Hogyan adjuk ki az első kislemezünket?
szeptember 16, 2015

Sorozatunk következő részében összegyűjtöttük, mire figyeljetek oda, mielőtt zenekarotok első mérföldkövéhez, egy bemutatkozó EP-hez, esetleg lemezhez érnétek.

1. Gyakorlás

Mintha csak előző cikkünket ismételnénk, nem tudjuk elégszer kiemelni, hogy gyakorlás nélkül nem lesz hosszú életű a zenekar. Nem számít, hogy a zeneakadémiáról jöttél vagy most fogsz először hangszert a kezedben, gyakorlás nélkül, soha nem fogtok összecsiszolódni, a számok meg kiforrni. Ha lemezfelvételre készültök, ajánljuk, hogy használjatok metronómot. Egy koncert alatt bocsánatos bűn, ha félremegy valami, de a felvételnél mindennek tökéletesen kell működnie. Egy dal csak úgy fog összeállni, ha mindenki tudja, hogy egy számon belül mi a „feladata” és ehhez elengedhetetlen az állandó gyakorlás. Ne feledjétek, a stúdió drága hely ahhoz, hogy ott gyakoroljatok.

2. Számok

Talán magyarázni sem kell. Ahhoz, hogy lemezt adj ki, saját számok kellenek. Előre felhívjuk a figyelmeteket, hogyha elhatároztátok már magatokat, hogy valamilyen formában rögzítitek a számaitokat, semmiképpen ne gondolkodjatok abban, hogy feldolgozást is raktok a kislemezre. Gondoljatok csak bele, a közönségetek a ti számaitokat szeretné végre hallgatni profi minőségben, nem beszélve a koncert-, és fesztiválszervezőkről, akik nem fognak sokat rágódni azon, hogy eldöntsék szeretnétek-e titeket felléptetni. Mégis, ha eddig ilyen reményekkel indultatok, ne csüggedjetek: single-ként még mindig kiadhatjátok egy-egy nagyra becsült/tisztelt zenekar feldolgozását. Még egy buktatóról ne feledkezzünk meg. Ne az EP miatt írjatok 4-5 számot, hanem írjatok sokat és azokból válasszátok meg tudatosan, gondosan összeválogatva, sorrendbe téve a potenciális anyagot.

12032557_883290571725417_889598000_n

3. Demo

Minden EP-re szánt számot fel kell venni stúdiózás előtt, amihez ma már elég egy okostelefon is. Fontos, hogy külső füllel is halljátok a már elkészült számokat és ekkor van lehetőség még a változtatásra vagy finomításra. Demo nélkül ne induljatok el stúdiózni, mutassátok meg barátoknak, ismerősöknek és kérjétek ki róla a véleményüket. Néha sokkal többet tud segíteni egy külsős vélemény, mint a ti hozzáértésetek.

4. Producer

A legnehezebb döntés. Fontos zenekaron belül eldönteni, hogy szeretnétek külső profi segítséget igénybe venni vagy saját magatok oldjátok meg (vagy egy lelkes amatőr barátotok). Legtöbbször a zenekarok észre sem veszik, hogy saját maguk a producerek, helyesbítve leginkább az a személy, aki a számokat írja, akinek a fejéből kipattant a zenekar alapítás terve. Ne feledjétek, a stúdióban a mérnök nem a produceretek, ő azért van, hogy a technikát kezelje, szakmai tanácsot nem fog adni, hacsak nem kértek tőle; anyagi juttatás fejében.

5. Büdzsé

A költségvetés általában a legelső és legutolsó dolog, amire egy zenekar figyel. Legelső, hiszen felvételhez pénz kell és legutolsó, mert utánajárni a stúdióknak nem túl lélekemelő feladat. Mégis fontos, hogy előzetes költségvetést készítsetek, számoljatok azzal, hogy az eddigi koncertezésből félretett bevételetek erre fognak elmenni, úgy érdemes előre spórolni az EP-re. Számoljátok ki menyi időt fogtok a stúdióban tölteni, hangszert ha béreltek, annak az összegével is számoljatok és a fentebb említett producer sem dolgozik ingyen. Ha a költségekkel számoltok, már félsiker. Inkább fektessetek bele több energiát, mintha meglepetés összegek érnének a lemez elkészülte után.

6. Hangszerek

Ha már EP-ben gondolkodtok, bizonyára saját hangszeretek is van. Egy felvételnél viszont nem mindegy milyen állapotban vannak. Tüzetesen vizsgáljátok meg, új húrok, új dobbőrök nélkül ne kezdjetek felvételbe! Valamint érdemes hangszerészhez is elvinni, beállíttatni őket. Ha úgy gondoljátok, hogy jelenlegi hangszeretek nem megfelelő a profi hangzás eléréséhez, kérjetek kölcsön barátoktól vagy béreljetek hangszert arra az alkalomra. Arról se feledkezzetek meg, hogy ilyenkor kellően megszokjátok az új hangszert és ugyanolyan állapotban szolgáltassátok vissza, mint amilyenben kaptátok.

7. Publikálás

A kész bemutatkozó anyagot érdemes ingyenesen hozzáférhetővé tenni, akár a SoundCloudon, a BandCampen, vagy a YouTube-on, de a legjobb, ha mindezeken egyszerre. A lemezborító fontos, ha a zenekarból nincs senkinek grafikus vénája, érdemes körbe kérdezni az ismerősök között – valaki egészen biztosan megtisztelve érezné magát, ha megtervezhetné az első hanganyagotok kinézetét. Ma már nem fontos, de csinálhattok fizikai megjelenést is, ezesetben törekedjetek az egyediségre. Érdemes leszerződnötök valamilyen zenei disztribútor céggel is, magyarországon például a WMMD-vel vagy a dalok.hu-val, hogy a zenétek felkerüljön az összes fontos zeneáruházba és streaming platformra.

Reméljük, hogy ezzel is közelebb hoztunk titeket ahhoz, hogy merjétek egy ilyen komoly lépésre elszánni magatokat.