Háttérzaj-est ricsajjal, lármával és ezek szinonimáival
április 3, 2019

Lárma. zajongás. zúgás. zörgés. nesz. zsivaj. zengés. ricsaj. Most kivételesen mégsem zenézől lesz szó, hanem a Háttérzaj független irodalmi önképzőkörről, ami egyre gyakrabban tűnik fel fesztiválokon, vásárokon, zenei eseményeken. Találkozhattatok velük Bánkon vagy a Fekete Zajon is. Most csütörtökön felolvasást tartanak az Óvóhelyen. 

A Háttérzaj egy zine is egyben, mely a csoport szétcincált írásait tartalmazza egyedi illusztrációkkal. Miért szerejük őket? Mert nem az ún. kortárs irodalmi kánonba szállnak be, hanem hidat képeznek az irodalom és az underground zine-kultúra pezsgő ziláltsága között, miközben a szövegek finoman reagálnak a generációnk aktuális (és főként sötét) életérzéseire. Egyébként aktuális zinekről korábban itt és itt és itt írtunk.

A tagok nagy része aktívan publikál irodalmi lapokban, prózát és lírát is írnak, valamint zenélnek csomó különböző projektben.

Fanny bandája, a Hexa például posztpunkban utazik:

Hiraeth posztrock/poszt hardcore színtéren mozog, hol lebegős, hol erőteljes számokkal operálnak. A Háttérzajosok közül Kristóf játszik ebben a zenekarban.

Holt Lenszkij zenei projektjei a noise, dark ambient és performasz szavakkal írhatók le a legjobban.

Csütörtök este találkozhattok is velük egy felolvasás keretében az Óvóhelyen.

Akik felolvasnak (a nevekre kattintva megjelent írásokat találtok):
Fehér Enikő
Gere Sára Dominika
Hegedűs Nóra
Herold Renáta
Holt Lenszkij
Zboray Kristóf
Zsidró Dominik

  • Az estet Sopotnik Zoltán vezeti majd. A belépő 1000 HUF, mellyel a csapatot támogathatjátok, illetve a jegy mellé ajándékba adják a legújabb Háttérzaj zine-t.