Tökéletesen borzasztó és borzasztóan tökéletes a Giliszta új kisnagylemeze
március 11, 2019

Megjelent a kibővült Giliszta második kisnagylemeze Leolvadt A Hűtő címmel. Nálunk hallható először, ráadásul dalkommentárokkal megspékelve, egyétek és vegyétek, mert ez az Ő testük, mely értetek adatik!

A Giliszta tavaly még háromtagú együttesként jelenttette meg első kislemezét Gilisztalekvár címen, azóta azonban jelentős átalakuláson ment keresztül a zenekar. Én tavaly a Kolorádón már öttagú formációként, brácsával és basszusgitárral hallottam a bandát, ami mély nyomokat hagyott bennem, azóta még több változás történt a stílusilag abszolút behatárolhatatlan együttes háza táján.

Számomra már gyermekkoromtól kezdve nagyon meghatározó zenekar volt az A.E. Bizottság vagy a Happy Dead Band, amelyek szerintem megteremtették azt a stílust, amiből manapság táplálkozik a Halál;orgazmus vagy éppen a Ricsárdgír. Ezek közé sorolhatnánk a Gilisztát is, viszont ők egészen zavarbaejtően kezelik az előbbiek által művelt szabadidőzenét. Tehát itt nem érzem elkülönítve egymástól a humoros tress és a remek zenei megoldások kontrasztját, itt a kettő teljesen egybeolvad, hiszen képzett zenészekről beszélünk, akik punkságukat tényleg csak abban rejtik, hogy állati őszintén és viccesen beszélnek a gondolataikról, a legátlagosabb hétköznapi eseményekről, problémákról.

Ez nem változott a legfrissebb anyagon sem, már az első, szövegében monoton ‘Lárvális Táplálkozás’ című dal tökéletes példája annak, amit az előbb említettem, egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy mi a célja ennek az egésznek. Fogadjátok hát sok szeretettel a zenekar dalkommentárjait, melyek segítségével egy fokkal közelebb kerülhettek a frissen megjelent szerzemények megértéséhez, vagyis a végső megvilágosodáshoz!

Lárvális Táplálkozás: Mindenképp undort szül.

Hűtő: Dal az élet körforgásáról, körforgás az élet daláról.

Fidzsit Hell: Van az a jelenség, amikor beakad egy szó és mindenre azt mondod – na ez a szám két ilyet foglal magába, ami már beakadt mint a szalag az agyunkba életünk során valamikor, és nem tudtuk nem hetekig ismételni őket.

Gondolat: Meg akarod váltani a világot egy csodálatos ötleteddel, ám amikor elkezded valakinek mondani remekbe szabott tervedet, csak kósza makogás kúszik elő ványadt torkodból? Aztán ha nagy nehezen mégis sikerül átadni, rájössz, hogy az olyan szintű evidencia, hogy egyből el is felejted? Velünk is ez történt, gondolatot mindenkinek, csókolom!

Gyújtó: A múló szerelem parazsára érkező tájfun.

Törökmáz: Amikor Balassi Bálint a 2500-as évekről flessel. A zenekar első vokálmentes dala, melyet a cigány és török népzene mellett a ’60-as, ’70-es évek instrumentális trekkjei inspiráltak.

Táplális Lárválkozás: A lárvális táplálkozás során felhasznált tápanyag az anyagcserével trágyává vált.

Miért pont így olvadt le a hűtő?

A legutóbbi EP óta a The Nobody Elses frontembereként ismert Fodor Dáviddal bővült ki a zenekar, aki a Giliszta állandó basszusgitárosa lett, a doboknál maradt Korossy-Khayll Levente, Vértesi Feri és Kő Ábel Holló pedig énekel és gitározik.

Őket hallgatják mostanában:

Ábel – A.E. Bizottság, Bobafett, Tudósok, Halál;orgazmus

Levi – Grizzly Bear, Radiohead, The Mars Volta

Feri – Jimi Hendrix Cry Of Love című lemeze, brazil zenék minden mennyiségben, Eduard Artemyev

Dávid – Paul Butterfield Blues Band, Omega, LGT, Syrius, Savoy Brown

Amikor a szövegekről kérdeztem a srácokat, elsősorban azt árulták el, hogy Feri és Ábel a fő napszámosai a dalszövegírásnak, illetve azt, hogy bármiről lehet írni. Milyen igazuk van, nem?

A felvételek az Indie Bandi stúdióban készültek Korossy-Khayll Gergő keze alatt, a lemezborítóért pedig Romvári Ákos és Schuller Vladimir felelnek, amiért nagyon hálás az egész zenekar.

A Gilisztán kívül számos egyéb projektet művelnek, például Feri múlt csütörtökön a Toldiban bemutatkozó MORDÁI-ban, Nóvé Soma és hasonlóan kiváló zenészek folk-rock zenekarában gitározik, Dávid a The Nobody Elsesen kívül szólóban is felvett egy lemezt Fodor Dávid Sings His Final Love Songs With The ”Doom Blues” címmel, Ábel pedig MC Hal(l)ahal néven rappel.

Szerintem önmagában véve nem azért állati erős ez az EP, mert hozta a Giliszta már megszokott színvonalát, hanem elindultak egy olyan sajátos irányba, amit most kivételes helyzetben csak ők képviselnek kis hazánkban.

Számomra a kislemez kulcsdala a ‘Gondolat’, amiben amellett, hogy hangosan nevettem a dialógusok hallgatása közben, majdnem belehaltam abba, hogy Vértesi Feri mennyire gyönyörűen szólózik.

Ne legyünk naivak, bármennyire is szomorú, tudjuk jól, hogy Magyarországon jelen állás szerint ezzel a koncepcióval nem lehet tömegek figyelmét magadhoz vonzani; kérdés, hogy a Giliszta ezt akarja-e, a következő kisnagylemez mindenesetre erről tesz majd tanúbizonyságot.

  • Legközelebb május 17-én a Három Hollóban hallhatjátok majd a Leolvadt A Hűtő ikonikus slágereit, addig is szolgáljék kiapadhatatlan örömforrásként minden digitális hanghordozón az összes dal stúdióváltozata, szóljon ez a csapból is!