Második alkalommal tartanak csúcstalálkozót a hazai független kiadók – Independent Label Fair 2.0
szeptember 5, 2018

Zenebúvárok, zenészek, lemezkiadó birtokosok, elérkezett az idő a második Independent Label Fair találkozóra. Az egészről röviden annyit, hogy teret nyújt a független kiadók bemutatkozásának, bevonva a közönséget, esélyt adva a két oldal egymásra találásának. A tavaly debütált kezdeményezésről már egyszer kifaggattuk Pentelényi Pál szervezőt, de a közelgő, egyre nagyobbra duzzadó esemény apropóján idén is mesélt elejtett pár infórmorzsát. 

A vásár hazai és a szomszédos országok zenei életének apróbb szegleteibe kalauzol el minket. Szomszédaink közül például találkozhatunk az elektronikus zenében utazó 4mg Records-szal – tavaly az Új Látásmód Fúzió LP-jük volt a sláger, idén egy Wave válogatás LP-vel készülnek. A stílusbeli lefedettség is bővült az Unsigned Label, a Capeesh Society, a Wacuum Airs, a Drum Machine Funk, a Krypton It és a Dióbél regisztrálásával – velük együtt közel 50 kiadó jelezte részvételét. Ez méltán bizonyítja az esemény létjogosultságát, és hogy nyilvánosságot kell biztosítani a független kiadóknak az online felületen kívül is. A helyszín ezúttal a Szimpla Kert lesz.

A szakmai kerekasztal beszélgetések mellett egész napos zenei program kíséretében fedezhetjük fel a különlegességeket a vásáron. A fellépők természetesen a résztvevő kiadóktól kerültek ki, hogy performanszukkal képviseljék lemezkiadójuk tehetséges zenészeit. Fellép például az Anton Vezuv indierock zenekar a Klinik label-től, a Chillum Trio kever pár zenei chillkoktélt nekünk, a Concorde Nation kiadó is nyom egy dj szettet, Figura x Goula-sch szintén lemezlovaskodik, illetve lesz még Frenk, Hi, Hungarian Sample Heritage Band, Khristian K, Lipi Brown live act, Miki Bernath (damolh33, ImiAFan), rnr666 dj, Royal Hungarian Noisemakers és The nobody elses is.

Szinte lehetetlenség az összes fellépőt bemutatni – a szombat este szereplőinek csak egy kiragadott szeletetét említettük eddig. Tovább növelve az esemény vonzerejét lesz tombola is, 20 órától pedig afterparti hajnalig.

Az Independent Label Fair szervezője szerint folyamatos fejlődés tapasztalható az itthoni zenei életben. Egyre több zenei stílust képviselő kiadót tudnak megmutatni a közönségnek.

A következő, nem hétköznapi stílusokban születtek idén kiadványok: future funk (PerrinElevated Records), hardcore punk (SatellesPongo Pongo Collective), afrobeat (Mabon Dawud RepublicBudabeats), jazz (Szabó Gábor Moiras Records). A folyamatos kutatómunkára viszont szükség van, mert vannak kiadók akik nem kerültek még reflektorfénybe. Az Independent Label Fair teljes képet próbál nyújtani erről. Pentelényi szerint az idei slágerkiadvány a Dióbél Records Eszelős Meszelős-e lesz, ugyanis ez egy spaklin jelent meg fizikai formátumban – igen egy spaklin.

  • Ha tehát érdekel a független kiadók világa, vagy hiányzik még pár egyedi kazi a gyűjteményedből, netán épp kiadót keresel a zenekarodnak, akkor szombaton irány a második budapesti Independent Label Fair!

Szerző: Major Norbert, Fotók: Kárász Karolina