Jövő szombaton ismét összegyűlnek a független zenei kiadók
szeptember 1, 2022

Hatodik alkalommal rendezik meg a független kiadók vásárát, azaz az Independent Label Fairt (ILF) szeptember 10-én. A lemez- és kazetta vásár ezúttal az Élesztő Teraszon, a Mammut tetején várja majd a látogatókat, ahol szakmai beszélgetések és DJ szettek is várják majd az érdeklődőket.

Az Independent Label Fair Budapest (ILF) a hazai független lemezkiadók egyik legfőbb eseménye, és egyben Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra – vinyl, CD, kazetta – specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, friss és időtálló értékeket képviselő kiadókra fókuszáló vására. Célja, hogy a független kiadóknak olyan fórumot biztosítson,  ahol a szakmai és zenekedvelő közeg jobban megismerheti egymást, zenei profiltól függetlenül tapasztalatokat cserélhet, szakmailag fejlődhet és nyilvánosságot kaphat – áll a szervezet közleményében.

Mint írják, a bemutatott kiadványokat itt első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadótól lehet megvásárolni, így a látogatóknak lehetőségük van a személyes megismerkedésre és a kapcsolatteremtésre is, ráadásul mindig találni olyan kincseket, melyek limitált, a boltokban nem kapható gyűjtői darabok. Az ILF ezzel együtt teret is biztosít a legtöbb műfajnak:

a rendezvényen a magyar punktól, a jazzen, a technón vagy a hip-hopon át, az afrobeatig minden megjelenik, így mindenki találhat valamit a saját kedvelt zenei stílusában vagy épp kiléphet a megszokott komfortzónájából, és kedvére kísérletezhet. 

Mint kiemelték, az Élesztő Teraszon már déltől elkezdődnek majd a programok, a nyitás óráitól vár a „Tudásbázis”, aminek keretében a zenei szakmát érintő beszélgetéseket lehet majd meghallgatni. Lesz például könyvelés workshop, de szóba fog kerülni a nemzetközi disztribúció témája is.

A „lemezgyűjtők köztünk élnek” címmel pedig Nádori Péter, Kürti Kristóf és Pándi Balázs beszélgetnek majd.

A Hangfoglaló Program és az Élesztő Terasz támogatott vásáron kora délutántól 41 független hazai kiadó lesz majd jelen, amiből 9 most mutatkozik be először az ILF közönségének. Több mint 15 kiadó jelentkezik új kiadvánnyal, amikből több is itt lesz először kapható. A hangulatról pedig a különböző kiadók által delegált DJ-k gondoskodnak:

lesz Garpo a TDS Recordstól, iamyank a NOW-tól, KBSZ Beats a Flowin’-tól, Szilágyi Béla dj set a DrinkinBeer in Bandana kiadójától és Àbáse, az Oshu Recordstól. Az esemény lezárásaként pedig Mr Fiel, majd Erro fognak játszani.

A vásáron fizetni csak készpénzzel lehet. Az esemény támogatója és szakmai partnere a HAIL, a Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete.

Kiemelt kép: Kárász Karolina