Indul a KERET blog közösségi finanszírozása
július 4, 2017

A mai napon elindult a KERET blog közösségi finanszírozása. Hosszú út vezetett idáig, arra gondoltunk, hogy összeszedünk pár dolgot, ami ezzel kapcsolatban a fejünkben van.

Eddig honnan volt pénzetek?

Röviden:

sehonnan.

A KERET blog több, mint 5 éve önkéntes alapon, lelkesedésből, szeretetből és úgymond kultúrmisszióból működik, van hogy szűkösebben, van, hogy olajozottabban, de hogy pénzt személyes anyagi hasonszerzés céljából még nem vettünk ki belőle az egészen biztos.

Néha napján volt egy-egy együttműködésünk márkákkal, lehoztunk különböző szponzorált tartalmakat, de ezekből a bevételt mind visszaforgattuk, abból vettünk technikát, fizettük a tárhelyet, matricákat, meg amit kellett. Egyébként a jövőben sem fogunk elzárkózni hasonló szponzorált megjelenésektől, azonban nem állunk össze akárkivel, csak akkor bólintunk rá valamire, ha a produktum hasznos, vagy érdekes lehet a követőink és a közösségünk számára is.

De nyertetek valami Cseh Tamás pénzt is a közelmúltban, nem?

Az NKA tavaly támogatta a Kikeltetőt, és annyira rossz tapasztalataink nem voltak, hogy ne induljunk neki a könnyűzenei médiatámogatásnak idén. Ezen kívül úgy voltunk vele, hogy ha már ezeket az adóforintokat ígyis-úgyis szétosztják valakiknek, akkor veszteni vagy szégyellni valónk nincs, ha nekünk is jut belőle. Aztán fél év csúszással, néhány CSTP-s személyi változással, és egy rém kínos fesztivállal később kiderült, hogy nyertünk 700.000 FT támogatást úgy, hogy más pályázók – akikről még életünkben nem hallottunk, de ahogy néztük, nagyon mások se – ennél sokkal többet kaptak.

Úgy érezzük, hogy ha ezt a pénzt felvennénk, akkor legitimálnánk a kollégium által felállított értékbeli rangsort a zenei médiumok között, amellyel nem értünk egyet. Ezen kívül rá kellett jönnünk, hogy nem szeretnénk felelősséggel, vagy elszámolási kötelezettséggel tartozni rossz szájízű állami támogatásokért, sokkal inkább szeretnénk felétek, a követőink és támogatóink irányába felelősséget vállalni a munkánkkal.

Ezért a Cseh Tamás Programban nekünk megítélt támogatást ezúton is tisztelettel elutasítjuk, azt nem fogjuk felvenni. Helyette elindítjuk a közösségi finanszírozásunkat, ami lehetőséget teremt arra, hogy megőrizzük a függetlenségünket.

Mert szerintünk független zenével csak független médiafelület tud hitelesen foglalkozni, mi pedig szeretnénk a budapesti független zenei színtér első számú platformja lenni. Ehhez kérjük a ti támogatásotokat. Fontos leszögezni, hogy továbbra sem a meggazdagodás a célunk, hanem az, hogy még minőségibb tartalmat tudjunk készíteni sokkal rendszeresebben a ti segítségetekkel.

És hogyan tudok mögétek állni?

Keresd fel a keretblog.hu/tamogass oldalt, ahol havi rendszerességű utalásokat tudsz küldeni nekünk a PayPalen keresztül. Az egész egy kicsit olyan, és kb. pont annyira nem bonyolult, mintha előfizetnél a Spotify-ra. Ezen kívül a jövőben tervezünk más támogatási formákat is bevezetni, és fizikailag is találkozhattok majd a malacperselyeinkkel a jövőben, de ezekről később.

Nagyon köszönjük nektek, hogy vagytok, és követtek minket. Reméljük, hogy eddig is és a jövőben is értékes tartalmat tudunk gyártani nektek, ezentúl a ti segítségetekkel is.