Ezeket az új megjelenéseket pörgettük a júliusi hőségben
augusztus 14, 2021

Ebben a hatalmas forróságban sem kíméltek minket a hűsítő megjelenésekkel kedvenc zenészeink. Van, aki új albumából adott ízelítőt, van, aki hat év után hozott ki új anyagot és persze akad olyan is, aki még csak most debütált. Jéghideg limonádékat és söröket elő, pörgessétek válogatásunkat a legjobb júliusi megjelenésekből!

IDEGEN – Törölköző

Az IDEGEN zenekar következő albumának első előfutára érkezett meg júliusban. A covid alatt csiszolódó dalon érződik az időszak minden mélysége, egyben kellemesen dühösebb, erőteljesebb hangvételbe csomagolja mindazt, amit valószínűleg rengetegen megéltünk. A srácok egyébként is nagyon jól hozzák a dalok által felvázolni kívánt érzelem kivetítést, és remélhetőleg a teljes lemez anyagára rá lehet majd úgy csavarodni, mint a ’Törölköző’-re. A premier klippel érkezett, mely pirosas színvilágával és izgalmas képeivel igencsak jól megdobja a hangulatot. Ahogy az el is hangzik a számban, csak annyit kívánnánk ezt hallgatva, hogy „soha ne legyen vége”.

Lázár Tesók – Olyan egyszerű

A Lázár Tesók a nyár, de talán az év legkedvesebb hangulatú klipjével toppantak be hozzánk. Az ’Olyan egyszerű’ című dalt már ismerhettük a novemberben megjelent első lemezükről, mégis meg tudták fejelni az élményt a retro nyaralós felvételeket idéző képekkel, amitől olyan érzése lesz az embernek, mintha családi archívokat böngészne. A hangulat megteremtésében sinco segítette őket. Igazából egy szó, mint száz, üljetek be három és fél percre a Lázár Tesók hajójába, majd egy jó fröccsre velük a Balaton parton és tegyetek az egész világra.

Elefánt – KÁR

Sötét és sejtelmes hangulatú klippel bombázta meg a nagyérdeműt az Elefánt. A ’KÁR’-hoz készült videós anyag helyszínéül többek között katakomba, üres parkoló és raktár is szolgált. A dalban lévő flow a képi világban is jól visszaköszön és talán senkit sem lep meg, hogy azóta mémek alapanyaga is lett egy-két sorból, illetve hogy a koncerteken már hatalmas kedvencként énekelik ezt a számot is a közönségből.

  • Az előző daluk megjelenésekor interjúztunk velük a blogon.

Mörk – Like a bird

A novemberre ígért második nagylemezéből adott ízelítőt júliusban a Mörk. A ’Like a bird’ egyszerre buzdít a belső konfliktusok feldolgozására és repít el egy kellemes meditatív kirándulásra. Ez a szám egyébként a legkönnyedebb dala az LP-nek és régóta érlelődött már. Ha ez a dal elnyerte tetszésed, van egy remek hírünk, ugyanis a zenekar egy izgalmas újítással készül, havi rendszerességgel szeretné az album új dalait megjelentetni, így nem is kell sokat várnod a következő újdonságra.

  • A premierről bővebben is olvashattok a blogon.

S ï n t h ï a – Játsszunk még

Neo-soul, R&B dallal debütált S ï n t h ï a. A ’Játsszunk még’ egy kapcsolat utolsó darabjait, az elválás előtti utolsó éjszakát énekeli meg. A teljes lemezt őszre ígéri az énekesnő. A számhoz klip is készült, mely remekül ragadja meg mind a dallam, mind a szöveg hangulatát.

  • A dal nálunk debütált, a premiert itt találjátok.

Kebab – Mivan

Kolorádós felhívásunkra jelentkezett Kebab, ahol végül befutók között volt, és most új trackkel jelentkezett a fesztivál előtt. A ’Mivan’ okosan játszik a gondolatokkal, például, hogy mi van, ha máról holnapra történik valami rendkívüli és váratlan velünk.

  • A linkre kattintva olvashattok a premierről.

Holi – Sírok és nevetek

Ha olvassátok a blogot, bizonyára találkoztatok már Holi nevével, mondjuk a nálunk már tavaly nagy sikert arató ’Vittula’ című track miatt legalább (ehhez készült KERET Live itt). A hónap elején megjelent első albuma Sírok és nevetek címmel, ami egyébként simán benne van az év eddigi legjobb és legérdekesebb lemezeiben. Megvan rajta minden, ami kell: ironikus (és végtelenül őszinte) rap drogokról és csajokról, komolyabb hangvételű politikai gondolatfejtés, meg egy kis tisztelgés (?) is a hip-hop elődök előtt. Pörgessétek!

  • Bővebben a linken olvashattok az albumról.

ANEZ – Haze

Hat év után három számos EP-vel, a Haze-zel, repült vissza a köztudatba az ANEZ. Mindhez készült klip is, és a ’Destroy’ cíímű dal nálunk is premierezett. A képroncsolással, néhol széteső képekkel a jelenlegi helyzetben lévő bizonytalanságokra próbáltak reflektálni.

  • A blogon ennél hosszabban is olvashattok a visszatérésről.

O’Sullivan – Dig Gold

Második önálló dalával jelentkezik a Mongooz and the Magnetből is ismerős Ian O’Sullivan. Ha még nem hallottátok, azonnal pótoljátok, mert gyönyörűen rántja magával az embert. Emellett érdekes és fontos témát is boncolgat, még pedig, hogy kívülről milyen elvárások nehezednek ránk, hogy mások ideái alapján formáljuk önmagunk és ez mekkora súlyt jelenthet az ember vállán. De végül Ian is felszabadult táncot tud lejteni, így talán van remény.

  • A blogon írtunk a klipről és a dalról is.

Csordás Gábor és Csordás Gyula – Halsütő

A Csordás tesók egy 11 számos lemezzel próbálnak minket képzeletben a Balaton partra repíteni. Külön érdekesség, hogy a testvérek egy nem kicsi, Magyarország-Japán távolságot felölelve teszik mindezt. Mivel kicsit nosztalgia szerű az anyag, így visszaköszön a nyolcvanas évek hangzás világa is. Jó utat!

  • A linkre kattintva sokkal részletesebben olvashattok a lemezről.

Paperdeer – Pastel Days

A Paperdeer második albuma Pastel Days néven érkezett. Az alternatív elektronikus duó dalai a múltból a jövőbe tartanak és igazán kellemes játékosság hallható bennük. A zenéjükben egyre többet kísérletezés miatt kellett hosszabb ideig várnunk a lemez elkészülésére. Kapjátok fel deszkátokat/koritokat és irány a naplemente.

  • A lemez nálunk premierezett, ezt itt találjátok.

Daydreaming Twins – Donátus Live Session

A pécsi Donátus lankáin játszott el három dalt a Daydreaming Twins. A session egy röpke ráhangolódást segítő bevezetővel indul, így belerázódhatunk a hangulatba és környezetbe is. Két ismert számuk mellett, egy teljesen új, itt bemutatásra kerülő harmadik csendült fel.

  • A duó anyagáról a linkre kattintva olvashattok még többet.

Qper & Sippor – Nézzetek Szét

Qper és Sippor debütáló EP-je négy számot tartalmaz. A Nézzetek Szét megidézi a 90-es évek és a mai modern hiphop hangzását is. A beatek és a felvételek Qper szobastúdiójában készültek, egy track kivételével mind egy időben.

Iamyank – Sarah

Iamyank első zenekaros lemeze is júliusban látott napvilágot. Pár évvel ezelőtt annyira megfogta yank-et a klasszikus hangszerekre írás, hogy mostanra már egy albumnyi szebbnél-szebb dal gyűjt össze, és ez alkotja a Sarah-t. A korong második dalához, a ’Born of Sarah’-hoz videó is készült.

  • Tavasszal beszámoltunk egyszál zongorás lemezéről is a blogon.

Bohemian Betyars – Makuka

A Bohemian Betyars megírta B.A.Z. megye alternatívhimnuszát, a ‘Makuka’-t. Azért is különleges ez, mert a srácok rég óta nem utaltak borsodi származásukra, most pedig szinte minden sorban megteszik ezt, olyannyira, hogy előzetesen tényleg össze is gyűjtöttek kifejezetten arra jellemző szavakat. Ezek végül a Balkán-Bollywood hangulatú klipben ügyesen meg is jelennek. A dal egyébként a Road movie sorozat részeként készült.

  • A zenekarnak utoljára ázsiai turnénaplója jelent meg a blogon.

AnnaElza – Don’t Say Fuck Karma

AnnaElza, aki menő-módon egyike a kevés hazai női producernek új dallal rukkolt elő júliusban. A ’Don’t Say Fuck Karma’ egy igazán jó techno szám, ami az elektronikus zenét kevésbé kedvelők fejét is bólogatásra ösztönzi.