Vonatjegy sztárallűrök nélkül
február 15, 2018

Igazi sikertörténet a Naxatrasé. Már évek óta együtt jammeltek, mikor úgy döntöttek, hogy felvesznek két számot, csak úgy maguknak. Meg is találták Jesus Agnew stúdióját a Magnetik Fidelity-t, ahol teljesen analóg felszerelést használnak és mágnesszalagra rögzítenek. Mindkét számot elsőre sikerült felvenni. Már pakoltak volna a srácok, mikor felpattant az ajtó, belépett rajta Jesus, kezében a felvételekre kapott pénzzel, visszaadta és felajánlotta, hogy vegyenek fel egy egész albumnyi anyagot.

Így történt, hogy a Naxatras egy nap alatt felvette az első lemezét az ‘1‘-et. Egy teremben, élőben, csöves erősítőkkel analóg módon. Azóta is független zenekar, nincsenek leszerződve egyetlen kiadóval sem.

Ez történt 2015-ben, s miután az ‘1’ felkerült a netre, futótűzként terjedt. Még ebben az évben európai turnéra indultak, szerény hazánkat is érintve. A hirtelen jött hírnév szerencsére nem szállt a fejükbe, rendkívül szerény, kedves embereknek ismertem meg őket és ugyanezt érezhetjük, amikor a színpadon állnak.

Nincsenek sztárallűrök, fellépő ruhák vagy betanult mozdulatok. Csak a zene van.

John, a gitáros arcán érzelmekké transzponálódik minden hang. Kostas széles mozdulatokkal, elemi erővel veri a dobokat, az pedig meggyőződésem, hogy a basszusgitáros Johnt koncert előtt odaszögezik a színpadra, máskülönben elszállna, mint egy léggömb.

Őszinteség és rengeteg energia jellemzi a fellépéseiket. Még sosem csalódtam bennük, az egyik legjobb koncert-zenekar, akiket ismerek. Legutóbb egy doom metal fesztivál közönségét perdítették táncra, délután hatkor.

Az összes daluk egy-egy sokat játszott jammelési téma kitisztult lecsapódása. Ettől a számok hosszúak és igen elszállósak. Saját bevallásuk szerint a hatvanas-hetvenes évek rockzenéjén kívül a psytrance is hatással volt a művészetükre. Egy albumuk jegy a vonatukra, bárhol felszállhatsz, de jó eséllyel a végállomásig utazol vele és sosem jön a kalauz. Nehéz lenne egyetlen számot kiragadni, stabilan hozzák a srácok, amit kell. Ja és február 16-án adták ki a ‘3‘-at. Íme a legújabb opusz.

Szerző: Kutya