Ilyen a rágógumiszínű magyar indie pop
január 20, 2018

Sokszor szembesülünk azzal itt a KERET blognál, hogy egy-egy induló zenekar a stílusából fakadóan, vagy akár külföldi ambícióiknál vezérelve angolul kezdenek el dalokat érni, de a végeredmény nem klappol minden esetben úgy, mint az eredeti elképzelés. A Mamelons magyar nyelvű indie zenéje éppen ellenkezőleg nem akar egyből túl sokat vállalni, de bemutatkozó EP-jével simán vették az első akadályt.

Akár azt is írhatnánk, hogy nem fulladtak meg a Mélyvízben, de ennél rosszabb poént a lemez címével nem is süthetnénk el. Mindenesetre négy jól összerakott számot hallhatunk rajta, amit tavaly ősszel vettek fel egy nagylemeznyi dalcsokorral együtt.

Rögtön a ‘Magam mellett’ rádiós gitártémájánál lehet érezni, hogy mi vár ránk a minialbumon: lendületes szerkezetek, ismerősen csengő fordulatok, mindez viszont halál laza köntösben. A szövegek jól illeszkednek ebbe a zenei világba, ahogy pedig Erdősi Máté gitáros-énekes mondja a ‘Tép’ című számukban, ha nem tetszik a modora, az nem az ő gondja.

Ez a megalkuvás nélküli attitűd jellemzi a négy dalt, többször is felidézve a kétezres évek brit indie bummját a gitárriffek és egy-egy szóló megoldásaival. Ebben a tekintetben a ‘Másképp élni’ című zárónóta okozhatja a legpozitívabb csalódást az poposabb indie kedvelői számára.

Minden adottnak tűnik ahhoz, hogy a Mamelons zenéje beszivárogjon a pesti klubok színpadaira, de természeténél fogva a rádiófrekvenciákon is jól szólna. Addig is írjunk petíciót a könnyed, igényes, feltörekvő magyar zenekarokat játszó országos rádiókért…