Nyár végi érzelmek
november 12, 2016

Kékké kötött, karcsúsított kardigánról énekelnek, és hiányzik nekik Jani. Sokáig nagyjából ennyit lehetett tudni a Kikeltető egyik elődöntős zenekaráról, a FLØRA-ról, most azonban végre egy kicsit többet is elárultak magukról a srácok.

A FLØRA valószínűleg a legfrissebb felállás a Kikeltető bandái közül, ugyanis idén augusztusban alakultak egy átbeszélgetett nyári este hatására. „Szemben ültünk Jakival, aki a balatonfenyvesi nyaraló ajtajában ült. Történeteket mesélt egy karosszékben, és egy nagy, mintás takaró volt a vállára terítve. Egészen olyan volt, mint egy indián törzsfőnök. Közben talán az Alt J-től a This is all yours szólt a háttérben… Fura, de akkor döbbentünk rá, hogy mind zenélünk, talán megpróbálhatnánk összerakni, amink van.” Ha nem mesélték volna el, akkor is valahogy így képzelem el a projekt kiindulópontját. A hat srác alkotta formáció zenéje gyakorlatilag olyan, mintha ugyanezt a balatoni estét vinnék tovább napról-napra és dalról-dalra. A FLØRA egy igazi fűben fekvős, bárányfelhőt bámulós alternatív zenekar, pontosan az a fajta, amire bárki szívesen szerelmes lesz a Fishing On Orfű egyik stégén.

Nincs túlbonyolítva, de éppen ez az egyszerűség teszi autentikussá a maga szakadt tornacipős, szalmaszálat rágcsálós, nihilista mivoltában. Első hallgatásra tökéletesen beillik a hazai könnyed-alter szférába, simán el tudom képzelni őket, mondjuk Beck Zoliék elé.

A zenekar magic power-je egyértelműen a szövegben rejlik – egyébként elárulták, hogy Pilinszkytől Bérczesiig sokan hatást gyakoroltak rájuk, így ez nem is csoda – és ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a hat tagból hárman felelnek szövegírásért a bandában. Akárhogy is nézzük, elég jó arány, ha a zenésztársaid fele gyakorlatilag kortárs költő is egyben.

A dalokat elsősorban pillanatnyi érzések, mindennapi impulzusok inspirálják, és igaz, a többi szerzeménybe még nem kóstolhattunk bele sajnos, a Jani című számban valóban érezhető a nehéz ’jelen’ súlya. Jani egyébként – amellett, hogy valós személy ihlette a történetet – mindazon barátok és családtagok összefoglaló neve lett a dalban, akik külföldre költöztek, és űrt hagytak maguk után a hazai szívekben. Könnyű azonosulni a témával, manapság már mindannyian rendelkezünk pár elveszett janival.

Egyébként ahhoz képest, hogy milyen friss és ropogós a felállás, már egy egész albumnyi dalt megírtak a srácok, és még idén szeretnének egy videoklipet is bemutatni.

Érdekesség, hogy találkoztunk a FLØRA egyik tagjával a Glass Animals koncertje után, aki elárulta, hogy amúgy a ‘Janit’ nem is biztos, hogy fogják játszani élőben, és egészen más típusú dalokat írtak azóta, plusz a zenekar nevének kiejtésével kapcsolatban nincs konszenzus a bandán belül sem. A svéd ö betű (Ø) miatt mi is zavarban éreztük magunkat a helyes kiejtést illetően, de majd a koncertjükön kiderül, hogy a József Attila ihlette név hogyan hangzik a valóságban.