Ágoston Bélával és ízeltlábúakkal érkezik az új Giliszta dal

Zene

február 29, 2020

Héra Barnabás

2346

A 2017-es Kikeltetőn felbukkant, azóta kibővült, zeneileg kalandozó életmódot folytató, de szövegeinek egyediségére azóta is nagy hangsúlyt fektető Giliszta második – ahogy ők nevezik – kisnagylemeze tavaly nálunk debütált, most hamarosan érkező első valódi, teljes hosszúságú nagylemezükről mutatnak meg nekünk egy dalt. Brékó, premier, parádé!

Az eddig megszokott Giliszta-hangzás erősen elfankisodott, a heves grúvok és témák mellett Ágoston Béla személyében jelent meg a szaxofon, illetve az a glissonic nevű hangszer, amiről szerintem egyelőre kevesen hallotunk. Ágoston Béláról pedig a Zuboly alapítójaként beszélhetünk úgy, mint a kortárs magyar zenei élet egyik meghatározó figurájáról, de multiinstrumentalista mivoltának köszönhetően láthattuk már a Fran Palermóval is fellépni.

A dal szövegéről Kő Ábel Holló, a zenekar énekese így mesélt:

“Édesapám mesélte kiskoromban, hogy amikor tanított egy általános iskolában, megkérdezte a diákjait, hogy szerintük mi a csoda. Egy karcsú kislány azt válaszolta neki, hogy szerinte a csoda a szúnyog. Az, hogy azzal a vékony kis fúrójával oda mer kekeckedni hozzánk gigászi monstrumokhoz, és bár ő rendkívül törékeny, mégis sokáig csapol és csapol. Azóta ez eszembe jut, ha éppen a szúnyogok miatt szentségelnék, és igazából tisztelem őket, hiszen igazi gerillaharcosként rabolják vissza az embertől a természetből kizsákmányolt energiát.”

“Maga a Malária persze költői túlzás, de a trópusi fajok már a spájzban volnának, szerencsére a határon kerítés és katonák állják útjukat”

– tette hozzá Vértesi Feri, a zenekar másik énekese.

A hamarosan érkező lemez szövegvilága az eddig megszokottak szellemében alakul, azonban zeneileg további kalandozásokra számíthatunk. Egy szám nem csinál ’70-es évekbeli afroamerikai funkyzenekart a Gilisztából sem, de az biztos, hogy a ‘Szúnyog’ után izgatottan várjuk a következő anyagot. Az animációért egyébként Kő Ábel Holló volt a felelős, a hangfelvételt, keverést pedig a Keleti Blokkban végezte a basszusgitáros Fodor Dávid, így egy ízig-vérig Giliszta-produkciónak lehettünk most tanúi.

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!