Idén szeptemberben is jön a független lemezkiadók vására
augusztus 29, 2020

2020. szeptemberében negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Independent Label Fair, vagyis Magyarország egyetlen, kifejezetten underground független lemezkiadókra szabott vására. A rendezvény lényegében azért jött létre, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a lemezkiadók és közönségük, illetve  maguk a labelek között. Az ingyenes esemény keretein belül a szervezők 11-én szakmai napot tartanak a Jurányiban, másnap pedig indul is a vásár a Gólyában.

A kezdeményezést Pentelényi Pál indította évekkel ezelőtt annak érdekében, hogy a hazai és határon túli magyarok független zenei képviselőit összefogja, akik így lehetőséget kaptak az online térből kilépve közvetlenül kapcsolatba lépni egymással és közönségükkel.

Az ILF abban tér el egy lemezbörzétől, hogy itt nem csak lemezgyűjtők vannak jelen, hanem maguk a lemezkiadók is. Az esemény már első alkalommal is nagy sikert aratott a zeneipari berkekben, hisz egy hiánypótló fórumot biztosít, ahol a kiadók profiltól függetlenül kerülhetnek nyilvánosság elé és cserélhetnek egymással tapasztalatokat.

A hallgatói szcénának sem kevésbé érdekes a dolog, mert azon túl, hogy megismerkedhetnek számos hazai underground kiadóval és zenei formációval, közvetlenül tőlük vásárolhatnak (főként) CD-ket, kazettákat és vinyl lemezeket, ezzel fontos visszajelzést adva. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az itt található kiadványokat első kézből lehet megvásárolni, ezzel közvetlenül a kiadót és a zenészeket támogatva.

Idén azért is különösen aktuális foglalkozni a kisebb kiadók helyzetével, mert a koronavírus okozta gazdasági károkat ez a szegmens elég keményen megérezte, fennmaradásuk, további működésük bizonytalanná vált. Így jelen helyzetben a vásár erre a problémára is törekszik felhívni a figyelmet. Idén az ILF fő támogatója a HAIL, akik szintén fontosnak tartják, hogy a hazai lemezkiadás spektruma ne szűküljön a gazdasági változások miatt, hanem ahogy lehet, továbbra is gazdagodjon.

A vásár ideje alatt több DJ is fellép: Sannan, Lau, Formal Method, Zsüja és Syncbutton szolgáltatják a nézelődéshez a talpalávalót, illetve a családos lemezszerelmeseknek sem kell aggódniuk a gyermekfelvigyázást illetően, ugyanis 13-tól 16 óráig lesz egy DIY lemezborító készítő workshop, ahol montázstechnikával tudnak majd a csimoták zsírúj borítót farigcsálni saját kedvenceiknek.

  • Ha téged is érdekelnek a kiadói működések és számodra is fontos, hogy szeretett előadóid és kiadóik tovább folytathassák munkájukat, mindenképp itt a helyed, további infóért pedig kattints ide.