Íme a magyar nyelvű Kaktus – kicsit sötét, kicsit keserű, de a miénk
január 30, 2020

A 2014-ben alakult pécsi Kaktus zenekar Kikeltetőt több ízben megjárt tagjai tavaly jelentették meg harmadik nagylemezüket, amely minket is magával ragadott. A folyamatos megújulásra origóként tekintő zenekar bő ötéves fennállása óta most ad ki először magyar nyelvű dalt. Mindezt egy live session keretein belül, melyet nálunk tudtok először meghallgatni.

A tavalyi Kikeltetős Doggos zenekar gitárosaként is ismert Kárai Bencével kibővülve megjelent ‘Of Vampires, Witches, Priests and Other Human Beings’ című nagylemezük után először jelentkezik új dallal a pécsi zenekar. Az album sejtelmes, sötét hangulatú és fiktív karakterekben bővelkedő világát vitték magukkal a Nádor Galériába.

„Szerettük volna kipróbálni, hogy az előző lemez hangzásvilága hogyan működne magyar szöveggel, amit mindenki megértene itthon. Nem utolsó sorban mi is új kihívást kerestünk magunknak. Viszonylag kézenfekvő lett volna csinálni még egy angol nyelvű lemezt hasonlóan a legutóbbihoz, de mi szándékosan valami olyanba akartunk belevágni, ami alapvetően távol áll tőlünk.”

A sessionért képileg Holovitz Edgár és Marosy Roland volt a felelős, a hangfelvételt pedig Pilári Áron végezte el.

Azzal kapcsolatban is kérdeztük a csapatot, hogy az állandó megújulás jegyében a magyar szövegen túl milyen változásokra számíthatunk még az elkövetkezendő időszakban:

„Az, hogy éppen most milyen stílust és koncepciót követ a zenekar, teljes egészében azon múlik, hogy éppen ki mit tud hozzárakni az egészhez. Nincs semmilyen szabály, hogy milyen zenét kellene csinálni, mindig követjük azokat a hangzásokat, hangulatokat, amik kijönnek belőlünk.”

Arra a kérdésre pedig, hogy mitől is lesz pontosan Kaktus a Kaktus, ezt a választ kaptuk:

„Van a zenénkben egy olyan szál, amitől bármit csinálunk, az ‘Kaktus-os lesz’, de ezt mi nem tudjuk, hogy micsoda. Vannak ösztönszerű dolgok, amiknek az alkotó nincs is tudatában, de a munkájába automatikusan belekerül és ezáltal elkerülhetetlen, hogy mások meglássák benne őt magát, vagy jelen esetben minket, a zenekart.”

  • A Kaktus első ékes magyar nyelven íródott szerzeményét legközelebb február 21-én Debrecenben, Budapesten pedig március 20-án tudja meghallgatni minden érdeklődő.