Ha az élet narancsot dob, csinálj belőle klipet
április 26, 2022

Két év hallgatás után, március végén megjelent imanexperiment új dala ‘start it again’ címmel, melyhez klip is készült. A szám a közelgő album előfutára, a dalban nagyon aktuális és komoly problémákat járhatunk körbe, de mindezt inkább egy reményteli hangnemben mintsem búslakodva. Erre hangulatra erősítenek rá a spacepopos, dreamy-elektrós elemek. A dalhoz készült vizuál, mint ahogyan azt imanexperimenttől megszokhattuk nagyon erősre sikerült tele toposzokkal, szimbólumokkal. A klipet Kunert Mandula Lujza rendezővel készítették, a klipről, dalról és az elmúlt két évről Nitát kérdeztem.

Mesélnél kicsit a dalról, mit jelent neked?

Szerintem sok szempontból nagyon jelképes és aktuális ez a dal a témája miatt.  Azért is döntöttem úgy, hogy ebből legyen az utolsó klip, mert ha a mondanivalót nézzük, ez a közelgő lemez talán egyik legjelentősebb dala. A dalszöveg röviden a hatalommániáról és az azzal való visszaélésről szól, de ha általánosítani szeretnénk, akkor akár egy rosszabb időszak utáni újrakezdésként is értelmezhető.

Egyébként kicsit olyan érzés, mintha én is az elejéről kezdenék mindent a zenével, mert olyan sokáig voltam csendben.

Lassan két éve nem hallottunk felőled, mi történt veled ebben az időben?

Sajnos nincsen szaftos sztorim, egyszerűen csak beláttam, hogy nem tudom úgy rendesen befejezni a lemezt, ha közben folyamatosan koncertezek, szervezek, és mindenhol aktív vagyok, de a pénz- és támogatáshiány is eléggé le tudja lassítani a dolgokat. Szóval befejeztem, felvettem és megkevertem a trekkeket, nagyjából kimaxoltam a home studióm felépítését, bevontam még pár embert a projectbe, illetve összeraktam egy live band-et, hogy színpadon is sokkal kúlabb legyen a hangzás. A vizuálon még szeretnék csiszolni, de az is lesz.

A dal címe reflektál esetleg erre „szünetre?

Igazából a lemez összes számát már évekkel ezelőtt megírtam, általában sugárban hányom magamból a demókat, mint egy gép. Bár olyankor még általában nincsen szövegük, de ennek például a szövege is régóta megvan. Lehet, hogy egy médium vagyok?

Ahogy elkezdtem nézni a klipet tökre ilyen kétezres évek Avril Lavinge vibe-jaim lettek, ez szándék volt?

Ezt még senki sem mondta, ennek most örülök. Avril nagyon király, szétadom, hogy visszajött és hozza ugyanazt a szintet. Biztos belém ivódott valamennyire az a vonal, mert a klipjein nőttem fel. Nem volt tudatos, hogy belecsempésszem, de tök jó, ha mégis benne van, szerintem ő egy jó vibe.

Nagyon erős képek vannak a klipben, a narancs szimbolizál/jelent neked valamit, vagy véletlenül esett rá a választás?

Ez már egy tudatosabb koncepció volt. A narancsok szimbolizálják, ahogyan a hatalommal bíró emberek bullshitje, a kár, amit maguk körül okoznak beáramlik a kisember életébe, akkor is, ha nem szeretne ilyesmivel foglalkozni. Gyakorlatilag megkerülhetetlenül a magánélete részévé válik.

Milyen kapcsolat van a dal és a klip képivilága között?

Szerintem így a klippel együtt ez lett az egyik legszájbarágósabb dalom, de a dalszöveg talán tágabban is értelmezhető. Az az egyik kedvenc sorom belőle, hogy „Don’t fall for the bad guys, you know that we’re still there”. Nem túl shakespeare-i, de fontos.

Mesélsz kicsit a munkafolyamatokról? Milyen volt magadat rendezni?

Szerencsére a rendezésben segítségemre volt Mandula Lujza, egy nagyon tehetséges, feltörekvő rendező. Az ő csapatával dolgoztam együtt. Magamat rendezni mindig elég káoszos, úgyhogy rengeteget számít, ha van mellettem valaki, aki maxon ezen tud pörögni és ért hozzá.

Voltak izgis pillanatok, például 40 kg narancsban feküdni egy kádban, meg narancsokat reptetni az ablakom előtt a hetedik emeleten. A narancsfej jelmezt forgatás előtt készítettem itthon polifoamból meg bútorfestékből. Annyira erős volt a festék szaga, hogy még úgy is teljesen be lehetett kábulni tőle, ha a fejedre vetted, hogy előtte napokig állt kint szellőzni az erkélyen. Akik élőben látták, azt hitték, hogy tökfej, mert pont Halloween környékén forgattunk.

Mikor láthatunk legközelebb élőben?

Május 26-án lesz a lemezbemutató a Toldiban. Nagyon várom, előttünk a BeBe tündérlányok fognak rappelni.