Rendezői kommentárt és werkfotókat kaptunk a holnap New Yorkban versenyző Freakin’ Disco klipről
február 12, 2019

Mint ahogy azt már bizonyosan hallottátok, a Freakin’ Disco legújabb videóklipje, a ‘Rules’ bekerült a New York-i One Screen Shor filmfesztiválra, ahol olyan világsztárok klipjeivel száll versenybe, mint Eminem, Ed Sheeran, Dua Lipa, Calvin Harris vagy Leon Bridges.

A versenyre több kategóriában – dokumentumfilm, fikciós rövidfilm, animáció, alacsony költségvetésű, mobillal készített film, videóklip – lehetett nevezni, és több ezer nevező közül választották ki a Freakin’ Disco klipjét.

Keresztes Gábor, az együttes billentyűse az alábbiakat fűzte hozzá zenekara új videójához: “Azokat a klipeket szerettem mindig, amelyek önmagukban is teljes értékű, önálló műalkotásként megállnak, akkor is, ha levesszük róla a zenét, a zenészeket, a brandet, mindent, ami nem a videó. Az az érzésem, hogy ezt most sikerült elérnünk.”

A klippet Freund Ádám rendezte, akinek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készített diplomafilmjét, a Földiek-et számos díj és külföldi fesztiválszereplés mellett Diák-Oscar díjra is jelölték.

Ő mesélt nekünk a forgatásról, hogy hogyan csöppent bele a klip készítésébe, és arról, hogy hogyan élték meg a zenekarral, hogy egy ilyen hatalmas volumenű filmfesztiválra jelölték munkájukat:

“A zenekarral való viszony a diplomafilmemnél indult, a Földiek zeneszerzője is Keresztes Gabi volt, akivel a munka közben barátok lettünk. Akkoriban dobta fel, hogy kéne egy klipet csinálni a zenekaruknak, úgyhogy elküldte a ‘Rules’-t, hogy beszélgessünk róla.

Meghallgattam és azonnal berántott az a kettősség, ahogy végig ott kavarog a zenéjükben ez a bizarr, sötét erő, de ugyanakkor mégis nagyon érzékeny anyag.

Ráadásul mindezt egy jól felépített dramaturgiával teszi. Szóval nagyon bejött az egész, egyből elkezdtünk rajta dolgozni Gyuricza Matyi operatőrrel és Tasnádi Zsófi látványtervezővel. Mindketten a szabadidejükből szántak rá időt, úgyhogy ezt itt is szeretném megköszönni nekik. Velük próbáltunk meg mindent megtenni, hogy a nem túl marvell-i költségvetéshez képest is fel tudjuk építeni ezt az experimentális világot.

A műfaj, amiben dolgoztunk egy elég kockázatos vállalás ma egy klipnél, de azt érzem, hogy ez az asszociatív, költőibb mesélési forma passzol a legjobban a ‘Rules’-hoz, ráadásul rendezőileg is kihívásnak gondoltam. Azt viszont sejtettük, hogy nem a legnézettebb anyag lesz a neten, úgyhogy emiatt pláne örülök a New York-i beválogatásnak. Ez egy nagyon pozitív visszajelzés az egész csapatnak, egy kifejezetten nívós kreatív eseményre került be a klip, konkrétan világsztárok közé. Szerintem a Freakin’ Disco zenéje abszolút nemzetközi színvonal, úgyhogy örülök, hogy tudtuk tartani a lépést.”

  • A One Screen Short filmfesztivál díjátadója február 13-án este lesz a New York-i SVA Theatre-ben, a Freakin’ Disco-t pedig legközelebb március 16-án csíphetitek el az Instantban!

Íme pár werkfotó a reményteljes alkotásból: