Így épül az Ubikverzum, ma startol a II. Ubikfarm!
június 28, 2018

Első születésnapját ünnepli az UbikEklektik kistestvére, a Vértesszőlősön rendezett Ubikfarm. Még a fesztivál kezdete előtt lementünk a Pesttől alig egy órára lévő ökofarmra körülnézni, hogyan épül-szépül a hely, ahol szabadon legelésző kecskék és juhok mellett lépegethetünk technóra, ugrálhatunk jobbnál-jobb zenekarok koncertjein és hallhatjuk az évente csupán egyszer megszólaló Orákulum bölcsességét.

Az Ubikverzum minden programján a zenei és képzőművészeti változatosság, valamint a közösségi létezés egy fantáziavilág határán találkozik.

A téli 0. Ubikeklektiket megelőzően elkezdtek felbukkanni a világhálón az “Ubiciták” kódex részletei, dalok, versek, filozófiák gyűjteménye, amik keretbe foglalják a fesztiváluniverzum történeteit és főszereplőit. Innen ismerhettük meg az Orákulumot, a csend kertészét is. Mindennapos meditációval kutatja a csendben rejtőző gondolatokat, amit évente egyszer oszt meg a világgal – idén ez szerencsénkre pont az Ubikfarm hétvégéjére esik.

Az Ubik által képviselt sokszínűség a Farmról sem hiányozhat, ahol idén a Rengetegből kiindulva három új helyszín is színesíti az idilli környezetet. A tóparti Tengerszemnél napközben váltják egymást a DJ-k, a koradélutáni napozásokhoz, fürdőzésekhez és chillezésekhez szolgáltatva a hangulatot.

Az élőzene átköltözött a Tisztásra. Itt csütörtökön garantált a megőrülés Bohemian Betyarsra a telihold alatt, de az Újzenekar buliját és az AZNAP Projekt néprajztranszos extázisát sem érdemes kihagyni. Pénteken Csaknekedkislányra fog táncolni az is aki nem akar, na meg a Kinetic Erotic punk-jazz trió ritmusaira és a Bozo balatoni új hullámaira. Szombaton a Kikeltető alumni Fat & Cute, a fúziós világzenét játszó Dzsinnkaladzsi, és a jazzes-funkos elektronikáról ismert Freakin’ Disco.

Nem feledkezhetünk meg az Orákulum otthonáról, a Látólugasról sem. A kempingszéli erdő ölelésében a mozgásra vágyó fesztiválozók kóstolhatnak bele táncterápiába, acroyogába és goaerobicba, majd kipihenhetik magukat az ágak közötti Lombházban.

A Rengeteg továbbra is a változatos elektronika helyszíne, tribal technotól, deep house-on át live szettekig minden lesz, ami táncra perdít az erdőben. A két buli közötti feltöltődést pedig a vegán bográcsos ételek és a tábortűz szolgáltatják.

Nem csak a helyszínek újultak meg a fesztiválon, hanem az infrastruktúrát is továbbfejlesztette a szervezőcsapat. Idén épített mosdókkal és a tó szélén lévő fák között megbúvó zuhanyzóval készülnek a látogatókra – utóbbi hangulata valahova a Survivor – Robinson Crusoe – Bounty reklám tengelyre esik, és mindenképpen nagyon menő. Természetesen továbbra is opció a tóban fürdés azoknak, akik már tavaly hozzászoktak – ehhez idén is biztosítanak megvásárolható bioszappant a szervezők.

A fesztivál ugyanis nem sok szabályt ír elő látogatóinak – házirend helyett a kvázirendet illik követni – de a természetes környezet védelme kiemelt. További irányelvek egymás tisztelete, az osztozkodás a közösségen belül, és a béke. Na meg a szórakozás – Amíg fel tudunk állni, maradunk. Ha már nem, indulunk.

Addig is további pár kép a fesztivál épüléséről: