I’m falling, falling, falling, falling. Falling.
november 5, 2014

Budapesten idén is megrendezésre került a Telekom őszi mini fesztivál sorozata, a Millenáris Teátrumban. Hazánk fővárosa ezzel olyan nagyvárosok között szerepel, mint Bécs, Zágráb, Podgorica, vagy Lipcse. A magyar line up-ra idén sem lehetett panasz. Jó, azért valljuk be, kicsit irigyek lehetünk a sógorokra, hiszen ők pár hete a London Grammar és a Caribou comboját láthatták Bécsben. Ám mi sem panaszkodhatunk, hiszen a legjobb aktuális és régi elektronikus zenekarok mellett, egy méltán népszerű, indie körökben is jól ismert előadó, James Blake első alkalommal lépett fel Budapesten.


Kilenc után nem sokkal egy belga indie pop banda, a Joy Wellboy kettőse kezdett. Koncertjük alatt alig lézengtek néhányan. Fellépésük alatt sokszor erőltetettnek és hamisnak éreztem őket. Már az első számok nyomokban az angol The XX-re emlékeztettek, de valami nem klappolt. A stílust, amit játszottak nagyon szeretem, talán pont emiatt volt ilyen fájó az egész performansz. Összességében csalódás volt. Itt egy „szép” szám a duótól, nemrég megjelent új albumukról, a ’BPitch Control’-ról.

A koncert végén épp egy sört szerettem volna vásárolni, amikor egy angol baráti társaság kért tőlem eligazítást (valószínűleg a fancy rózsaszín press-es pass-om miatt), hogy hány terem van és fellépett-e már a Joy Wellboy? Meglepően érzékeltem, hogy rengeteg külföldi érkezett az Electronic Beats Budapestre. Azt mondták, hogy nagyon tetszett nekik az egész közeg és nemcsak James Blake miatt jöttek. Az árakról is kérdeztem őket. Ők nem sokallták a 650 Ft-os sör árat (+200 Ft repohárral), így többet is vettek, hogy beállhassanak a következő koncert első soraiba. Annak ellenére, hogy zárt volt az egész esemény, teljesen érezhető volt a fesztiválhangulat. Ezt az érzést remekül erősítette a sok magyar, aki a repoharakból próbált meggazdagodni.

A Zoot Woman koncertje az igényes design, a lenyűgöző fények és vizuálok, valamint a Hurts-ös szintipop/elektropop számok miatt maradt emlékezetes. A brit elektronikus duó, már régi motorosnak számít a maguk műfajában és hírnevükhöz méltóan rendesen megpörgették koncertjük végét. Rengeteg kéz „pumpált” a magasban.

http://instagram.com/p/u1TzcSGUG1/?utm_source=partner&utm_medium=embed&utm_campaign=video&modal=true

Kétség kívül az este legjobban várt előadója, James Blake volt. Az est headlinere a maga szerénységével jelentette be, hogy rengeteg olyan számot fog előadni, hamarosan megjelenő új albumáról, amit még soha nem játszott élőben, közönség előtt. Kezdetben az első albumos álmoskás számaiba mélyülhettünk bele, majd a Mercuryval díjazott második albumáról is sok számot hallhattunk. Klasszikusait egyedül adta elő. Ekkor két fős zenekara magára hagyta egy kis időre.

Egy looper és egy csodálatos énekhang, semmi több:

http://instagram.com/p/u1ZR4pGUDx/?utm_source=partner&utm_medium=embed&utm_campaign=video&modal=true

Ahogy telt-múlt az idő az olyan zseniális mély és lírai számok, mint az ’I Never Learnt To Share’, a ’Wilhelm Scream’, vagy az előbb hallott ’Limit To Your Love’  között rengeteget beszélt a közönség, ami személy szerint nagyon zavaró volt. Néha olyan morajlás volt, mint két nagy zenekar átállása között, a Szigeten.

jb_1

Az új albumon is érezhető James stílusának változása. Várhatóan egy tucat, az alábbi progresszív és elektronikus számokból álló korong jelenik meg hamarosan:

http://instagram.com/p/u1axpImUHn/?utm_source=partner&utm_medium=embed&utm_campaign=video&modal=true

Az estét James Holden zárta, aki hajnalig csapatta Budapestnek. Jó látni, hogy Magyarország is bekapcsolódik ilyen szinten az európai zenei körforgásba. Az utóbbi időben egyre több és több neves nemzetközi előadó lépi át az országhatárt és ennek elősegítésében is tökéletes volt az idei Electronic Beats. Egyetlen negatív kritikaként csak annyit jegyeznék meg, hogy rengeteg olyan emberről tudok, aki nagyon szeretett volna, de nem jutott be, révén, hogy SOLD OUT! lett az esemény. Lehet, hogy egy még nagyobb helyre lenne szükség. El tudnám viselni, ha lenne egy ilyen koncertesemény, akár minden évszakban.