Reménytelen szerelem a KÖKI Terminál esztétikájába illesztve – Iceboyz klippremier
március 29, 2024

Új klippel jelentkeztek a Kikeltető versenyzői, Fodor Szabolcs és Nagy Dániel, vagyis az Iceboyz. A majd öt perces videóban egy angyallányt üldöznek az együttes tagjai, aki fél szárnyát elhagyva tűnik el a minden tekintetben kellemes Kőbánya-Kispest vasútállomás zegzugos útvesztőiben.

A KÖKI Terminál tökéletesen funkcionál egy szerelmes szám háttereként, hiszen minden képi elemet felvonultat, ami az efféle témát feldolgozó cukormázas videoklipek sajátja: ténfergő, rossz állapotú emberek tömegét, kérdéses eredetű koszfoltokat a betonon és felgyülemlett szemetet a perontetőkön. Ebbe az idilli közegbe csöppent bele minket az Angyal, amelyben egy elhullajtott tollat követnek az együttes tagjai, hogy rátaláljanak az igaz szerelemre – sajnos reménytelenül. Az égi jövevény végül a MÁV egyik impozáns szerelvényén távozik a Nyugati pályaudvar vagy a menny felé, amely sajnos nem derült ki az alkotásból. Egy valami mégis biztos: az angyal szentsége igazán kontrasztossá válik a komplexumot „lakó” embercsoportok ellenében.

Fotó: Vastag Gabriella

Az együttessel az idei Kikeltetőn is találkozhat a közönség, így nemcsak a klipről, hanem az ambícióikról is megkérdeztük a fiúkat:

KERET: A videóban ketten üldöztök egy lányt. Nem jön ki a matek.

Dani: Megosztozunk rajta, kénytelenek vagyunk, de úgysem érjük el, szóval mindegy.

Az Iceboyz a Kőbányai zenesuliból indult, ami kitűnő táptalaj a fiatal zenészek számára. Ebben a közegben könnyű volt egymásra találnotok?

Szabolcs: Nagyon könnyű. Ez a suli olyan, mint egy család, ahol mindenki jóban van a másikkal és ha hasonló érdeklődési körben mozogtok, akkor megbeszélitek, hogy csináltok egy projektet.

Dani: Évfolyamtársak vagyunk, így mi is összehaverkodtunk. Először csak poénkodtunk vele, hogy tökre szeretjük a 80’s vibe-okat, szóval csinálni kéne egy együttest, de aztán elkezdtünk egymásnak feladatokat adni – szintwave trekkeket készítettünk adott tempóban – és ez elindította az alkotási folyamatot. A két alaphangszer a szinti meg a gitár, és mindketten éneklünk. A Kikeltetős fellépésünkhöz egyébként Borbély Bence is csatlakozik, aki dobolni fog.

A 80-as évek valódi vonzalom, vagy egy hullám meglovagolása?

Szabolcs: Abszolút kedvenc. Akkoriban hatalmas slágereket írtak az emberek, szerintem sokkal „zeneibbek” is voltak, valahogy úgy gondolom, hogy magasabban volt a mérce.

Dani: Kiskoromban a legtöbb zene onnan talált be, imádtam az akkori rockzenekarokat, a Bon Jovi-t, a Guns N’ Roses-t, ahogy a többi popkulturális alkotást is, például a filmeket. De a kor retrózása semmiképp nem volt tudatos – ha erre voltál kíváncsi – és nem is határozza meg a mindennapjaimat, mert közben eltelt negyven év. Inkább az újragondolásban hiszek.

Honnan jött a szintipop? A 80-as években hatalmasat ment a műfaj, elég csak az Alphaville-re, a Pet Shop Boys-ra vagy az Első Emeletre gondolnunk. De vajon van létjogosultsága 2024-ben?

Szabolcs: Nagyon sok modern, top arc is csinálja, a The Weeknd vagy Dua Lipa zenei DNS-ében is benne van ez a vonal. Magyarországon nincs annyira erősen képviseltetetve, sőt, szerintem szintipop, szintwave magyarul most nem is nagyon van.

Milyen típusú dalokat adtok majd elő a Kikeltető színpadán?

Szabolcs: Iceboyz dalokat! Egy albumon dolgozunk, ami már majdnem elkészült, lesz rajta 10-12 trekk, szóval tudunk miből válogatni. Amúgy a koncertnek sztorija lesz, a dalok is egy ívet fognak leírni. Izgulni nem izgulunk, úgy készülünk rá, mint egy fellépésre, amiben szerencsére rutinosak vagyunk. A suliban is elég sokat kell játszani, emellett session-özünk, és tag vagyok egy másik zenekarban is. A tavalyi nyarat végigturnéztam.

Dani: Ebben a produkcióban nincs annyi kilométer, de jól összegyakoroltuk, így nagyon várjuk már. Amúgy is hihetetlen érzés volt megtudni, hogy jöhetünk, ez egy tök komoly lehetőség.

Melyik az a magyar előadó, akinek a karrierútja a leginkább inspirál benneteket?

Dani: Sokan járnak be szép utat, de a fiatalokról még nem tudhatjuk, hogy ez hova fut majd ki, ezért szerencsésebb régi arcokat említeni. Nekem az LGT ilyen, nagyon szép pályát futottak be. Az akkori korlátozottság ellenére is csodás, amit összehoztak, rengeteget voltak külföldön és rohadt jó számokat írtak, ez a legfontosabb végsősoron.

Szabolcs: Eltökéltek vagyunk abban, hogy ezt jól csináljunk, és most nem is szeretnék más előadókat említeni. Mindketten az Alföldről érkeztünk a fővárosba, hogy megszülessen ez a kozmikus intergalaktikus csoda, amit úgy hívnak, hogy Iceboyz!

  • Az Iceboyz élőben is fellép április 17-én a Kikeltetőn, esemény erre!