Jelenkori szellemiség
október 12, 2013

Reinhard Rietsch & Markus Wagner. A bécsi duó akik meghódították a drum & bass színterét 2010-ben, és annak egyik, ha nem a legnagyobb talentumaivá váltak. Ismertségük a szigetországon és Ausztrián kívül főleg a népszerű Liquicity youtube csatornának köszönhető, ahol számos számuk megfordult. Olyan albumokat adtak ki, mint az Above & Beyond, a Cross The Line, a Between The Lines (előző remixelt és bővített kiadása), és a legújabb, a Zeitgeist, amely szeptember 30-án jelent meg a brit Hospital Records gondozásában. Ez sorozatban már a harmadik LP-jük a kiadó oszlopos tagjaiként. Elmondásuk szerint (egy rajongói tweet-re reagálva) ez az első nagylemez ahol igazán meg tudták mutatni zenéjük sokszínűségét és kreativitásuk legjavát tudták elérni és hozni, ami az igazi „C&K sounding”. (Lásd tudatos borító és albumcím választás – Zeitgeist: „The spirit of the time, the taste and outlook characteristics of a period of generation”.)

Zenéjüket, habár régen a drum and bass határozta meg, mostanra ez már átalakult a mondhatni trendnek számító multigenre okos használatára, mint ahogy azt csinálja például Sub Focus, a szintén Hospital-os Netsky, Shook, Chromeo, Gramatik & Grizmatik, vagy akár a Daft Punk. Funky, liquid funk, neurofunk, minimal-breakbeat-house-experimental, ambient atmoszféra lounge elemekkel, plusz némi klasszikus zene az osztrák születésnek köszönhetően, és a drum and bass alműfajainak (liquid dnb, dubstep, brostep, drumstep) fúziója határozza meg az új hangzást, ami ezen a lemezen emelkedik tetőfokára – ez magasfokú zenei képzettségre és gondolkodásra utal.

Természetesen az album nem szenved hiányt a kollaborációkban és a közreműködő vokalistákban sem, ahogy azt az előző albumokon már megszokhattuk. A szintén Hospital-os Metrik az ‘Aurora’-ban teremt perfekt atmoszférát, szokása szerint, a norvég Lemaitre pedig a ‘Dreamcatcher’-ben. Fontos megemlíteni a tudatos lemezfelépítést és a már-már megszokott liquides, hangulatteremtő és ideálisan passzoló számcímeket, mint például a ‘Turn Back The Time’, ‘Journey Through Sound’, ‘Helios’, ‘Inner Secret’, ‘Faith’. A ‘WKND’ pedig egyfajta reakció a manapság trendi, indie-s, sythpop-os, mozaikszavas számcímekre. Állításuk szerint ez a 15 szám „egy utazásra visz el, hagyd hadd hatalmasodjon el rajtad” és hogy „hiba lenne skip-elni az albumot”. Egyetértek, semmi esetre sem – szerény véleményem szerint a dnb színtér elmúlt évekbeli legjobb anyagát hozta össze a duó. Ha szereted a minőségi, intelligens, többműfajú, modern elektronikus zenét, amire ráadásul a táncparketten letáncolod a lábad, akkor ez a Te albumod. „Camo & fckin’ Krooked!”

Írta: Bányai Sándor