Ilyen a modern majomzene
március 30, 2017

Van egy zenekar Budapesten, melynek budapestisége legfőképp a dalszövegekben érhető tetten, összetételét, felfogását és zenéjét tekintve viszont a város egyik legnemzetközibb formációja.

Az I’m with the Monkey mindezt elsősorban angol énekes-gitárosának, Bren Brennannek köszönheti, két társa (Szabó Gábor a doboknál és Kugler Miklós a basszusgitárnál) pedig irigylésre méltó harmóniával, szívvel-lélekkel dolgozik az alapvetően indie rock határterületein mozgó bandaért.

Tavaly tavasszal jelentették meg első szóló anyagukat, a ‘She is..’. címmel, a nyolcszámos kislemez pedig egy kifejezett strict műfajon belül mutat finom zenei eklektikát, amely a power trio egyenként eltérő zenei múltjából fakad.

A magyar brigád a punkon át a zúzósabb metálig szinte az összes gitárcentrikus műfajt kipróbálta már, Bren féltett szerelme pedig a funk, így született meg a funky-rocky-punky olvasztótégelyében az I’m with the Monkey sajátos indie rockja.

A Dürer-próbatermek dohos alagsorában a cintányérokat tisztogató Gábor jegyezte meg, hogy Bren személye garancia arra, hogy ne unatkozzanak egy percre sem. A harmincas évei zenitjén lassan túllendülő londoni úriember magyar barátnője miatt került hazánkba, de előtte Berlinben és Spanyolországban is megfordult, és ahogy ő mondta  „vannak férfiak, akik a nőiket hagyják ott az országban, amikor továbbálnak, és vannak, akik a gitárjaikat.”  Bren utóbbiak közé tartozik, hiszen azt sem tudta megszámolni, hogy jelenleg hány gitárja van pontosan.

monkey-9158 copy

monkey-9083 copy

monkey-9114 copy

A produktivitás egy érdekes kérdés a zenekarral kapcsolatban, hiszen Bren havi szinten három-négy dalt is ír, amit a próbákon megmutat az egyébként Székesfehérvárról származó Gábornak és Mikinek, de hiába van együtt a banda már lassan másfél éve, a fent is hallható EP-n kívül csak most lett új anyaguk.

Az év végére szeretnének összehozni egy nagylemezt, de addig is egy két oldalas single kiadását vették fejükbe, melynek első dala alább debütál az interneten. A munkafolyamatokba év elején beszállt a Lone Waltz-os Upor András, akit kifejezetten a zenekar keresett fel, és a rock ‘n’ roll őserejével szóló ‘District 7’ is mutatja, hogy producerkedés is jól áll Upornak.

Az új szám is a budapesti belvárost tematizálja, tehát egyfajta brit-magyar városi krónikásként is felfoghatjuk az I’m with the Monkeyt, melynek nevét költői homály fedi. Próbáltam rájönni, hogy melyikük lehet a legnagyobb majom, de Bren egy félmosollyal elegánsan elhárította a kérdést, majd annyit elmondott, hogy a zenekar neve egy spanyol szólás angol tükörfordítása, jelentését viszont nem árulta el.

Bren a hangzáson szinte folyamatosan próbál egyébként alakítani, fejleszteni, és ebből a célból könnyen elképzelhető, hogy a legközelebbi koncertjükön kiegészülnek egy billentyűssel is. Apropó, az I’m with the Monkey május 11-én lép fel legközelebb, ráadásul az A38-on a Turn Signals lemezbemutatója előtt.

  • Addig is kövessétek a színes-szagos zenekart az Instagramon is.

Fotók: Hegyi Júlia Lili