Ma kezdődik a bombáknál is hangosabb Food Not Bombs támogatói-punkfesztiválja
szeptember 7, 2018

Hogyan lehetséges, hogy háborúkra, fegyverkezésre és gyűlöletpropagandára mindig van pénz, de naponta több mint 25.000 ember hal éhen a világban? Ez a probléma foglalkoztatja elsősorban a Food Not Bombs tagjait is, akik kidobásra szánt, de még felhasználható alapanyagokból készítenek ételt rászorulóknak és hajléktalanoknak. A szervezet önkéntes alapon működik, és azért hívta életre a Louder Than Bombs két napos fesztivált, hogy az adományok segítségével a következő években is folytathassa munkáját – és persze, hogy együtt bulizhassunk az underground punk szcéna legkiemelkedőbb bandáinak koncertjeire. A csoportosulás egyik tagjával beszélgettünk a hétvégi eseményről.

Meséljetek egy kicsit a szervezet munkájáról! Mióta van jelen a FNB Magyarországon, hány aktivistát számláltok jelenleg?

Az FNB alapelvei között megtalálható a szolidaritás, az ebből fakadó befogadó és aktív közösség építése, a hierarchia-mentesség, a vegan/vegetariánus életmód propagálása, a DIY (ne várj másra, csináld magad!) attitűd, a hatalmasságok általános elutasítása.

Az FNB Budapest, csakúgy mint az összes FNB kollektíva, nem bejegyzett, „hivatalos” szervezet, hanem magánemberek laza, dinamikus csoportja. Minden tevékenységet magánemberek a saját szabadidejükben, saját erejükből önkéntesen csinálnak.

A budapesti csoport a Fehérvári úti és a Fővám téri piacokról gyűjt össze minden szombaton kb. 200 kg zöldséget és gyümölcsöt – kizárólag olyanokat, amelyek állapota emberi fogyasztásra alkalmas és jó, mégis kidobnák, mert vagy megnyomódtak, vagy nem tudnák már eladni. Hússal nem dolgozik, élelmiszerbiztonsági okokból és a vegan/vegetariánus életmód hirdetése végett – habár fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem elvárás senki irányába a húsmentes életmód. A csoport minden vasárnap az Aurórában, nyáron az Auróra külső udvarán, rossz idő és hideg esetén az Auróra belsejében főz együtt a az önkéntesekkel, akikkel még aznap délután osztják szét az elkészült levest, főételt és salátákat a Boráros tér-Kálvin tér illetve a Blaha Lujza tér-II. János Pál pápa tér vonzáskörzetében. Így minden vasárnap kb. 150 embert tud élelemmel ellátni akár több napra is.

Működésünk elsősorban a közösségtől függ: amíg lesznek támogatók, önkéntesek, addig a csoport is tud működni. A közösség ételhordó dobozokkal, tartós élelmiszerrel, fűszerekkel, gázpalackkal, a főzéshez szükséges egyéb kellékekkel vagy épp higiéniai csomagokkal, tisztasági betétekkel tudja segíteni a csoport munkáját.

A nyaraló szezonban kevesebben, általában 15-en gyűlünk össze egy nap, de általában 20-25 ember is megjelenhet egy hétvégi akción. Az egész mögött egy kb. 10-12 főből álló belső mag van, mi szervezzük össze a csoport dolgait. Jelenlegi rendszerezett és megszervezett formájában kb. 2012 óta él a csoport (ugyanis az FNB bár nem folytonosan, de kb. a kétezres évek eleje óta jelen van az országban), az elmúlt években kivétel nélkül minden hétvégén volt FNB akció.

Hányadik alkalommal rendezitek meg a fesztivált, milyen tapasztalataitok vannak a korábbi évek eseményeiről?

Már sokadik éve van támogatói bulink, talán ötödik-hatodik alkalommal kerül megrendezésre idén. A korábbi tapasztalat az, hogy nagyon sokan vesznek részt ezeken az eseményeken, hiszen nagyon egyszerű a képlet: ahhoz, hogy eredményesen segíts egy jó ügyet, nem kell mást tenned, mint kifizetni egy átlag belépőjegy árát, cserébe részt veszel egy nagyon jó bulin, mi pedig a továbbiakban is tudjuk működtetni a projektet.

Mire fordítjátok a befolyó összeget? Mik azok a pontok a szervezet munkájában, amin szeretnétek javítani?

Próbálunk minél kevesebb pénzt bevonni a működésbe, azonban a garantált működéshez nem tudjuk megkerülni a pénzadományt – a dobozok, gázpalack, a főzés hozzávalói és egyéb költségek nagy mennyiségben sok pénzbe kerülnek, ezért minden évben egy támogatói buli keretein belül gyűjtünk pénzt a működésünkhöz.

Az elmúlt években jellemzően a punk színtér irányába fordultunk segítségért, a legtöbb fellépő zenekar ebből az egyébként is szociálisan érzékeny szubkultúrából érkezik.

Különösebb javítani való dolog nincsen, úgy gondolom, hogy jelenleg az önkéntesek és adományozók számával is elégedettek lehetünk.

Mi alapján válogattátok össze a fesztivál fellépőit? Vannak átfedések a szervezet tagjaival?

Külön terv nem volt arra nézve, hogy milyen zenekarok jöjjenek, próbáltunk olyan bandákat hívni, akik vagy újak és nagyon jól szólnak, vagy régiek és közkedveltek, nyilván közrejátszik az egyéni ízlésünk is. Különösebb átfedés nincsen közöttünk és a zenekarok között, talán csak annyi, hogy a csoport kb. fele is ugyanebből a punk/hardcore közegből jön.

Hogyan lehet támogatni a munkátokat az év további 364 napján?

Elsősorban jelenléttel, de folyamatosan nagy az igényünk tésztákra, rizsre, fűszerekre, olajra, mosogatószerekre, a főzés egyéb kellékeire, ezek nagy mennyiségben és nagyon hamar fogynak, illetve ételhordó dobozok is szükségeltetnek.  Most épp cargo nézésben vagyunk, hogy újra biciklivel közlekedhessünk a piacok és az Auróra között. Ha van valakinek elfekvőben jó árért, az feltétlen szóljon! ;)

Bárki, bármikor csatlakozhat a tevékenységünkhöz, akinek szimpatikusak az alapelveink. Nyugodtan kérdezz és vedd fel velünk a kapcsolatot a Facebookon vagy e-mailben (foodnotbombsbp@gmail.com)!

Fotók: Food Not Bombs Budapest