Be a föld alá férgek!
október 21, 2017

A Giliszta nem kicsit kilógott az idei Kikeltető mezőnyéből, a nevezett dal hangzásra punkosabb, szövegre teljesen bugyuta, kettévágott nyálkás testekről és vakondok általi megevettségről szól. Nem is annyira értették a patrónusok, ahogy az egyikük, Deli Soma fogalmazott „kb. így tudnám elképzelni Édesapám sokszor emlegetett egykori állítólagos brutális Punk Kommandó nevű zenekarát, ahol a refrén így hangzott ‘megmértem a lábfejemet, pont 26 centiméter, jee!’”. A banda egyébként azt mondta a dalról, hogy „eddig ez az egy normális minőségű rekordunk van, ami nagy szerencsétlenség, hiszen gyakorlatilag egyáltalán nem tükrözi sem koncertjeink, sem pedig többi számunk hangulatát”.

Hát akkor menjünk is tovább a Giliszta YouTube csatornáján, és tényleg, egyből felfedezhetővé válnak a formáció további rétegei, például a leghosszabb, 12 perces számuk. A ‘Következő megálló’ a koncertfelvétel alapján kifejezetten izgalmas és vicces, sokkal inkább összecseng azzal, amit ők mondanak arról a pár dalról, amit az idei Kolorádó fesztiválos bemutatkozó koncertjükre írtak, mégpedig hogy „a punk-szerű dühkitöréseken át a pszichedelikus elszállásokon keresztül a szabadasszociációs improvizációig sok minden megtalálható bennük”.

Írtak számot vonaton utazásról, elhagyott kulcsról, és amilyen sokféle a zene, olyan sokfélék a tagok is, egyikük biomérnök, a másik építész, a harmadik meg grafikus. A Kolorádó fesztivál is a művészeti egy’is kapcsolatok által jött össze nekik, pontosabban a MOME Zaj ernyője alatt léptek fel, de amúgy meg bármelyik taggal össze lehet futni bármelyik Ubik bulin. Érdekesség, hogy a zenekar átlagéletkora 22,3 év, átlagmagassága 189 centiméter.