Új nevekkel színesedett a nyári Fekete Zaj zajfüggönye
február 19, 2020

Augusztus végén újra elfoglalja a mátrafüredi Sástó környékét a Fekete Zaj, ami a nevével picit ellentmondásosan még mindig az egyik legsokszínűbb fesztivál az országban. Az elmúlt évek nagyobb nevei között ott volt Anna Von Hauswolff, az Ic3peak, a Crippled Black Phoenix, a Boy Harsher és az egyik személyes kedvencem, a francia black-metal Alcest is, a fesztivál pedig idén sem fog hiányt szenvedni egészen kultikus zenekarokból.

Január 31-ig bárki szerencsét próbálhatott a Gigmit felületén. Így kerültek be olyan számunkra is kedves zenekarok, mint az idei Kikeltető-shortlistes Warshow, akik szerintem tökéletesen bele is illenek a fesztivál zenei palettájába.

Az új nevek közül a hazai vonalat erősíti még többek között a death-rock Padkarosda, a Heaven Street Seven volt basszusgitárosa Németh Róbert, aki tavaly egy remek szólólemezzel jelentkezett, illetve a szintén ex-Kikeltetős Polldarier is.

A most bejelentettek közül viszont egyértelműen a legnagyobb durranás a brit Godflesh, akik először játszanak majd Magyarországon. Az industrial-metal úttörői lassan több, mint harminc éve alakultak és ezen évtizedek alatt nem nagyon raktak ki rossz zenét.

Legutóbbi anyaguk 2017-ben jelent meg Post Self címmel és bőven megállja a helyét az együttes diszkográfiájában.

De ez még mindig nem minden, a nyári Zaj színpadán fellép még a kanadai Actors, a neofolkot játszó luxemburgi Rome és Sturle Dagsland is, akit már félórája hallgatok és még mindig nem tudok két értelmes mondatot leírni róla. Valami egészen különös ének és ambient alapú dolog, nagyon kíváncsi vagyok hogy működik élőben.

Az új nevek mellett biztosan ott lesz nyáron a Mátrában többek a legendás Atari Teenage Riot, a Soviet Soviet és a She Past Away is. Magyar frontról pedig lesz csomó olyan együttes, akik a KERET rotációjában is szerepelnek, mint a Törzs, a Megtűrtek, a Rien Du Sol és a Mayberian Sansküllots, csak hogy párat említsünk – a fellépők teljes listáját megtaláljátok az eseményben.

Fontos még megemlíteni, hogy a Fekete Zaj nem csak az augusztusi négynapos fesztivált jelenti, hanem az összes évközi koncertet is, amik a Fekete Zaj név alatt futnak.

Csak ezen a héten van három ilyen, Budapesten játszik az Alcest, a Leprous és a Legendary Pink Dots is, áprilisban pedig Boy Harsher koncert lesz a Dürer Kertben, illetve a remek Jo Quail is újra eljut Budapestre, hogy elkápráztassa a Három Hollót az egyedülálló csellójátékával.

  • Akinek tehát a mostani, vagy a korábbi bejelentések alapján kedve támadt a nyár végefelé még egy utolsót fesztiválozni, melegen ajánljuk a Fekete Zaj fesztivált, amire itt tudtok jegyet venni.