Indie-blues, blues-indie

Cikk

március 31, 2014

Kovács Gergő

166

A KERET lassan 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja. Nem fogadunk el semmilyen formában állami támogatást. A szerkesztői munkába, a szelekcióba és a véleményünkbe nem szól bele se kiadó, se hirdető, se más külső fél. Ahhoz, hogy a jövőben is stabilan tudjunk működni és tovább tudjunk fejlődni, óriási szükségünk van a közösségünk segítségére. Kérünk, amennyiben van rá lehetőséged, támogasd a munkánkat egyszeri, vagy rendszeres adománnyal! Köszönjük!

A Band Of Skulls egy angol, pontosabban southampton-i alternatív rock, indie, blues formáció, amely 2004-ben alakult. A srácok a főiskolán találkoztak. Matt Hayward (dob) édesapja zenész volt, ami nagyban segítette zenei előmenetelüket. Első albumuk 2009-ben jelent meg ’Baby Darling Doll Face Honey’ címmel, és még ebben az évben felhasználták egyik dalukat egy reklámhoz. Majd a Twilight-ban csendült fel egy daluk, a ’Friends’. Aztán a Muse-t és a The Black Keys-t kísérték turnéikon. Ma, március 31-én jelent meg harmadik albumuk a ’Himalayan’.

A zenekarban mindig érdekes volt az énekek felosztása. Russel Marsden és Emma Richardson is teljes értékű énekesekként vannak a zenekarban. Az első albumon többnyire felváltva, majd a ’Sweet Sour’ című albumon egymást kísérve énekeltek. A mostani albumon túlnyomó részt visszatértek az első album módszereihez. A lemez első dala a már kislemezként is kiadott ’Asleep At The Wheels’, amelyhez készült egy stúdiózós klip is:

Másodikként az album címadó dalát hallhatjuk. Ez egy meglehetősen blues-os témára épülő, fülbemászós refrénű kompozíció. A ’Hoochie Coochie’ címe a blues hőskorszakát idézi. Pontosabban egy Muddy Waters dal címét. Először a ’Cold Sweet’-ben hallhatjuk Emma-t fő szólamként. Ez egy lassabb, visszafogottabb hangvételű dal, amiben nagy szerepet kapnak a gitáreffektek, főleg a visszhang. Később egy szinfonikus zenekar is felcsendül. Ez után következik a következő kislemez dal, a ’Nightmares’, ami a Himalayan legslágeresebb darabja. Ennek megfelelően klipet is készítettek hozzá:

Az ’I Guess I Know You Fairly Well’ egy szál gitárral indul majd a dobok és a basszus csatlakozásával egy nagyon húzós riffet kapunk. A dal végén egy dallamos szóló is felcsendül. Egy rockabilly-s hangvételű gitártémával kezdődik az ’I Feel Like Ten Man, Nine Dead and One Dying’ című dal, amely később bluesosabb irányba indul. A refrénjében nagyon érdekes, oktáv effektes gitárt használnak. A ’Torreador’ egy igazi spanyol bikaviadal hangulatát idézi. Ezt a hangulatot a dal vége felé hallható gitárszóló, még jobban feldobja. A Himalayan záró darabja a ’Get Yourself Together’. Egyáltalán nem meglepő a Band Of Skulls-tól, hogy akusztikus gitárral kezdenek egy számot, viszont az meglepő, hogy ezen az albumon csak ilyen keveset hallhatjuk ezt a hangszert. Az eddigi albumok borítóját és az új albumét is Emma Richardson basszusgitáros készítette, aki festőként is tevékenykedik.

Az idei év eddigi legbluesosabb indie és legindiesebb blues albuma ez. Az ötletes és jó zenei megoldások ellenére elég egyhangúra sikeredett ez az album, ezért csak négyesre értékelem. Ám ez senki kedvét ne vegye el egy kis Band Of Skulls-ozástól.

 

PLAYLISTEK