Kipróbáltuk, milyen igazán aktívan részt venni az új Gólya fészkének építésében
március 13, 2019

Korábban el sem tudtam képzelni, hogy akad olyan hely Budapesten, ahol ha péntek este 11-kor almafröccsöt kérek nem azt kérdezi a pultos, hogy “He?”, hanem azt, hogy milyen arányban adhatja? Márpedig létezik. Ez a hely a számomra igen kedves Gólya.

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem kell bemutatni a Corvintól egy hosszúlépésre, a Bókay utcában található fészket. A teljes nevén Gólya Szövetkezeti Presszó és Közösségi ház 2013-óta működik a nyolcadik kerület szívében, helyet adva mindenféle kulturális eseménynek.

Jómagam először a Tindia moldvai táncház alkalmából csöppentem oda. Az egyenetlen padló és a szűk hely ellenére fergeteges hangulatú buli kerekedett és ez azóta is mindig így van, akárhányszor arra járok. A koncertek és a filmvetítések mellett könyvbemutatókat és különböző társadalmi problémákat tárgyaló beszélgetéseket is szerveznek. Valamint a környező irodaházakban nagy népszerűségnek örvend a Gilice Konyha, ami hétfőtől péntekig változatos és otthonos főztjével várja az ebédelni vágyókat.

A végtelenségig lehetne sorolni, hogy mi minden történt már a Gólyában és miért érdemes odajárni. Számomra mind közül legfontosabb az emberek. Az emberek akik oda járnak, az emberek akik kemény munkával fenntartják ezt a helyet, egyszóval a közösség.

Hamarosan azonban költözésre kényszerülnek. Aggodalomra semmi ok, az új hely már meg is van, az Orczy téren található “új Gólyában” nyár óta folynak a munkálatok.

Nem csupán nagyobb tér áll a koncertek és a vendégek rendelkezésére, hanem más szervezetek is helyet kapnak majd. Többek között a Mérce irodája és a Gólya napközije, a Gólyafészek is bővül. Az építkezést többféleképpen is lehet támogatni, bármilyen segítségnek örülnek!

Ha nektek is a szívetek csücske ez a költöző madár vagy szerettek barkácsolni, menjetek ti is önkéntesnek, a hét minden napján várják a segíteni vágyó kezeket! Munkára a Facebookon megtalálhatóGólya Építők csoporton keresztül lehet jelentkezni.

Lányoknak és fiúknak is akad meló, sőt, kitűnő lehetőség tanulásra, testmozgásra és feszültséglevezetésre! Számomra a bontott téglák tisztogatása igen meditatív tevékenységnek bizonyult.

Ezen felül anyagi segítséget is elfogadnak a Szövetkezet számlájára. Jelenleg pedig az MKKP pályázatán lehet az új Gólyát segíteni egy szavazattal március 15-ig, hogy anyagi támogatásban részesülhessen a projekt!

Néhány elcsípett pillanat a felhőtlen munkálatokból, hogy neked is megjöjjön a kedved az építkezéshez: