Beszéltünk a legújabb budapesti zenés session sorozat készítőivel
október 17, 2015

A session videózásnak nagyon nagy hagyománya van külföldön, a youtube-ot böngészve számtalan csatornával találkozhatunk, ahol a jobbnál jobb zenéket szebbnél szebb képekkel párosítva nézhetjük meg. Itthon ez egyáltalán nincs meg, aki mégis csinál valamit, annak nagy valószínűséggel külföldi hátszele van, vagy elég hamar lelankad a lelkesedése. Ezt az állóvizet kavarja fel a Fehér hang, akik első videójukkal megmutatták: igenis van jó sessionre alkalmas magyar csapat a Kodály Method után.

A csapat alapvetően két embert takar, a két alapítót: Miklósfalvi Máté operatőrt és Makay András hangmérnököt. Az ő fejükből pattant ki a Fehér hang sorozat ötlete, aminek alapjait a nyár végén fektették le. Persze a srácok nem egyedül dolgoztak; sok operatőr és még egy hangmérnök bevonásával egyből egy több kamerás, komoly produkcióval indítottak. Érdekes, hogy az általuk inspirációként megnevezett sessionvideók nagyrésze egysnittes, egy kamerával rögzített videó, és elég letisztult képi világú. Ők ezen jóval túlmutató produkcióban gondolkoznak, ahol a helyszín maga is gondosan kigondolt és előkészített, képileg finoman komponált. Külön figyelemre méltó, hogy a projekt mindenféle külső támogatás nélkül valósul meg, ezzel is egy összetartó és baráti munkaközösséget generálva.

Mivel mi itt a KERET blognál nagyon szeretünk sessionöket nézni és csinálni, nem volt kérdés, hogy valamilyen módon kooperálni fogunk velük. A jövőben a Fehér Hang külön blogfelületet kap a KERET blogon belül, feherhang.keretblog.hu címen, a videókat pedig a KERET YouTube csatornáján találhatjátok meg. Az első rész már elkészült, a Néhai Bárány zenekart a Kék Lóban rögzítette a csapat, a kameramunkába pedig a mi szerkesztőink közül is beszálltak páran. Csodáljátok meg a videót, like-oljátok a Fehér hangot, és utána olvassátok el interjúnkat a készítőkkel!

Miért döntöttetek úgy, hogy új session sorozatba kezdtek?

Miklósfalvi Máté: Már régóta akartunk ilyet csinálni mindketten, elég sokat néztünk külföldi session sorozatokat, mint például a Watch Listen Tellt és a Mahogany-t, vagy itthonról a Kodály Methodot. Még eléggé a szakma elején vagyunk mindketten, és arra gondoltunk, hogy ez jó gyakorlás és fejlődési lehetőség lenne számunkra, és még valami olyat is létrehoznánk, ami szerintünk fontos szerepet tölthet be az itthoni zenei életben.

Makay András: Eleve az is inspirált, hogy nem találtam a fiatal zenekaroknak platformot arra, hogy a zenéiket elvigyék egy sessionbe, pedig szerintem ez (is) egy nagyon jó megjelenési forma.

MM: Igazából azért tud jól működni ez a felület, mert tudunk ismertebb zenekarokat is behozni, amivel nézőket vonzunk ehhez az egész projekthez, és utána ezeket a nézőket meg tudjuk ismertetni fiatalabb, még nem ismert zenekarokkal, akiknek szerintünk van létjogosultsága a magyar zenei életben.

Milyen mércét állítottatok magatoknak?

MA: Én elsősorban egy olyan sessiont akartam csinálni, amiben nincsenek elaprózva a dolgok. Sokan próbálkoznak ezzel a műfajjal, de gyakran elcsúsznak vagy a képen, vagy a hangon. Mindenképp azt szerettem volna, hogy több kamerával vegyük fel, és a mikrofonokat is úgy állítom be, hogy a hang önmagában is megállja a helyét – tulajdonképpen úgy szóljon, mint egy stúdiófelvétel. Nyilván nem mindig tudjuk olyan teremben felvenni, ami úgy szól, mint egy stúdió feljátszóterme, de ha az embernek megvannak hozzá az eszközei, akkor lehet hozni olyan minőséget, ami akkor is működik, ha nem látom hozzá a képet.

MM: Nekem leginkább önmagunk vagyunk a mérce. Mindketten egy színvonalas dolgot akarunk létrehozni, és úgy érzem, hogy egyfolytában fejlődünk. Sok mindent ki szeretnénk próbálni, hogy a különböző részek ne csak a helyszín és a zenekar váltásától legyenek különbözőek. Például az, hogy az első pár rész több kamerával lett felvéve, nem azt jelenti, hogy később nem lesz egy egysnittes felvétel.

Milyen zenekarokat vártok a sessionbe?

MA: Elsősorban fiatal zenekarokkal akarunk foglalkozni, de gyakorlatilag bárkivel, aki megihleti valamelyikünket. Értem ezalatt kettőnket, vagy akár azokat, akikkel eddig dolgoztunk. Több zenekartól is kaptunk már ajánlatot, hogy melyik ismerős zenekarral kéne csinálni adást.

Milyen rendszerességgel fogtok megjelenni?

MA: Ez azért nehéz kérdés, mert eredetileg úgy akartuk, hogy havonta egy rész jöjjön ki, de most igazából próbáljuk inkább úgy csinálni, hogy időben a zenekaroknak a legmegfelelőbb legyen, tehát például lemezmegjelenés előtti promónak, vagy most a Néhai Bárány esetében turné előtti promónak. Lesz olyan is, hogy nagykoncert beharangozója lesz, ez nemsokára jelenik meg, még nem árulom el kivel.

Eddig egy videó készült el. Mi a fogadtatása, hogy érzitek, mennyire tetszik az embereknek?

MA: A zenekarnak nagyon bejött, ez fontos elsősorban. Jó volt egyébként a fogadtatása, alapvetően elégedett vagyok.

IMG_9900

MM: Szerintem is egész jó start volt. Remélem azért még jóval több embert el tudunk majd érni, de már most is sok zenekartól kaptunk megkeresést, hogy szeretnének velünk együtt dolgozni, ami mindenképpen pozitív.

Mik a távlati tervek, hogyan fog a továbbiakban alakulni?

MA: Később szeretnék ebből a dologból valami összművészeti dolgot létrehozni. Nem csak a zenészeket, hanem képzőművészeket is mutassunk be, mert nekik általában csak kiállításon, galériákban van lehetőségük megmutatni magukat. Ez pedig erre is egy tök jó platform lenne, így egyrészt őket is támogatnánk, és minket is nagyon előrelendítene mind látványban, mind hangulatban.

Kövessétek a Fehér Hang Facebook oldalát, illetve a blogját, a feherhang.keretblog.hu címen!