Gyors kérdez-felelek Kustán Gergővel, a ma induló Electronic Beats szervezőjével
szeptember 13, 2018

A tavalyi év után idén ismét vissza tér az Electronic Beats Festival régi köntösében, persze újítások idén is akadnak szép számmal. Erről és a fesztivál megvalósulásához szükséges háttérinfókról kérdeztük Kustán Gergőt, az Electronic Beats egyik szervezőjét.

KERET: Az idei line up jobban szűkíti a műfaji kereteket, mint például a két évvel ezelőtti. Mi ennek a változásnak az oka?

Gergő: A Telekom Electronic Beats legtöbbek számára zenei programjairól, zenei tartalmú cikkeiről, videó anyagairól ismert. Mi viszont ennél igyekszünk egy szélésebb képet nézni, amiből próbálunk visszaadni a közönségünknek is, ezért évről évre egyre inkább arra törekszünk, hogy kidomborítsuk a brand lifestyle oldalát. Ennek a célnak köszönhetően például szeptember 15-én, szombat délután egy nagyszabású és emellett ingyenes Lifestyle Markettel és mozival várunk mindenkit a Várkert Bazár szabadtéri helyszínein. Az előbb említett program is belecsúszik a klasszikus klub koncert időbe, ezért idén úgy gondoltuk, hogy az éjszaka későbbi részére érdemes tolni a zenei programokat.

A Telekom milyen szinten szól bele a fesztivál életébe?

A fesztivál idén egy folyamatos, egész éves aktivitásra épül, ami az electronicbeats.hu-n zajló újságírásban, videós tartalmakban, illetve események támogatásában testesül meg. Ez számunkra nagy előrelépés, mert korábban leginkább csak a fesztiválokat megelőző időszakokban lehetett velünk markánsan találkozni, ezt az előrelépést a Magyar Telekomnak köszönhetjük, akik úgy tűnik, hogy egyre nagyobb értékeket látnak a brandben. Magának a fesztiválnak a koordinációja a Telekom részéről leginkább Németországból, a Deutsche Telekom irányából érkezik, ahol egy nagy autonómiával rendelkező, tapasztalt és hozzáértő gárda foglalkozik a Telekom Electornic Beats ügyeivel, hogy olyan programok tudjnanak évről évre megvalósulni, amiket a Telekom segítsége nélkül lehetetlen lenne összehozni.

Milyen típusú napközbeni programokkal készültök? Mit takar pontosan a Lifestyle Market és a DJ Boat?

A Lifestyle Marketet szombat délután, a Várkert Bazár Öntőház udvarán tartjuk, ahol a Lakásvásár hathatós közreműködésével együtt közel két tucat divattervező, illetve bolt alkotásaiból lehet majd válogatni, minimalista ékszerektől a bátor rave-ruhákig. De ugyanitt lesznek zenei workshopok is, lehet gépeket nyomogatni és csavargatni, és előadást hallgatni például arról, hogy tanulható-e a kreativitás a zeneírásban. Akit pedig a fekete lemezek érdekelnek, az a legjobb budapesti underground lemezboltok standjainál időzhet jó hosszan, mert ők jó sok vinylt hoznak.

A DJ Boat nem egy fellépő neve, még ha úgy is hangzik, hanem egy hajósbulié, ahol a Loco Dice kiadójától érkező tINI és ISAbella fog játszani négy órán át a Visegrád nevű szép vízijárműn. Ami délután 1 órakor indul a Jászai Mari téri 1-es kikötőből, szóval szépen meg lehet ágyazni a későbbi technóéjszakának, aminek a középponti alakja a Berghain rezidense, Ben Klock lesz.

Lesz egy titkos Hotel Buli 13-án, ezt hogyan kell elképzelnünk és miért ilyen zártkörű?

Az Egyetem téri Hotel Rum tetején jóformán elfoglalunk egy szintet, ahol izgalmas aktivitásokat pakolunk be az egyes szállodai szobákba,  lesz például vizuálmapping, high-end fülhallgatókkal magyar lemezek hallgatása, Zen Room a szellemi elfolyás jegyében és spontán mikroszínház. – végül pedig egy buli a svéd Baba Stiltz és a hazai Farbwechsel srácok szettjeivel. Mindez egyébként nem zártkörű, de a helyszín befogadóképessége annyira minimális, hogy inkább nyereményjátékot indítottunk rá, hogy ne azon múljon, ki a leggyorsabb egy jegyvásárlásnál, hanem mindenkinek egyenlő esélye legyen bejutni – még ha ez az esély az említett okok miatt meglehetősen szűkös is.

A fesztivál nem csak Budapesten, de a világ számos másik országában is megrendezésre kerül. Szoktatok közösen dolgozni?

Igen, a Telekom Electronic Beats Festival programja egy nemzetközi együttműködés eredménye minden évben. A fesztiválok szervezőgárdája szinte teljesen állandó és szerencsére nagyon jó, már-már baráti kapcsolat van köztünk. A csapat magja egy német stáb, de mivel folyamatosan látogatjuk a külföldi eseményeket, a lokális szervezőket is megismertük.

A tavalyi évben merőben eltérő volt a fesztivál a megszokottól, mi volt ennek az oka?

A tavalyi év valóban speciális volt, fesztivál helyett a visszatérő Gorillaz zenekarnak csináltunk klub koncertet az arénaturnéjukat megelőzően, ahol intimebb klubkörnyezetben tudta megnézni őket a közönség, ez egy óriási lehetőség volt, de közben mégsem irányváltás.

Mesélj az újraindított EB magazinról! Kik dolgoznak rajta, mi a koncepció, mennyire ti rakjátok össze a tartalmakat?

Unger Andris írja a cikkek túlnyomó részét, a volt Tesla.WAV-os Molnár Andris szokott még felbukkanni egy-egy témával, illetve NVC-s kollégám Berkes Ákos kezeli a social media felületeket. Természetesen emellett ötletek a csapat összes tagjától érkeznek, 100%-ban mi rakjuk össze a tartalmakat. Amikor átveszünk valamit a nemzetközi oldalról az azért van, mert cél hogy áramoljanak a jó cikkek közösségen belül és így még több emberhez tudjanak eljutni. A koncepció részünkről az, hogy legyen egy nagyrészt elektronikus zenével és ahhoz kapcsolódó művészeti és lifestyle területekkel foglalkozó oldal, ami rendelkezik olyan hátterrel, hogy minél több emberhez elérjenek ezek a hírek, ezzel beszélgetést, akár vitát generáljunk, foglalkozzanak vele, hogy miről írtunk és miről nem. Véleményem szerint bármilyen felhaggal forgnak ezek a témák az jót tesz a szcéna épülésének.

Fotók: Komróczki Dia