Trash borítású szörfrock egyenesen Litvániából – Shishi
november 4, 2018

A lo-fi és trash vonulat méltó kelet-európai képviseletét köszönthetjük a Shishi elnevezésű zenekarban, akik egyenesen a litván fővárosból, Vilniusból jelentkeznek. A trió felállásban működő csajbanda – a tagok saját leírása szerint – egyszerre vegyíti rapet, a soult, a szörföt és a lo-fi hangzást, aminek végeredményét trash köntösben tálalják. Bemutatkozó nagylemezükön mégis leginkább a szörfrock-hatás és a lo-fi irány dominál, ami hallgatóbaráttá és egyszerűségükben szerethetővé teszi a dalokat.

Az NA x 80 című lemezük a debütálás általános és pofonegyszerű képletére épít: pörgős, sokféleségre törekvő szerzemények kavalkádját kapjuk, nyugatról már ismerős, de helyi ízekkel kellően megbolondított motívumokkal. Ami többek között rendhagyó, az a dalok mennyiségének és minőségének aránya – az albumon tizennégy dal kapott helyet, ami egy bemutatkozó nagylemez esetében minimum figyelemre méltó, ám ezt a teljesítményt is megkoronázták azzal, hogy mind a tizennégynek valóban helye van a korongon.

Nehéz olyan debütlemezt felidézni, ami a szokásos 10-12 számos nagylemeznél hosszabbra nyúlik, és mégsem tartalmaz kirívó üresjáratot, teljes „alibidalokat”, melyek csak az idő kitöltésére szolgálnak. Mindegyik trackben történik valami, ami megkapja a fülünket.

Mindemellett kiemelendően bátor húzás egy ilyen dalválogatásba belecsempészni anyanyelven megszólaló szerzeményt, ám itt ez is működik.

A ‘Çavasara’ üdítő vagánysága sorban a tizedik dalként éppen jókor rázza fel a stíluserdőben magára hagyott hallgatót. ‘Water’ című szerzeményükhöz pedig frissen készítettek egy kapitalizmuskritikát összemontázsoló klipet is.

A Shishi bemutatkozása tehát mindenből igyekszik felvillantani egy kicsit, ami a zenekart körülhatárolja – szerencsére jó arányokat használva, nem belecsúszva az émelyítőbb trash hallgathatatlan stílusfúzióiba, amit mostanában igen sokan elkövetnek. Reméljük, ennek a csábításnak nem engednek, és következő lemezükön is hiteles öniróniával, hallgatóbarát módon tudják majd tolmácsolni a legalább ilyen jó dalaikat!

  • Ha bejött a litván csajok zenéje, kövessétek őket Facebookon és Instán is. Menő kontentet gyártanak.

Fotó: Gabrielė Tamutytė