Fúziós jazzel debütál a pécsi FILC – Interjú
június 27, 2022

Első nagylemezével jelentkezik a pécsi székhelyű FILC zenekar. A 2017-ben indult instrumentális projektet főként a hömpölygő jazzy groove-ok, táncolható páratlan ütemek és afro ritmusok jellemzik. A tíz dalból álló ’Frutti’ egy nagyon változatos és izgalmas anyag lett, a műfajban kevésbé jártasak is tudnak szemezgetni belőle kedvükre valót. A nagylemezről, örömzenélésről és az egymásra találásukról kérdeztem a zenekar két tagját, Irsik Bencét és Etlinger Misit.

Az új anyagon a zenekar tagjai mellett – Etlinger Misi (basszusgitár), Gőbl Sámuel Tamás (billentyűk), Irsik Bence (gitár), Pilári Áron (dobok), Szénás-Máthé Nándor (szaxofon)- sokan mások is felbukkanak, erről később kérdezem is a fiúkat. A most debütáló LP-ről korábban két dal, a ‘Weather Report’ és az ‘Octopus’ jelent meg, ezekhez klip is készült gitárosuk, Irsik Bence rendezésében. Az album masterelése és a borító szintén Bence munkáját dícséri.

Hogyan találtatok egymásra, hogy indult a közös zenélés?

Etlinger Misi: 2016-ban még csak dob-basszusgitár formában álltunk neki Pilári Áronnal kettesben. Közel két évig így gyúrtuk masszívvá a grúvokat, majd Irsik Bence és Szénás-Máthé Nándi is bejött a képbe, ebben a felállásban készítettük el az első EP-nket. Gőbl Samy 2020 tavaszán csatlakozott, innentől számít teljesnek a hangzás és a felállás is.

Elég különböző szubkultúrákból jöttök, mindannyian más hangulatú projekteken dolgoztatok eddig, ez inkább hozzáad, vagy megnehezíti a közös munkát?

E. M.: Azt gondolom, a mi zenénkben kifejezetten fontos, hogy máshonnan érkeztünk. Természetesen volt egy összecsiszolódós időszakunk, amikor megismertük egymás zenei hozzáállását, és megtaláltuk a saját hangzásunkat. Ezután viszont pont a sokféleségünk miatt lett ennyire sokszínű a zenénk is.

Irsik Bence: Szerintem mindenképpen hozzáad, hogy folyamatosan egymás konfortzónáját tágítgatjuk, sokszor pont amiatt lesznek izgi témák, hogy pl. számomra szokatlan dallamvezetésre kell mondjuk a gitártémám kitalálnom. A lemezen szereplő dalok már nagyrészt együtt íródtak, szóval ezt a sokszínséget már teljesen organikusan hoztuk össze, ellentétben mondjuk az első EP-nkkel, ahol leginkább Áron és Misi által írt alapokra és szerkezetekre írtuk „rá” a mi szólamainkat, itt egy igazi közös anyag született, amit szerintem sikerült is visszaadni hangzásban és feelingben.

Mivel egyben, egy szobában, takk nélkül vettük fel a lemez jelentős részét, az a sajátos hullámzása és energiája is megvan a felvételnek, amit mondjuk koncerten ki tudunk általában hozni egymásból.

fotó: Kárai Bence

Hogy érzitek, mennyire nyitott a hazai közönség a jazzre?

E.M.: A koncerteken és egyéb visszajelzésekből azt tapasztaljuk, hogy hatalmas felénk a nyitottság, a műfaj egyáltalán nem skatulyáz be. Természetesen arra is törekszünk, hogy a fellépéseinken minél több energia szabaduljon fel. Ha pedig mi a színpadon bulizunk, a közönség is megszólítva érzi magát.

Nemrégiben volt szerencsém élőben is látni titeket, a Tha Patkányz és a Slow Village előtt léptetek fel Pécsen. Nagyon jól kommunikáltatok a közönséggel, mindenki táncolt. Szoktatok imprózni/alkalmazkodni a közönséghez?

E. M.: Nemcsak szoktunk, hanem egyik elsődleges feladatunknak érezzük a közönségre való rezonálást. Nem szeretjük az egyirányú közlési módokat, a közönség a koncerteknek és  azok dinamikájának is elengedhetetlen része, folyamatos a párbeszéd.

I. B.: Teljesen más eljátszani ugyanazt a szettet egy kis klubban, kíváncsi embereknek, mint mondjuk egy adott sávban fesztiválon olyanoknak, akik csak ott kapják fel a zenénkre a fejüket. Mindenképp nagyon meghatározó a közönség kommunikációja felénk, és igen, ez egy párbeszéddé alakul a koncert alatt, és nem verbálisan elsősorban.

A pécsi  amit említettél is azért volt ennyire felszabadult, mert eleve nyitott emberek jöttek mindhárom csapat táborából, szerintem ezek a párosítások sülnek el általában a legjobban, mind a zenekar, mind a közönség szempontjából emlékezetesek maradnak.

Sok ismeretlen – ismerős hang van a lemezen, kikkel kollaboráltatok?

E.M.: Mindenképpen szerettünk volna ütőhangszereket és néhány plusz fúvóst a lemezre, így jött perkázni Hegyes Tomi, trombitálni Hammer Gábor, fuvolázni Dömösi Tamás. A lemez elengedhetetlen része DJ R-NoLD karcjátéka, több számban hallható. Sági Viktor (Vanis) ugrott be egy gitárszólóra, emellett Dirt Danger Pető Szabival és Sirmoval segédkeztek az egyetlen rapes számunk elkészítéséban.

Mit terveztek a nyárra, hol találkozhatunk veletek legközelebb? 

I.B.: A Fishing On Orfű, a Bánkitó, a Mészistock és az Ördögkatlan fesztiválokon játszunk a nyáron, illetve emellett augusztus 12-én a pécsi Káptalan Kertben mutatjuk be egy nagyszabású buli keretében az új nagylemezünket, a Punnany Massif társaságában. 

  • Készült a srácokkal egy pazar live videó is a pécsi Főpályaudvaron a Pécs on Stage projekt keretein belül, lessétek meg azt is!