Hogyan nevezd el a zenekarod az Urban Dictionary-ről?
július 28, 2016

A Fubarite zenekarral való ismeretségem még akkor kezdődött, amikor Fun Machine néven futottak. “Azt a nevet azért választottuk, mert gyorsan kellett valami, de rajtunk ragadt. Nagyjából egy év után lett kellemetlen úgy reklámozni magunkat koncerten, hogy mi vagyunk a Fun Machine, az ötödik találat Facebookon.”

Habár feleslegesnek tartom egy-egy zenekar nevének értelmezését, a ‘Fubarite’ vonzotta a kérdést, hogy mégis mit jelent. “Az Urban Dictionary-n találtam ezt a kifejezést, a szótő a ‘FUBAR’ (Fucked Up Beyond All Recognition) katonai szleng-rövidítés, amiből egy –ite képzővel  jutunk a nevünkhöz. Állítólag a Cambridge-i Egyetem Geológia Tanszékén találták ki ezt az elnevezést, sokszorosan átalakult és töredezett, összetett kőzetek besorolására. Én mondjuk írtam levelet néhány ott dolgozó professzornak, hogy mennyire igaz a sztori, de választ még nem kaptam.” –  kezdi Milán a zenekar furcsa nevének háttértörténetét.

A háromtagú formációt leginkább a stoner/desert rock stílusával lehet felcímkézni. „Legnagyobb inspirációnk Josh Homme és Jack White munkássága, de mindegyikünk hallgat mindent, Gábornál mostanában a Death Grips pörög sokat, én pedig a punk zenére kattantam rá éppen. Kaptunk már olyan visszajelzést, hogy Muse-os a zenénk, hogy a Wolfmother-re hasonlítunk, és valamiért a pszichedelikus jelzővel is felcímkéznek néha, ami számomra teljesen érthetetlen.“– meséli Bendegúz a zenekar énekes-gitárosa.

A zenekar próbálkozott már negyedik tag bevonásával, mert a felállásban nincs basszusgitáros. Ennek kérdése egyre ritkábban merül fel, meg az énekesé is, mióta Milán és Bendegúz átvette az énekes szerepét. “Ha meghallgatok egy White Stripes koncertet, fel sem merül bennem, hogy hiányzik a basszus sáv. De mivel basszusgitár nélkül betöltetlen ez a tartomány, időnként oktáver pedállal meglephetjük a hallgatókat egy kis dörmögéssel.” 

Az eddigi egyetlen EP-n Beke Istvánnal dolgoztak együtt. Habár teljes koncertnyi repertoárból lehetett válogatni, a Permanent Germanium Lake három számára az egységes kép kialakítása miatt esett a választás. Felmerült az ötlete annak is, hogy középre egy lightosabb vagy “slágergyanúsabb” szám kerül, de ez következő lépésnek maradt.  „Szerintem teljesen felesleges kiadni egy nagylemezt, amíg nincs egy biztos törzsközönsége a zenekarnak. Persze nekünk is az álmaink közt szerepel, hogy készítsünk egyet, de jelenleg még az utunk elején járunk.” – meséli Gábor, a zenekar dobosa.

És persze ez a célja a srácoknak is. Mikor a turnéra terelődik a szó és hogy mennyi értelme is lehet ennek ilyen kis zenekarként, megnyugtattak: “A célunk az volt, hogy az eddigi gátlásainkat levetkőzzük. Mindenen javítsunk, amin lehet, legyen szó színpadképről, hangzásról vagy a közönséggel való kommunikációról, és csúnyán szólva, nagy veszítenivalónk nem volt vele. Ha valaki elmegy koncertre, az nem csak a zenére lesz kíváncsi, hanem arra is, hogy a zenekarok mit művelnek a színpadon, hogyan szólnak a közönséghez. A kommunikáció nagyon fontos, a vidéki turné erre is rávilágított. Hogy eddig nem mozogtunk a színpadon, az a lámpaláznak tudható be, nyilván minket is megmozgat a saját zenénk. Úgyhogy arra is volt alkalmunk, hogy ezen dolgozzunk.” 

Ilyen módon építkezve a Fubarite-ban megvan az a potenciál, hogy szélesebb közönség is megismerhesse őket. “Első körben a budapesti kulthelyeket kellene megtölteni, jövőre pedig szeretnénk egy-két fesztiválon is bemutatkozni. Nincsenek szélsőséges vágyaink, örülnénk, ha az emberek tudnák a váltásokat egy-egy számon belül, vagy ismernék a dalaink szövegeit. Egyelőre viszont kis helyeken lépnénk fel, pont azért, hogy kellemes koncertsűrűségű hallgatóságunk legyen. Egymáshoz érő vállakat, tolongást és a zenénkkel együtt robbanó közönséget szeretnénk látni.” – teszi hozzá Milán.

Mindent egybevetve, a Fubarite lehet az a zenekar, amely egy olyan “zenei rést” fog betölteni a zenéjével, ami hiánypótlóvá teszi ezt a hármast a mostani hazai felhozatban. Szerencsére nem álltak be a sorba egy újabb trendi hullámot követni, így baromira kíváncsian várom, hogy mekkora közönséget lesznek képesek a jövőben szerezni.