Nulla forintból hallgatható tudok lenni
március 19, 2018

Már Fodor Gábor első szólóban készült kislemezére felfigyeltünk tavaly, a Fubarite egykori énekese pedig gyorsan elkészült újabb három dallal. Március elején a Recorder villámsebességgel lecsapott rá és beválasztotta a heti újdonságokat tartalmazó listájára, s még az én tavalyi gondolataimra is utaltak, amikor a magyar Alex Turnerként címkéztem fel Fodort.

Az új kislemez a Gondolkodok címre hallgat, szintén önerőből készült el minimális külső segítséggel, s ezúttal elkalandozik az elektronika és az angol nyelv felé is. A középső, ‘Kivagy’ című számnál picit berondít a felvétel minősége, de a ‘Csendes’ szó szerint csendes, balladaszerű sóhaja kárpótol mindenért. Gyorsan neki is szegeztem pár kérdést Gábornak az új anyaggal kapcsolatban.

Mi változott körülötted az előző kislemezed óta? Kicsit sötétebb, elektronikusabb hangzás, angol dalszöveg is jellemzi az új anyagot…

Felégettem elég sok emberi kapcsolatom, kiléptem a Fubarite-ból, átvészeltem pár betegséget, függőséget stb. Megint új szemszögből látok mindent.

Lassan egy egész nagylemeznyi dal is összeállni látszik, nem gondolkozol ebben?

Ez a három dal azt bizonyítja magamnak, hogy segítség nélkül, és nulla forintból is hallgatható tudok lenni. Mivel lassan tíz éve írok dalokat, de csak telefonokon torlódnak már ezrével, ezért ez nekem elég erős falszakadás. Próbáltam zenekarokkal, stúdióban, de mindegyik csak torzít időben és térben azon, ami kicsapódik belőlem nap, mint nap. Innentől kezdve, ha írok, már nincs akadálya, hogy feltöltsem és megosszam az oldalamon. Hogy mi lesz belőle és mikor, nem tudom, de muszáj írnom.

Egy ideje szólóban, kompromisszumok nélkül írsz zenéket. Nem hiányzik egy zenekar és a nagyobb élő fellépések?

De, hiányzik a színpad. Tavaly elengedtem a zenekar koncepciót. Aztán rám írt a semmiből egy rendkívüli dobos srác, hogy nem alapítunk-e egy duót? Mondtam, hogy egy próbát megér a dolog. Most van öt kész dalunk, és ömlenek a témák. Ennyire határozott egyetértésben és önazonosságban még nem játszottam senkivel. Emberileg és szakmailag is hibátlan eddig az egész. Szeretnék a Kolorádón zenélni vele, és már fellépő passzal bámulni a tűzbe hajnalban. A kedvenc fesztiválom.

A hazai szólóprodukciók közül kit, kiket tartasz a legizgalmasabbnak? Hisz sokan választják ezt az utat.

Nem ismerek igazán ilyeneket, de Kollár-Klemecz László jut eszembe. Egyszerűen nem látok rajta megfelelési kényszert, semminek és senkinek, azt hiszem, ott kezdődik a lényeg. Rajta kívül pedig Mr. Klauszt említeném még, és ‘A Sorsod Borsod’ című számot. Annál meghatóbb és igazibb kelet-magyarországi kórképet még nem hallottam, kár, hogy azóta inaktív.

Fotó: Szabó Nikolett