A megelevenedett Canterbury mesék
május 8, 2019

Bemutatkozik az angliai Famyne.

Stoner, Sludge, Post, Doom… Ki igazodik ki manapság?” A különböző szubzsánereket bizony nem tegnap találták ki. Nem állítom, hogy én tökéletesen elnavigálnék napjaink stílusirányzataiban, de attól, hogy valami nem volt a felszínen, még nem biztos, hogy új vagy épp az ördögtől való.

Ez az angol formáció, valami egészen elfeledettet alkotott újra. A doom műfaját a Black Sabbath korai munkásságából eredeztetik, az 1970-es évek elején láttak napvilágot az első formációk, mint például a Pentagram vagy a Saint Vitus, ezek a muzsikák azonban túlságosan is sötétek voltak a korszaknak. Jelentősebb ismertséget csak az ezredforduló hozott, társadalmunk megnövekedett ingerküszöbét már csak éppen, hogy átütik a rockzene fénykorának legnehezebb szereplői. Volt szerencsém már élőben látni az említett két legendát, és bár rendkívüli művészekről beszélünk, őket nem konzerválta a siker és nem tartotta napi edzésben a rivaldafény. Az alkohol és a crack jótékony hatásaira itt ki sem térnék. Na, ez az, amit tud a Famyne. Bár érződnek rajta modern behatások, talán ez a banda kapta el a műfaj oldschool szájízét a legjobban az elmúlt pár év eresztéséből, és nem megkeseredett emlékei a fiatalságuknak, hanem erejük teljében levő törtetők, akiknek még elhiszed, hogy fel tudnák perzselni az általunk ismert világot. Kivételes koncertzenekar.

A srácok tavaly adták ki az első albumukat és októberben kezdték el-el hagyni az anyaországot. Európa számos országában játszottak azóta. Az eddigi turnéfellépeseknek egyértelmű a hatása – Jake-et, a dobost, aki a koncertjeiket szervezte, azóta felvették a holland Loud Noise Agency-hez és sorra jelennek meg a különböző nyelvű cikkek a formációról.