“Ha nem is lett volna La Femme, akkor is kijöttem volna a Kolorádó miatt”
július 4, 2023

Valószínűleg mindenkinek mást jelent a Kolorádó. Mást ad a fiatalnak, az idősebbnek, az itt dolgozónak, a bérletezőnek, a sátrazónak, a hazajárónak stb. Hogy ennek a sok a csoportnak mégis legyen egy nagy közös élménye, muszáj adnia a fesztiválnak egy olyan pillanatot, koncertet vagy bulit, hogy évről évre megérje kijárni. 

  • Vasárnap reggel ért véget az idei Kolorádó. 
  • A fesztivál, ami 2016-ban mintegy 6000 forintért árulta a bérletet, már bőven kinőtte gyerekkori ruháit: a bérlet kb. ötször annyiba kerül, a sör ezer fölött van, világsztárok lépnek fel, és ami talán a legfontosabb: delejezően sok, borzasztóan szép designelemmel díszítik a fesztivál helyszínéül szolgáló budai völgyet, ami egy egészen különleges atmoszférát ad a helynek.
  • A Kolorádó saját karakteréből kifolyólag egy nagyon könnyen körülírható közeget vonz: a látogatók jelentős része hasonló zenéket hallgat, hasonló ruhákban jár, hasonló érdeklődési körrel, értékvilággal rendelkezik. A Kolorádó sokuk számára egy nehezen kihagyható nyári program.
  • Beszélgettünk a fesztiválon pár budapesti fiatallal, akik meséltek arról, milyen volt az idei Kolorádó, és hogy mit tud az a fesztivál, amit nagyon sokan imádnak szidni, aztán a legtöbb ember végül mégis megveszi rá a belépőt.

2023-ban megérte kijárni: a látvány még mindig nagyon szép, a koncertek még mindig jók, a nagyszínpad még mindig halk, az utazás még mindig hosszú, de még mindig megéri. Én, aki 2016-ban voltam először itt, mindezekkel együtt szerettem meg ezt a helyet: akkor a Gólya színpad volt a nagyszínpad, ahol most nem volt zene, Csodaszarvas és Takatuka szintúgy nem létezett, de lehetett nagyképernyőn Eb-t nézni, meg feleannyiért sört kapni. Egy nagyon szabad és kellemes élményt adott, ami megragadta az embert, és ez az élmény még akkor is kitart, amikor a fesztivál kb. a háromszorosára nőtt minden tekintetben. 

Valószínűleg hasonló élménye lehetett egyszer annak a másik pár ezer embernek, aki szombaton este a fesztiválon volt: mindegyiküknek volt egy olyan “kolorádós” élménye, eseménye, ami miatt úgy döntött, hogy egye fene, felszállok a 61-es pótlóra, és megnézem, mit tud ez a fesztivál. Többek között erről beszéltünk Tamással, Krisztivel, Melanie-val és Alízzal, hogy mi lehetett ez pontosan. Milyen volt és miben volt más most ez a Kolorádó? Mi különbözteti meg a többi fesztiváltól?

Pesti fesztivál a budai hegyekben

A lányokat és Tamást először arról kérdeztük, miért döntöttek úgy, hogy 2023-ban is megéri kijönniük a nagykovácsi cserkészparkba. Mint mondták, elsősorban a fesztivál hangulata, közelsége vonzotta őket: “Én az elejétől fogva kijárok, úgyhogy most is kijöttem. Most egy fellépő érdekelt, a La Femme. Abban különbözik ez a fesztivál a többitől, hogy más a felhozatal, más a hangulata és még mindig megvan az alternatív vonala” – mondta Tamás.

Alíz azt emelte ki, hogy a fesztivál nagyon jó helyen van: “Nagyon könnyen ki lehet jutni. Azt szerintem egyik fesztivál se tudja elmondani magáról, hogy ilyen fix helyen van és nagyon könnyen elérhető, alig 40-50 perc tömegközlekeséssel. Ebben nagyon sok lehetőség van.

„Emellett meg amúgy a helyszín nagyon sokat ér. Szép is, kellemes is. Viszonylag nagy, de minden színpadhoz könnyen el lehet jutni.”

A reprezentatívnak távolról sem számító beszélgetésekben az is közös volt, hogy a legtöbben nem elsősorban a koncertek miatt jöttek ki: volt, aki a helyszínt, volt, aki az atmoszférát emlegette, valaki pedig az elektronikus zenei felhozatalról beszélt.

Alíz szerint a fesztivál egybesűríti azokat az elektronikus zenei fellépőket, DJ-ket, akik nagyobb névnek számítanak Budapesten. “Azt figyeltem meg, hogy igazából a Kolorádó szervezői mondhatni azokat a DJ-ket foglalkoztatják, akik játszanak a budapesti éjszakai életben is. Ezekre a bulikra nem járok, de dolgozok rajtuk, és itt egy helyre sűrítenek egy csomó olyan előadót, akik elérhetőek, hallgathatóak máshol is, és amúgy egészen jók.

Vibe és lineup

A fellépőkről alapvetően kevés szó esett. A beszélgetések során a legtöbben a La Femme-ot és Deva-t említették meg, de a végére egyértelmű lett, hogy legtöbbjüket az elektronikus zene, a buli és a közösség vonzza.

Az amit ad ez a fesztivál, az röviden leginkább a szabadság, a barátok, a természet és jó zene” – mondta Kriszti, aki csak szombat estére jött le. Szavaiból az jön le, hogy nem elsősorban a fellépők miatt érkeztek, hanem a buli és a fesztiválozók közössége, illetve a környezet miatt. „Befogadó a közeg, barátságosabb, családiasabb is, a zene pedig közelebb áll hozzánk, mint mondjuk a Bánkitón.

„Nagyon spontán jöttünk most is, főleg az elektronikus zene érdekel minket.”

Ha fellépők jöttek szóba, akkor Melanie is csak elektronikus fellépőket mondott, kiemelve ő is a fesztivál családias mivoltát. „Kb ilyen fél 8-8 fele jöttem. Húsz percet sétáltunk, megnéztük a Devát, az tetszett és aztán zömében a Csodaszarvasnál voltunk” – mesélte a lány, aki először jött ki Kolorádóra. Mint hagnsúlyozta, az egész fesztivál atmoszférája teljesen más, mint mondjuk a Szigeté: „nagyon családias és sok kicsi színpad van. Ez az első alkalom, hogy Kolorádón vagyok, először kicsit fura volt kijönni, mert nagyon sok ember volt, de nem frusztrál, mert nagyon elszórtan vagyunk. Jó vibe-ja van, mindenki el van, nagy a terület, zöldben vagyunk” – sorolta a számára pozitív dolgokat. Mint elmondta, ha jövőre jó lesz a line up, akkor lehet megint kijön.

Tamás, aki már sokadszorra van itt, nem érezte azt, hogy a fellépők névsora különösebben izgalmas lenne, de ettől függetlenül szerinte a hangulat jobb, mint az elmúlt években. „A line up nem olyan izgalmas az idén. Sokkal több az ember, érzem a teltházat, viszont most valahogy jobb a hangulat, mint az elmúlt két évben. Szerinte a design is jobb lett az idén, illetve nagyon jó, hogy az időjárás is kegyesebb volt a fesztiválozókhoz. Hiányozna neki, hogy ha nem lenne ez a fesztivál, mint mondta, ebben az évben,

„ha nem is lett volna La Femme, akkor is kijöttem volna a Kolorádó miatt.”