Kopott farmerben, fehér sportcipőben, de mindenekelőtt zsírkrétával érkezik a Galaxisok új klipje
október 27, 2020

Múlt héten jelent meg az immáron hivatalosan is Galaxisok hatodik nagylemeze, Történetek mások életéből címmel. Akik emlékeznek még a karantén előtti időkre, azoknak talán még rémlik, hogy idén már volt egy Galaxisok-lemez, de ez nem tántorította el a srácokat, és ezúttal egy duplaalbummal jelentkeztek. Mostanra szinte megszokottan, az együttes pár számot már játszott a megjelenés előtt koncerteken, és pont egy ilyen számhoz készített most klipet Komróczki Dia és Pécz Roland, ez ‘A bika’.

A videó a lemez zenei részéhez hasonlóan tartalmaz némi újdonságot, hiszen mind a Galaxisok, mind Dia alapvetően az élőszereplős klipekről volt ismert, de ez most semmi ilyesmi. Arról, hogy hogyan is készült el a videóklip, Dia mesélt pár mondatot.

„A klipet Pécz Rolanddal együtt találtuk ki és valósítottuk meg, de nagy segítség volt számunkra a rajzolásban és forgatásban Bolla Koli is és Soltész Orsi, aki vágta. Rolival egy házibuliban találkoztam és amikor kiderült számomra, hogy ő színházi rendező, akkor elindult egy egymásra tálási érzés, hogy ‘hú, nekünk csinálnunk kell valamit közösen’. Szóltam neki, hogy van egy dal, van egy alapötletem, és van-e kedve csinálni egy ilyesfajta őrületet? Így összeültünk és délutánokat rajzolgattunk át, mint szorgos kisdiákok. Konkrétan egy szakkör volt a klipkészítés.”

A videó elkészülésében tehát bőven szerepet játszott a szerencse, illetve az is, hogy tavasszal hirtelen mindenkinek rengeteg ideje lett arra, hogy új dolgokat próbáljon ki. Dia azt is kifejtette, hogy honnan jött az ötlet arra, hogy ezúttal ne hús-vér emberek legyenek a szereplői, hanem inkább ugyanazok, csak zsírkrétából.

„Amikor megkaptam Benedektől a dalt, agyaltam, hogy huh, mit is kéne csinálni, mert nagyon szépen elmond egy sztorit a szöveg, és vagy azt követem, vagy teljesen másféle sztorit találok ki a képnek. DE közben bejött a tavaszi karantén és nem volt mit tenni, emberekkel nem forgathattunk, így alternatívákra volt szükség. Viszont titokban kicsit örültem is, mert kipróbálhattam egy régi vágyamat, ugyanis rettenetesen szeretem a Szegény Peti nagymamája c. ‘mesét’ (aki nem ismeri, most azonnal nézze meg, 10 perc móka). Na meg az Égből pottyant meséket is imádtam. Így volt egy nagyon erős inspirációs gyűjtésem.

Szóval szóltam Rolinak, hogy mit szól ehhez, nevetett, és azt mondta csináljuk. De Benedeknek erről semmit sem mondtam. Nagyon sokáig izgultam, hogy mi van, ha úgy reagál rá, hogy ‘ne szórakozzak már vele, mi ez?’ DE NEM, elküldtem neki egy kis részletet, hogy ilyen lesz a klip és tetszett neki. És akkor nagyon örültem.”

Mint fentebb említettem, a Történetek mások életéből zeneileg is tartalmaz egy csomó újdonságot, Szabó Benedek szerint például ‘A bika’ az együttes első tropikália száma. És tényleg, amit eddig nem próbált ki a zenekar, azt ezen a lemezen kipróbálták. Ha így haladunk, a következő albumon már a Napalm Death-szel versenyző grindcore számok lesznek. Viccet félretéve, a dolgok nagy része remekül veszi ki magát az albumon, legyen az akár egy megálmodott sanzon (‘Rosszul lett egy úr’), egy hibátlanul megírt szerelmes szám, amit a következő pár évben számtalan ember fog sírva kirakni az insta-sztorijába (‘Nous ne vieillirons pas ensemble’), vagy egy Galaxisok-számnak álcázott Fran Palermo-szám (‘Levelek máshonnan’).

Emiatt a szerteágazósága miatt ez az album nekem leginkább egy válogatáslemezre hasonlít, amit a különböző tagok karantén alatti zenei kicsapongásaiból szőttek össze, és ez most pont jól is van így.

  • Aki tehát eddig nem hallgatta volna meg, az most mindenképpen tegye meg, és nézze meg mellé ‘A bika’-hoz készült remek klipet is.