Hétvégén jön a 7. Ukmukfukk Zinefeszt
május 19, 2023

Itt van a hazai és külföldi kis kiadók, print- és zinekészítők egyik legfontosabb eseménye az Ukmukfukk Zinefeszt. Május 20-21-én a Gólyában több mint 60 magyar és 14 külföldi alkotó és stúdió kiadványait lehet megvenni.

2016-ban indult útjára az Ukmukfukk Zinefeszt azzal a céllal, hogy bemutassa a külföldi és hazai független kiadók legjavát. Több mint harminc külföldi alkotó, és legalább háromszor ennyi magyar fordult meg a fesztiválon az évek során – írják a szervezők a közleményükben. Az esemény szervezése továbbra is önkéntes alapon, illetve a helyi zines közösség adományaival és segítségével működik.

Mint hangsúlyozzák, az idei Ukmukfukk Zinefeszten előtérbe kerülnek a külföldi kiadók, különös tekintettel a régióban működő műhelyekre: Athéntól Csehországon át Amszterdamig mindenfelől érkeznek zinesek a Gólyába.

Idén több újítás is lesz, többek közt egységesített árusító felületek, ami megkönnyíti a vásáron árulók dolgát és a vásárlás, korzózás élményéhez is hozzájárul.

A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy „egyfajta kurátori koncepció mentén be tudjanak mutatkozni a szárnyaikat próbáló pár kiadványos és a tapasztalt zinekészítők is”. Kiemelték, hogy épp ezért újragondolták a régebben Zinkubátor néven futó közös asztalt, és egy nagy, egységes felületen lesz jelen sok-sok hazai zine.

Május 19-én, a Kisüzemben a Sleep On It Press athéni zinekiadó rizóprintjeinek kiállításával nyílik meg a fesztivál. Szombaton és vasárnap 12 és 19 óra között a Gólyában lesz vásár, melyre a belépés ingyenes. Az érdeklődők részt vehetnek egy rajzszakkörön, valamint portrékat rajzoltathatnak magukról a hazai zinesekkel. A zenei aláfestés is izgalmas lesz: szombaton a Theoretical Girl, Valentino Jacuzzi, Poppyseed, Denevér, Hexa és a Mayhem Marietta & schwarze puder élőzik, vasárnap pedig Johnny Drama, Jennifer Pistolas, Spetters lesz a DJ pultban. A teljes program, valamint a kiadók és művészek teljes sora az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg.