Ezek voltak a legrövidebb hónap legütősebb megjelenései
március 10, 2021

Lehet, hogy február a legrövidebb hónap, de alig győztük kapkodni a fejünket a megjelenések láttán. Visszatérések, válogatás lemezek, műfaji kikacsingatások, természetesen ebben a hónapban is akadtak bőven. Kuckózzatok be, most hogy újabb szigorítások jöttek és kapcsoljátok max hangerőre az ehavi újdonságokat.

Paperdeer – Fortress feat. Böbe

A Paperdeer egyenesen egy dal- és klippremierrel kezdte februárt. A ’Fortress’ című track a duó második albumát harangozza be, és a számhoz a már bemutatást nem igénylő Böbével működtek közre. A dalban egyébként érezhető egy folyamatosan kibontakozó feszültség és tehetetlenség. A videó képi világa pedig valahol nagyon egyszerű, de mégis érdekes.

  • A premierről a blogon írtunk ennél sokkal bővebben is.

Giliszta – Google Transzlét

Egy szentimentális és álnaiv ódával kopogtatott az ajtókon februárban a Giliszta. A ’Google Transzlét’ a tech cégek hatalmát és velünk lévő kapcsolatát bújtatja dallamos köntösbe.

  • A dalról olvashattok még a linkre kattintva.

Benjamin Korañi – I Wonder

Négy év után jött saját szerzeménnyel Benjamin Korañi. Az új klip egy része a Bakonyban készült és a többi része is természet közeli és barátságos. Benjamin új lemeze egyébként március elején jelenik meg, így akinek ez a dal elnyerte tetszését már nem is kell, sokat várjon. 

  • A dal a KERET blogon debütált, így bővebben is olvashattok róla.

Villö Acetone – Kickback

Villö Acetone ’Kickback’ című dalához készített videót. Elmondása szerint önirónikus stílusban és több szintben értelmezhető mind a zenei, mind a képi formátum. Célja inkább a humor, mintsem a nyomasztás.  Egyébként kifejezetten mozgalmas képekkel dolgoztak, így igazán nehéz levenni a szemünket a képernyőről.

  • Egy korábbi dal kapcsán írtunk róla a KERETEN.

Syrup – RE_FORMS

A Syrup netlabel egy két órás, összesen 24 tracket tartalmazó válogatás lemezzel tért vissza. Ez a gyűjtemény az elektronikus zene kedvelőinek kedvez, és bőven akad csemegézni való az ambient, techo és electro számok közül. Vannak hazai nagynevek és izgalmas újdonságok is a listán, így biztos mindenki talál kedvére valót.

PLUTO Sound – CHARON

A PLUTO Sound is válogatáslemezzel készült februárra, mely a ’CHARON’ címet viseli és egy sorozat első részét képezi. Szintén elektronikus zenei csemegéket tartalmaz a korong, találkozhatunk ambient, IDM és igazán sötét veretős trackkel is.

  • A válogatásról a blogon bővebben is olvashattok.

Falmi – Only way

A megszokottól eltérőbb műfajban jelentkezett Falmi. Elmondása szerint nagyon élvezte a dal megalkotását, ami kicsit bólogatósabbra és szintisebbre sikerült, mint a tőle megszokott.

  • Egy korábbi EP-jéről írtunk, a linkre kattintva olvashatjátok.

Bohemian Betyars – Elölről Újra

Ősszel megjelenő albumuk előfutáraként is tudhatjuk be a Bohemian Betyars új klipes dalát. Az ’Elölről Újra’ az elszigeteltséget igyekszik bemutatni. Bár maga a dal a járvány előtt megszületett már, ennél aktuálisabb nehezen lehetne. És hogy a videóban mit látunk? Pizzás doboz hegyeket, asszonyverő trikót, és mindent, ami a négy falközé zártság esszenciális összetevője.

Mayer Fanni – F*ck You, I Love You

Valentin-naphoz igazítva hozta ki új szerzeményét Mayer Fanni. A dal valahol a beteljesületlen, reménytelen szerelem és egy találkozás, melynek nincs folytatása alapokon nyugszik. Ez a klip világában is megjelenik, valahogy kicsit álomképszerűségével.

Ben Leavez – In / Deus Ex

Ben Leavez új EP-t varázsolt nekünk a legrövidebb hónapban. Az anyagot az alvási paralízis és a mesterséges intelligencia ihlette. Majd ezeket a transzcendenciával összefűzve készített képi anyagot. Az ’In’ és a ’Deus Ex’ pedig együtt, egymást kiegészítve alkotnak egy egységet.

  • Legutóbb nálunk egy re-remixével tűnt felt.

Blahalouisiana – Ne engedj még el

Idén megjelenő új lemezéből adott nekünk ízelítőt a Blahalouisiana. A ’Ne engedj még el’ igazán szívszaggató szakítós dal, amitől a szinglik és boldog párkapcsolatban élők is elejtenek azért egy-egy könnycseppet. A dalhoz készült klipben pedig az énekesnőjük, Barbi egyszemélyes produkciója dobja meg a retro hangulatot. Külön érdekesség, hogy a kisfilm körüli munkálatok mind a tagokhoz kötetőek.

Jakab Péter – Nem fontos személy

A Jazzékiel Jakab Pétere kezdett egy izgalmas projektbe. Korábban már említettük a KERET blog hasábjain az egyik feldolgozását, ami most végre lemezformátumban ki is teljesedett. A címadó dalhoz klip is készült, mely megidézi a 70-es évek házibulijait hangulatában.

  • A premierről írtunk részletesebben is a blogon.

Moped Loewen – Let Me Come Home

Új single-lel jelentkezett a Moped Loewen. A sokszínű felállásban és műfajban alkotó formáció tovább folytatta a kísérletezést a zene világában. Márciusban érkezik az EP, aminek ízelítője a dal. És ha ez nem lenne elég, egy live session videót is rögzítettek, hogy még kellemesebben teljen a kislemezre való várakozás.

  • A premierről bővebben is olvashattok a linkre kattintva.

Damara – Neked

Nálunk debütált a Damara zenekar első klipes dala a ’Neked’. Ha mindez nem lenne elég, rezidens fotós-videósunk, Komróczki Dia rendezésében készült a kisfilm. A számról tudni kell, hogy az énekes- dalszerző szerepben is tevékenykedő Agata, egyik kedvence és a tökéletes csapatnak tartogatta. A kellemes, lüktető zenei alapra izgalmasan simul rá az ének, a videó pedig a maga egyszerűségével egészíti ki azt.

  • Bővebben a debütálásról a KERETEN olvashattok.

The Apes – Valley Haze

Kellemes sessionvideóval örvendeztetett meg minket az Apes zenekar, melyet ’Valley Haze’ című dalukhoz készítettek a Keleti Blokkban. A szám egy elég blues-rockos hatást kelt, és a tempója is kellemesen lírai. A szerzeményt egy mátrai kiruccanás és a természetközelség ihlette.

  • A premierről bővebben is olvashattok a linkre kattintva.

Kollarics Attila – Empty Street

Ahogy decemberben beígértük, nálunk debütált a blogon Kollarics Attila új szerzeménye. Az ’Empty Street’ című dal rögtön klippel együtt érkezett hozzánk. És hogy mit kaptunk audiovizuális élményként? A pécsi főút hajnali magányát egy kellemes instrumentális utazásba csomagolva.

  • A dalról bővebben olvashattok nálunk.

Villo – Stolen Cups

A szorongásra épül Villo bemutatkozó dala, mellyel pályázaton is nyert. A ’Stolen Cups’ lényegében az elhidegülő kapcsolatokról, ezek létfontosságáról és a megújulásról is szól. Egyébként egy légies, könnyed talán kissé éteri hangulatú szerzeményről beszélhetünk.

Lépjünk A Holdra – Semmi

Dal- és klippremierrel bombázta meg a hónapot a Lépjünk A Holdra zenekar. A ’Semmi’ című szám helyzetértékelést, előretekintést is tartalmaz ebben a különös időszakban. A videóval pedig nem a konkrét történetmesélés volt a cél, sokkal inkább ez hangulat lefestése, a zene kiteljesítése.

  • Egy korábbi megjelenésük kapcsán írtunk róluk a blogon.

Mmamt – Mmamt II

Egyedi Péter új lemeze is ebben a hónapban jelent meg. A Mmamt II egy zeneileg kiteljesedett és tudatos alkotás, és valljuk be elég bensőséges a hangulata. Izgalmas váltásokkal tartja fent az érdeklődésünk folyamatosan, hiszen ha sorban hallgatjuk a lemez dalait, az hol belassít, hol pedig felpörög. Csak hogy tovább fokozzam még Háy János egyik verséből is készült dal.

  • Rengeteg érdekesség maradt ki ebből a pár mondatból, így ne habozzatok, katt a linkre és olvassátok el, mit írtunk az albumról.

Holi – Baby

Holi a semmiből robbant be tavaly a szcénába a tökéletes korrajzával a belpesti éjszakák bántó egyformaságával, és az ebből való kiöregedésről szóló dalával. Az új szám egy elég pontos kifigurázása a túl macsó de közben pont annyira önbizalomhiányos archetípusnak, az irónia vékony fonalán kötéltáncolva.

  • Előző daláról itt írtunk egy szép nagy cikket.

Alfa Nova – As It Is

Az Alfa Nova egy igazán üde színfolt a hazai zenei palettán. A Brightonban alakult magyar-filippínó duó, akik az indie-popos és pszichedelikus elemeket vegyítik nagy ügyességgel. Ez úttal sem volt másképp ‘As It Is’ című szerzeményüknél. Egyszerre kapja el az embert a táncolhatnék és a csukott szemmel vibeolás a dalra.

  • Korábban egy másik daluk révén írtunk róluk a blogon.

Ghost Toast – W.A.N.T.

Úgy tűnik február a különlegesebbnél-különlegesebb megjelenések hava volt, mert a Ghost Toast újdonsága is igazán jó csemege lehet a zenekedvelőknek. Az instrumentális progresszív rockot játszó banda új dalát megtűzdelte egy-két prózaibb résszel is. A szám és a hozzákészült videó is az emberi lét kiüresedésével és annak elkerülésével, a magánnyal és ürességgel foglalkozik.

Aemb – Colours

A lágyabb dallamok kedvelőinek kedvez Aemb kellemes, hallójáratokat simogató single-je, a ‘Colours’. A fülbemászó elektro-popdal arról szól, hogy valakitől, akit kedvelünk vegyes jeleket kapunk. Nem meglepő módon, a zene vidám hangulata három teljes percre kizökkentett a környezet minden negativitása alól.

God & Monkey – Sweet

Eddig csak koncerten volt élvezhető a God & Monkey slágere, azonban most végre rögzítésre került a ‘Sweet’. És hát mit ne mondjak, hallgatva meghozza az ember kedvét egy jó kis koncertes ugrabugrához és fejrázáshoz. Nem tudok mást tanácsolni, mint hogy csavarjátok fel a hangerőt a szobában és indulhat is a buli!

  • A legutóbbi lemezükről itt olvashattok bővebben.

HERSELF – Masks

Hogy mennyi minden fér bele egy dalba? A HERSELF újdonsága szól buliról, haverokról, szorongásról, múltról és jelenről is. A ‘Masks’-hoz készült videójukkal bemutatják kicsit a karantént és egymásra találást a saját szemszögükből, miközben Méliès filmrészleteket is láthatunk. Akinek elnyerte tetszését a dal, a csapat nemrég az A38 Hajón rögzített egy koncertet, ami online elérhető.

Kebab – NKIP

Kebab új trackje, igazán mantrázósra sikeredett. De mit is jelent, az hogy ‘NKIP’? Hát mi mást, mint hogy „Nem kell ide pénz”. A dal egyébként hoz egy nyárias hangulatot, emellé még a klip old school vibeja is bőven belefér. Blaize alapja kifejezetten dallamos, és jól kiegészíti az amúgy repetitív szöveget.

Dope Calypso – Bring All The Tears And Turn Them Into Freshwater

‘Bring All The Tears And Turn Them Into Freshwater’ címen jelent meg dala a Dope Calypso-nak. A zenekar új klipjében kedves nénik, akik titokban boszorkányok akarják felfalni az énekest. Persze, hogy ez igazán hiteles és látványos legyen, meg kellett szenvedni az őszi viszontagságokat, és szinte semmiben rohangálni a természetben. És hogy megérte-e? Azt mindenki döntse el maga, miután szemügyre vette a kisfilmet.

  • Itt egy régebbi cikkünk róluk, a linkre kattintva csekkolhatjátok.

Polldarier – Spiritual

Régi Kikeltetős shortlistesünk Polldarier is új anyaggal jelentkezett. Az új dal pumpál mint az eddigiek, és egy hasonlóan apokaliptikus videó is dukál hozzá. A trekk egyébként a Resident Advisoron premierezett, ami nagyon nem semmi!

  • Itt olvashattok egy régebbi daláról.

rfleqt & shmo – see u again

Az utolsó dalunk a februári listában egyenesen Pécsről érkezik. Finom lo-fi house trekk analóg és kevésbé analóg szintikkel, és egy kis szaxofonnal. És ahogy a dal címe is szól, mi is nagyon reméljük, hogy lassan „láthatjuk majd egymást”.

  • Ezek voltak tehát a februári megjelenéseink, reméljük találtatok valami olyasmit, amire egyébként nem bukkantatok volna rá!