Holnap este az Instagramra költözik a budapesti underground
április 3, 2020

Az elmúlt napok zűrzavarában felbukkant egy esemény a Facebookon, amit kivételesen nem az “Elhalasztva!” vagy az “Új időpont” címkék díszítettek. Az Ötödik Emelet Fesztiválról beszélünk, amely az első fesztivál-szerű megmozdulásként költözik a fővárosi klubokból az online térbe.

A közel másfél órásra hirdetett karanténfesztivál holnap 20 és 21:10 óra között teszi próbára a mindannyiunk zsebében ott lapuló Instagram sztorik live funkcióit, ráadásul menten 8 darab 10 perces hálószoba-koncert alakjában kísérli meg betölteni azt az űrt, amit a tavaszi klubszezon teljes lemondása, a közös zenélés, illetve kedvenc magyar zenészeink hiánya hagyott bennünk.

„Az alapötlet egy Mayberian Sanskülotts zenekari videókonferencia után ugrott be, amikor is csak arról tudtunk beszélgetni, hogy mi nem lesz a következő időszakban, ami kicsit elkeserítő volt”

meséli Horváth Orsolya, a zenekar menedzsere és az ötlet megálmodója

„A napokban megláttam egy posztot, amiből csak annyi maradt meg, hogy Instagram Live Music Festival, és akkor mindazt, ami hiányzik és ezt az Insta-dolgot összeraktam, ebből lett az Ötödik Emelet Fesztivál. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy biztosan lehetne ezt professzionálisabban nyomni, és előfordulhat, hogy lesznek technikai zűrök is, de mégis a lényeg, hogy kikapcsoljunk kicsit, ha már mindannyian otthon vagyunk”

A merítésben jó néhány olyan zenekar szerepel, akik várva várt lemezbemutatói egy távolabbi, reményeink szerint egészségesebb és krízishelyzetektől mentes jövőbe csúsztak át, kezdve például a napokban friss nagylemezzel jelentkező Felső Tízezerrel, –az új albumot kiveséző karantén-interjúnkat itt olvashatjátok– akiket Sallai Laci énekes-dalszerző képvisel majd az otthon melegéből. Bejelentkezik emellett Szabó Benedek is a Galaxisokból, aki ugyan szíve szerint a tavaly áprilisban megjelent 13 perces instrumentális dalukat játszaná, de idő hiányában ehelyett egy teljesen új szerzeménnyel fogadja majd a követőket. A Mayberian Sanskülotts rajongókat Csordás Zita várja majd, az ígéretek szerint két magyar dal formájában, a Platon Karataev tábora pedig duplán örülhet, hiszen Cz.K. Sebő mellett Balla Gergő is készül egy önálló minikoncerttel. Bekapcsolódik az elő adásba ezen felül Barkóczi Noémi, Tóth Dóri és Huszár Ákos a Nunki Bay Starshipből, illetve a Gustave Tigerből ismerős Szurcsik Erika is, aki az Unknown Child címre keresztelt projektjéből készül két számmal.

„A 10 perc/2 dal -koncepcióval kicsit el akarunk távolodni a hosszabb streamelésektől és igyekszünk egy dinamikusabb formáját megvalósítani az otthonzenélésnek, mindezt úgy, hogy mindenki szabadon bánik majd a tízpercével, hiszen a fellépők a saját Insta-oldalukon garázdálkodnak.

Emellett arra is bíztattuk a zenekarokat/előadókat, hogy ha van kedvük, a számok mellett simán meséljenek röviden a zenekari újdonságokról, hiszen még ha színpadra nem is állhatnak, vannak új lemezek, dalok, megjelenések, zenét hallgatni pedig mindenkinek most van csak igazán ideje”

– fűzi hozzá Orsolya.

A képlet pedig roppant egyszerű, nincs is más dolgotok, mint bekövetni a szóban forgó zenekarok Insta oldalát, lehuppanni a képernyő elé holnap este, és ami talán a legfontosabb, otthon maradni, és onnan élvezni a koncerteket.

A biztonság kedvéért a szervezők csokorba szedték nektek a követendő profilokat és a menetrendet is, hogy minden flottul menjen:

20:00-20:10 Sallai Laci / Felső Tízezer
https://www.instagram.com/felso_tizezer/

20:10-20:20 Barkóczi Noémi
https://www.instagram.com/barkoczi_noemi/

20:20-20:30 Balla Gergő / Platon Karataev
https://www.instagram.com/platonkrtv/

20:30-20:40 Cz.K. Sebő / Platon Karataev
https://www.instagram.com/czksebo/

20:40-20:50 Tóth Dóri, Huszár Ákos / Nunki Bay Starhip
https://www.instagram.com/nunkibay/

20:50-21:00 Csordás Zita + Szabó Benedek / Mayberian Sanskülotts
https://www.instagram.com/mayberiansanskulotts/

21:00-21:10 Szabó Benedek + Csordás Zita / Szabó Benedek és a Galaxisok
https://www.instagram.com/galaxisok/

21:10-21:20 Unknown Child
https://www.instagram.com/rkszurcsik/