Ő lehet a következő Björk
május 17, 2014

Orosz, ukrán és angol felmenőkkel rendelkezik Claire Elise Boucher, aki 18 éves korában oroszt, majd később idegtudományt tanult a McGill egyetemen Québecben. Saját bevallása szerint húsz éves korában érte egy felismerés, amikor éppen zenét hallgatott. Hirtelen minden értelmet nyert, megértette, hogyan állnak össze a hangok zenévé, és ettől a pillanattól megszületett Grimes, Kanada egyik legfigyelemreméltóbb elektronikus zenei exportcikke a Crystal Castles óta.

Nem véletlenül említettem Alice Glass bandáját, ugyanis Grimes is leginkább a kísérleti elektronikus zenében utazik. Hangzása főleg szintetizátorokra, samplerpadokra és más hangszerek mellett ezek rétegzésére épül. Egy-egy dalban akár 50 vokálsáv is lehet. A számok születése nála a ritmikánál kezdődik, először megtalálja a tökéletes beatet, majd hozzá a tökéletes tempót, a többi pedig csak – ahogy ő fogalmaz – „az üres helyek feltöltése”.

Ami persze nem olyan egyszerű, munkamódszeréhez tartozik, hogy sokszor napokig nem alszik, Visions című lemezének stúdió munkálatai alatt például kilenc napig nem hajtotta álomra a fejét. És hogy mindez megéri-e? Nagyon úgy tűnik, hogy igen. A különleges, éteri hangzás, amelyet a The Guardian magazin úgy írt le, hogy „egy kicsit olyan, mint minden, amit valaha hallottál, ezért olyan, mint semmi, amit eddig hallottál” rengeteg díjat hozott neki, és már most sokan az új Björkként emlegetik.

https://www.youtube.com/watch?v=FJ5XUw4qHZo