Idén újra Ladyfest Budapest a Gólyában
június 26, 2024

Végre itt a nyár és vele együtt a fesztiválszezon is, a megszokottak mellett pedig idén visszatér a Ladyfest Budapest is, mely augusztus 31. és szeptember 1. között kerül majd megrendezésre a Gólyában. Ez nem csupán egy zenei és művészeti rendezvény, hanem egy fontos feminista esemény is.

A fesztivál gyökerei a Riot Grrrl mozgalomban találhatóak, amely a ’90-es évek elején az Egyesült Államokban indult. Ez a punk-alapú mozgalom a női önkifejezést és az ellenállást helyezte középpontba, ellensúlyozva a patriarchális kultúrát és a mainstream zenei szcénát. Az ezredfordulón az amerikai zenei színtéren született meg a Ladyfestek koncepciója, amely a nők kulturális láthatóságát hivatott elősegíteni. Azóta ez a kezdeményezés világszerte elterjedt, és egyedi, autonóm underground fesztiválok kötetlen nemzetközi hálózatává vált.

A Ladyfest célja, hogy elősegítse a nők kulturális szerepvállalását és láthatóságát, egyben erősítse a közösségi összetartozást. A fesztiválok során így tehát nem csupán koncerteket és művészeti előadásokat láthatunk, hanem workshopok, beszélgetések és egyéb programok is helyet kapnak, amelyek a résztvevők közötti párbeszédet és tapasztalatcserét támogatják. Ezáltal a Ladyfest egy olyan közösségi platform, amely az egyenlőségért, a sokszínűségért és az inklúzióért dolgozik. A fesztivál ilyen értelemben nemcsak kulturális esemény, hanem társadalmi misszió is, amely a nők helyzetének javítására törekszik.

Ha pedig te is részt szeretnél venni ezen a különleges eseményen, ne hagy ki a lehetőséget, június végéig még lehet jelentkezni előadónak bármilyen zenei produkcióval! További információk és jelentkezés a Ladyfest Budapest honlapján.