. Teljesítheti a 25/5 elvét

Ez egy széleskörben ismert munkahatékonysági elmélet, arról szól, hogy 25 percig csinálj egy feladatot, és csak azt, szóval ne Facebookozz közben, meg semmi más zavaró tényezőt ne engedj be, aztán ha letelt az idő, akkor 5 percig csinálj valami teljesen mást, pihenésképpen. Egy kazetta egy oldala kb pont annyi ideig tart, amíg egy részfeladaton dolgoznod kell, aztán ha leáll a zene, állj fel, nyújtózkodj egy kicsit, fordítsd meg vagy cseréld ki a kazit a lejátszóban, szusszanj egyet és csak aztán ülj vissza dolgozni. Előny, ha másik szobában / szoba túloldalán van a lejátszó.

5. Emlékeztethet a folyadékbevitelre

Ez egy kicsit megerőszakolt verziója az előző gondolatnak, de próbáld ki: mindig, ha végigpörög egy kazi, öntesz magadnak egy pohár vizet és megiszod. Egy embernek napi 2-4 liter tiszta vizet simán be kéne puszilnia, a legtöbben azonban ennek a töredékét se fogyasztják el. Ha találsz valamit, ami folyton az ivásra emlékeztet, az már egy nagy segítség lehet, és miért ne lehetne összekötni a kellemeset a hasznossal?

  • Osszátok meg a cikket facebookon, és nyerjétek meg a tavalyi Kikeltető elődöntőseinek válogatáskazettáját!