Rövidnadrág, napszemüveg és Hawaii ing decemberben
december 20, 2014

Hosszabb szünet után új kislemeze jelent meg a magyar könnyűzene egyik kiemelkedő jelenségének, a Fran Palermonak. Két sikeres EP-je, a balkános hangzású Museum Of Clouds és a brit gitárpop jellegzetességeivel ékeskedő Natural Cash után az eddig megszokott stílusukat ezúttal latinos elemekkel fűszerezték.

Az albumborító Henri (énekes, gitáros) műve, de illik megemlíteni, hogy a kép „festékpacája” Bene (basszusgitár) óvodáskori művészi megnyilatkozásának végeredménye. A kész alkotás hangulata rendkívül jól passzol a számok atmoszférájához.

A srácok novemberben kezdték el a munkálatokat Zwickl Ábellel (Hello Hurricane) kiegészülve, aki a hang rögzítésén és a keverési munkálatokon dolgozott.

„Az egészet Árvayék házában vettük fel (billentyűs, gitárosunk), pár hosszabb napra megszálltuk a nappaliját és stúdiót alakítottunk belőle.”

A számokat Henri hozta, csak neki voltak meg a kész ötletek,

„senki sem tudta, hogy pontosan mi lesz felvéve, úgyhogy zsákbamacska volt, amibe beszálltunk mi is, miután megmutatta az ügyeket.”

Az egyik jellegzetes változás a doboknál történt. A megszokott ütős részleg több új egységgel gazdagodott (konga, bongó, perka), melyek mind a latinos hangzás nélkülözhetetlen elemei. A kisebb hangulatváltás mindenképpen a dalszerző Henri zenei ízlésében bekövetkezett változásban gyökeredzik. „Zene ami engem inspirált az utóbbi időben: Primal Scream, tradicionális hawaii strandzene és Elvis Presley’Blue Hawaii’ című albuma, Serge Gainsbourgot hallgattam még sokat, néhány Beady Eye, picit a Los Angeles-i Fool’s Gold, és Brian Jonestown Massacre.”

Az EP-én öt szám található, teljes hossza kicsivel több, mint 17 perc.

Az album első száma az Extravaganza, mely a többi számhoz képest már régebben elkészült Beke István közreműködésével. A szám fülbemászó gitártémája Henri régi, eddig felhasználatlan ötlete, mely ebben a számban végre alakot ölthetett. A torz gitár hangját és a kolomp folyamatos jelenlétét Ágoston Béla üde szaxofonjátéka teszi különlegessé.

A következő darab a Mustangs ami rögtön a latinos hangszerelés intrójával, majd egy tökös riffel folytatódik, a szám tele van energiával. A srácok elmondása szerint igazi hangulatzene, színpadra írt szám, „nem kell túlgondolni, nincsenek benne Coelhos életvezetési tanácsok,

csak a beat, csak buli.”

Sun In Splendour az album címadó trekkje egy nyugodt karibi ország tengerpartjára repít, kellemes zongora, dobok lágy, de folyamatos pulzálása, és a háttérben a slide gitár jellegzetes hangja. A szám felénél azonban valami megváltozik, máshol vagyunk, a trombita agresszív dallama egészen biztosan Mexikó fülledt délutánjába ébreszt minket.

A második, az EP megjelenése előtt közzétett Not Penny’s Boat egy lassabb, balladisztikus dal akusztikus dob és orgona játékkal.

Az album záró száma, a Monsoon az egyik kedvencem, lágy melódiák, semmi tolakodás, kellően érzelmes és a végén sirályok, hullámok lágy hangjai tökéletes keretet adnak az egész CD-nek.

Összességében igazán jó cuccot sikerült összehozniuk a srácoknak, talán első hallgatásra néhol szokatlan, de több lejátszás után mindenképpen megfogja a hallgatót.

Még szerencse, hogy a Fran Palermo idén hamarabb hozta karácsonyi ajándékát, ha tetszenek a számok, mindenképp hallgassátok meg őket lemezbemutató koncertjükön december 28-án élőben a PRLMNT-ben, melyre

nyerhettek egy páros belépőt!

Ehhez annyit kell tennetek, hogy a Facebook oldalunkon ez alá a poszt alá egy hozzászólásba betaggelitek azt, akivel mennétek az eseményre! Határidő december 27., éfjél, a nyertest Facebook üzenetben értesítjük.